|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Шафран
|
|
Автор |
renate (plovdiv) |
Публикувано | 18.03.09 14:27 |
|
Здравейте кулинари,
аz си купих Шафран от Тунис и сега Ви моля,дайте идеи как и с какво
да го приготвя?
Опитах рецептата zа Картофи по английски и много ми харесаха.
Риба може би или месо?
Благодаря ви много предварително
| |
|
Би ли споделила колко струва и за какво количество ? Все казват скъпа подправка, и аз съм го чела, но идея нямам за каква сума иде реч.
| |
|
Здравейте,доколкото раzбрах при нас,в Европа,1грам Шафран струва около
5 до 10 евро.В Тунис всичко е на паzарна основа.Там zа всяка стока,която
купуваШ се паzариШ.Аz си купих,около 100гр.,като голяма част подарих на
приятели и роднини.Платих около 10 евро,което ми се видя много евтино.
Поzдрави и успех при иzпробването на нови реzепти
| |
|
Шафранът наистина е най-скъпата подправка в света - около $1000 за килограм.
Подробности тук - .
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...
| |
|
Всъщност това, което са ти продали в Тунис за 10 евро се казва шафран, но дефакто не е. Иначе, щеше да си особено богата :)
Така както пакетирания шафран по супермаркетите за 3 евро 10 грама, само е търговско название без някаква близост с реалната подправка.
Това което ви продават представялва смлени корени или цветчета от турмерик (ака дълга куркума) или картамус. Това са масово произвеждани растения с широко, предимно оцветително приложение.
Истински шафран е във вид на малки тънки червеникави косъмчета(не знам как да го определя) и няма вариант да се намери под 1.5 евро за грам и това е от ниско качество (с по-малко сенситивни свойства, тоест трябва ви повече при употреба). Висококачествения може да стигне до 8-9 евро и не се намира навсякъде. Производството е силно ограничено поради спецификата на цветчетата.
| |
|
Ефекта от шафрана в кулинарията е единствено като оцветител.
Така, че готви си всичко което искаш да е оцветено в жълт /шафранен/ цвят!
Не се заблуждавай, че от шафрана ще получиш някакъв определен вкус.
За да усетиш вкус, трябва да блъскаш шафран с шепи в ястието.
Редактирано от AGLER на 20.03.09 14:30.
| |
|
Абсолютно точно!
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...
| |
|
И това е абсолютно точно и перфектно!
Истинският шафран е дълги около 4-5 мм. "косъмчета", на цвят тъмно винено-червени. Това са изсушените тичинки, които наистина нямат други свойства на подправка като аромат, лечебна или хранителна стойност, освен способността си да оцветяват в невероятно специфичния жълт цвят, който може да се определи единствено като "шафранен"...
Няма да коментирам факта, че оттам произлиза и думата "шафрантия", което означава жена, която си боядисва косата със шафран с цел да бъде по-привлекателна за мъжете като цяло...
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...
| |
|
В паелята има шафран, но тя има много съставки, трябват ти пресни скариди, миди, по желание калмари...
Твоето ми прилича малко на "намерих копче, сега търся палто"...
| |
|
упс, пардон, отговорях на авторката, не на теб, Сапи
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|