|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 09.03.09 21:54 |
|
Аз цялото яйце мога и така да си го изям.
Като пораснат ще оценят много неща. Не им се сърди!
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: Dolce De Leche]
|
|
Автор |
Sapiens (той, същият...) |
Публикувано | 09.03.09 21:57 |
|
Извинявай, пропуснал съм твоя постинг...
Разбира се, може да се смеси с други видове сурови зеленчуци, но суровото червено цвекло освен, че доста сладни, има и твърде специфичен аромат, затова трябва да се подберат такива зеленчуци, които си пасват с неговия аромат.
Това може да бъде зеле, брюкселско зеле, салата Айсберг, моркови, пресен спанак.
И особено коренчета от спанак, те са като близнаци по аромат.
Аз имам една вълшебна рецепта с коренчета от спанак, ако не си я чела преди няколко години, ще ти я напиша отново.
Всъщност, тя не е никак сложна - при почистването на спанак за готвене или салата, отделяш коренчетата. Трябва да направя един коментар, че спанакът е с много различни коренчета - едните са много нежни и хилави, други са средно големи и червени, трети пък са едри, груби и жилави.
Най-добре става със средните и червените.
Отделените и почистени коренчета вариш в малко вода, (колкото да ги покрие), на много слаб огън, доста продължително време.
За да добиеш някаква представа, това се правеше на крайчеца на готварска печка на въглища и дърва, в продължение на няколко часа.
След това се правеше запържено олио с червен пипер и се поливаше сварените коренчета.
Но пикантното идваше от подправянето - счукан чесън с достатъчно за цялата смес сол (при коренчетата от началото няма), смесен със счукани орехи. Добавя се и оцет на вкус.
Това е. Но "това" е абсолютно божествено и нетривиално ядене, по-скоро нещо между супа и разядка.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: ket1234]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (асобу) |
Публикувано | 10.03.09 07:15 |
|
Наистина започвам да се чудя дали да пиша тук. Не съм очаквала да се обиждат от съвсем безобдно предложение, други ги поощряват - сякаш наистина съм допуснала тякакъв грях от невежество и глупост. Никъде не съм написала, че не го харесвам. Просто си го представих и ми хрумна как ще изглежда с цяло яйце. Вече няма да опорочавам чуждите творения с това да си играя с тях.
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
bagoasa (вироглавка) |
Публикувано | 13.03.09 12:22 |
|
МММ! Какво розово изкушение си описал!!! Любимото ми цвекло!
Пак ще ти пращаме химни, да знаеш...
Зелевата супа ми стана редичка, ама както казваш варианта с повечко зеле е трепач!!! Вече така го правя! И ти пращат поздрави моите вкусови рецептори... Много ми се услади, знаеш ли! Честно!
Да питам още нещо - свЕтни ме за Кефира!
Аз съм 'нарткотично зависима' за млечни продукти! Имам щастието на домашните овче, козе и краве мляко! Най-обичам първото мляко, след като се роди агнето - невероятно сладко! Коластра дето му викат! Една такава гъста кашица... Разправям ти, ако не си опитал, да опиташ! И бих те почерпила, ако си в Североизточна България...
Та, скоро чух за Кефир, то било някаква бактерия, дето живеела в мляко - гадинката й отворена, кой не иска така
И ферментирала млякото, правела му нещо там... Как ме заяде червея на любопитството!
Търся сега от гадинката, ама к'во да правя после?
Пишеше там колко полезна била и разни такива... Ама аз за някой нов млечен вкус се боря!
Ти какво мислиш?
Благодаря!
/не ти се отърквам, да знаеш! за мен е важно да знаеш, че ценя споделянето ти!/
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: bagoasa]
|
|
Автор |
Sapiens (той, същият...) |
Публикувано | 13.03.09 15:48 |
|
Ами, честно да ти кажа, ходил съм стотици пъти в Русия, пил съм даже хиляди пъти кефир - резлива, леко алкохолна напитка, ако е истински и добре направен. Но в повечето случаи, пиеш нещо като лош айран...
Нашият айран от хубаво истинско мляко, леко прокиснало, не може да бъде надминат по вкус от нищо...
За подробности около кефира виж
Аз също имам кефирена гъба, но не я поддържам много съвестно, защото трябва специално за нея да търся и купувам качествено прясно мляко. "Черпя" я периодически, особено като ми стане мъчно за нея...
Виж, ако си имах редовно домашно и безплатно, със сигурност щях да я угоя като малко карфиолесто прасенце...
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
Редактирано от Sapiens на 13.03.09 15:53.
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Dolce De Leche (Delicious) |
Публикувано | 17.03.09 20:01 |
|
Благодаря, Sapiens!
Много интересна рецепта с червените спаначени коренчета. Съмнявам се, че ще успея успешно да я изпълня. Имам газова печка и сякаш готвя върху активен вулкан. Трудна е комбинацията между слаб огън и продължително време, но ще опитам.
| |
Тема
|
Re: Фюжън-рецепта за любителите на червено цвекло
[re: Dolce De Leche]
|
|
Автор |
Sapiens (House m.d. ...) |
Публикувано | 17.03.09 23:37 |
|
Едва ли ще стане на газ...
Освен ако не сложиш отдолу подложка, има такива, най-различни, за разпръскване на пламъка или за отделяне на пламъка от дъното.
Но, май най-лесно ще стане ако оставиш водата да заври, изключваш газта, пускаш коренчетата и след 20 мин. включваш котлона за 3 мин. и т.н., по подобен "импулсен" начин. А може и на водна баня - тенджера в тенджера или в съд за варене на мляко.
А сега се сещам и за още един начин - заливаш с вряла вода, като изстине отливаш водата, завира в друг съд, заливаш пак... И така няколко пъти, докато коренчетата омекнат.
Успех! Като човек иска да направи нещо, непостижими неща няма...
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
Червено цвекло и твърдо сварено яйце си е класика.
Полският зимен борш от червено цвекло /глави/ се сервира
в супена чиния с едно твърдо сварено яйце разрязано на половинки.
В него не се слагат парчета от цвеклото, за това се вари в подсолен
пилешки бульон за да извади всичко от цвеклото. Към бульона от борша може да се прибави пушен унгарски салам нарязан на дребно, който се слага във
врящият бульон и тенджерата се сваля веднага от огъня.
Летният борш от червено цвекло се прави като нашият таратор
от кисело мляко /тяхното класическо е прокиснало мляко, нещо като кефир/
и в него се нарязват листата от съвсем младо червено цвекло и се настъргват на едро ренде малките млади цвеклови коренчета.
Разбира се ако се направи с наше кисело мляко и се поориенталчи с орехи става по вкусен.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|