|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Домашен петел
|
|
Автор |
hannibal (Jedi) |
Публикувано | 11.02.09 18:04 |
|
Моля ви да ми дадете рецепта за нещо вкусно-яхниесто като за зимна вечер от домашен петел. Не е дърт, обаче за сметка на това добре угоена гадина.
Try not. Do or do not. There is no try.
| |
Тема
|
супата от домашен петел
[re: hannibal]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 12.02.09 11:50 |
|
е страхотна, не могат да с е сравняват с нея клетите бройлерчета.
По принцип, от главата, дреболиите, крачетата, врата(и крилцата-опшънъл), става супа, а с месцата отделно-страхотна яхния или с картофи или с гювеч.
Но като правило трябва да се вари повече. Лично аз, ако е стар петелът, го сварявам предварително.
| |
|
Колкото и да не е дърт, това е домашен петел, иска си да го посвариш поне частично. Иначе си се готви като всяко друго пиле, само че ползваш вече свареното месо и бульона от варенето. От същия бульон си остави и за супа, ако е само от дреболии не е толкова вкусна, трябва да врат вътре и дреболиите, и месото.
Рецепта, ако наистина нямаш никаква, ето: запържваш/задушаваш с малко олио огромно количество стар лук, поне към половин кило, нарязан на полумесеци (по желание може и 3-4 цели скилидки чесън). Добавяш червен пипер и домати. Очевидно сега доматите ще са от консерва, за цял петел мисля, че един буркан ще е добре. Подправяш с дафинов лист и чер пипер на зърна. Слагаш вътре месото, доливаш бульон да покрие и го задушаваш на бавен огън, докато ти стане готов лука. Към края му наливаш чаша червено вино, изчакваш да се изпари и сгъстяваш с 2-3 лъжици брашно, подбъркани с малко вода. Ако предпочиташ, може да си запържиш брашното още в началото. Ако ти киселее, слагаш и щипка захар, но с многото лук може и да не се наложи.
Няма по-селска и по-вкусна яхния от тая. А ако всичко описано се случи в една дълбока тава във фурната, вместо на котлона, съвсем ще е върха
Животът е това, което се случва, докато си зает да се оправдаваш.
| |
|
Безкрайно благодаря за съветите! Преди малко го сложих да общува в тенджерата под налягане да се посвари. Тази вечер част ще направя на яхния с лука и ще му резна и няколко гъби е така за келешлък А супа задължително ще си направя!
Try not. Do or do not. There is no try.
| |
Тема
|
Re: Домашен петел
[re: hannibal]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 12.02.09 14:50 |
|
Да ви е сладко!
Не знам, но темата ми напомни за
| |
|
Виждам, че всички са ти дали много ценни и полезни съвети.
Но никой не ти е дал един особено важен - когато сложиш месото на порции да се посвари в тенджерата под налягане, освен всичко останало, сложи 2-3 с.л. водка. Неутрализира по-тежките аромати от месото и го прави по-бързо крехко.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
Миналата седмица правих "Петелско задушено като диво".24 часа в марината от червено вино,лук,черен пипер,дафинов лист,вода и лъжица захар.Нарязан на едрички парчета.После в тенджерата под налягане с гъбки(цели),главички дребен лук,главички чесън,моркови на едри колелца,картофи на 2 или 4.Повечко масло,нова чаша вино,сол,черен и червен пипер и няколко лъжици лютеница,размита с вода,колкото да покрие всичко(не повече)След45 минути месото се беше размазало,без зеленчука да е станал на каша.Пробвай-ще ти хареса
| |
|
Ще ми хареса, ако някой ми подари петел...
Иначе - само в сънищата ми, щото по суперите не продават домашно петелско...
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
От време на време (веднъж годишно май)фермите за яйца си сменят носачките и петлите.Пробвай да си купиш.Вкуса е почти същия,но са доста едрички и цената е доста добра.При нас ги продават на бройка по 6лв.Този след изчистването тежеше над 4кг.Доста добра оферта!Взехме и няколко носачки,но те са си още живи на село.Ако не искат да снасят повече ще влязат и те в тенджеркатаСлед малък престой в домашна обстановка придобиват истинския вкус на домашно отгледани.
Редактирано от rade6ki на 12.02.09 22:09.
| |
Тема
|
слънцето и тревата
[re: rade6ki]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 13.02.09 13:31 |
|
ги правят домашни за максимум 2 месеца, да. Вкусът е СЪВСЕМ различен, който не е опитвал, няма как да знае з акакво говоря.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|