Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:14 28.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови  
Автор Sapiens (той, същият...)
Публикувано02.03.09 17:22



Понеже отдавна никой не иска да пише нещо интересно, затова реших да открия сезона...
Пък и червено цвекло вече има направо целогодишно.
Това, което ви предлагам не е ястие, а по-скоро разядка или предястие.
По принцип почти винаги се старая в рецептите ми най-напред да се виждат необходимите продукти, но в този случай няма да постъпя така.
Защо ли? Ами, защото рецептата се отнася за определен от домакинята брой хора, а това е твърде относително.
Затова, този път ще бъде описателно...
Подбираме си от пазара главички червено цвекло, с приблизително еднакъв размер и с големина около малък портокал.
Сваряваме ги в тенджера под налягане поне 40 мин. от вдигане на налягането.
ВНИМАНИЕ! Във водата или абсолютно нищо, или чаена лъжичка оцет. Нито прашинка сол, защото ще имате разкошен червен бульон за изхвърляне и противно-белезникаво цвекло, май също за изхвърляне, заради противния цвят...
Докато чакате да се свари цвеклото, слагате да се сварят толкова яйца, колкото са главичките цвекло, плюс поне още две.
Твърди, поне 10 мин.
Охлаждате ги, обелвате ги, като при обелването се стараете да запазите от "дебелата" страна на яйцето хубаво капаче, което ще ни трябва по-късно.
Напълно изстиналите жълтъци намачкваме с малко зехтин - примерно, на 1 жълтък - 1/2 ч.л. зехтин.
Относно осоляването - не солите плънката. Ще разберете защо.
Добавяте и много фино стрит бял пипер.
Към плънката добавяме синьо сирене, с разчет за 1 жълтък - парченце с размер около малък орех и отново размачкваме добре сместа, за да стане гладка.
Счукваме и стриваме с доста сол изключително фино 2 скилидки чесън.
Свареното и охладено червено цвекло (добре е да си изстине във водата, ама кой ли ще го чака...) обелваме, отдолу отрязваме малко капаче, за да си стои на..., абе, изправено.
Отгоре отрязваме малко по-голямо капаче.
Внимателно издълбаваме цвеклото, така че да остане достатъчно дебела стена.
За много претенциозните кулинари - Ако много ви се играе, накисвате издълбаното цвекло за половин час в пресолен солен разтвор - 50 г. сол на 1 л. вода, за да се осоли цялото дифузно и да не стои леко сладникаво. Желателно, но не задължително.
И започваме "сглобяването".
Вътрешността на цвеклото съвсем леко обмазваме с чесновата паста.
Целта е много лек аромат на чесън. И осоляване.
Тези, които не се страхуват от силния аромат, могат да прекалят...
Оставяме така да престои 10 мин. и с хартиена салфетка почистваме обмазването.
Пълним с плънката плътно цвеклото и покриваме с калпаче от белтъка.
Сервираме върху подложка от гъсто спаначено пюре, като около цвеклото гарнираме с няколко тънки резенчета обелен лимон.

Рецептата е подарък за всички, които не обичат червено цвекло, за да разберат какво са изгубили досега...



"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Sapiens]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано02.03.09 19:12



Браво, Сапи! :-) Разбира се, самата рецепта, но най-вече желанието с което я поднасяш "дразни" апетита..



"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."

Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Жe]  
Автор agrimonia (гностичка)
Публикувано02.03.09 21:04



Да ви кажа, аз червеното цвекло го пека във фурната-постилам върху решетката фолио, отгоре нареждам целите необелени(но добре измити) глави цвекло и ги пека на 200 градуса. Проверявам дали са изпечени с клечка за зъби-ако влиза лесно като в масло, значи ги изваждам и после вече според рецептата.



Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Sapiens]  
Автор Meй ()
Публикувано03.03.09 19:35




Ами това си е мартеница!Харесва ми!

А с белтъците от яйцата,
издълбаното от цвеклото,какво правим?
Лодчици,а изрязаното дънце на цвеклото
е платно.Ау,не е мартеница,това е фар.




Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Meй]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано03.03.09 19:39



колко красиво го оформи!



Аз варено червено цвекло не мога да ям...не, не, не...

Виж настъргано на салатка с морковче...мммм



Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: MoPcKu]  
Автор Meй ()
Публикувано03.03.09 19:46



Аз за първи път ядох сварено червено цвекло
на салатка в Ленинград,много отдавна.Беше
нарязано на малки еднакви зарчета като за табла.
Удивително!Освен това самото преживяване беше чудесно.
Винаги хапвам с удоволствие червеното цвекло на салатка.
И да е с оцет,а не с лимонов сок.


А с морков не съм опитвала.Обикновено слагам ситно нарязани стръкове
целина.Ще пробвам с морков.

Редактирано от Meй на 03.03.09 19:48.



Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: MoPcKu]  
Автор Meй ()
Публикувано03.03.09 20:03



Опс,нещо се отнесох в спомените!


За прясно настъргано цвекло ли говориш?
Опитвала съм.Сочно е и вкусно.



Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло [re: Meй]  
Автор Dolce De Leche (Delicious)
Публикувано03.03.09 20:48



Аз за първи и последен път опитах в Москва, преди години, настъргано червено цвекло с моркови и ... сметана.





Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Sapiens]  
Автор Dolce De Leche (Delicious)
Публикувано03.03.09 20:55



Знаеш ли интересна рецепта със сурово червено цвекло, освен на салата с моркови и ряпа? Аз подобно на Морския недолюбвам свареното.





Тема Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвеклонови [re: Dolce De Leche]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано03.03.09 21:06



онзи страния аромат, който идва от свареното ме кара да ми се повдига и не става, но сурово мога да изям големи количества...






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.