| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Рецепта за баница 
 | 
 
 |  
| Автор | 
kiki_monik (nevidimka ) |  
| Публикувано | 19.01.09 09:29 |  
             |  
           | 
            
           
  Да ви питам за някоя ефикасна и хубава рецепта за точена или дърпана баница, може и вита.
 В неделя се пробвах да направя вита баница, ама се получи на външен вид нещо като голяма вита питка  Беше много вкусна, но не е точно това което си представях. Решила съм си , че ще се уча как се прави домашна баница с точени кори, ама нещо ме нямаше в първия опит. Та за това питам за друга рецепта
 Кой ще ми помогне ? 
  Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  
 Ще ти препоръчам една баница, твърде интересна като технология.
 Тази баница става особено вкусна и сочна и не е никак сложна. 
 
 Наречена е 
 
 "ОБРЪЩАНА БАНИЦА"
 =================
 
 Продукти:
 
 1 пакет кори,
 200-300 гр. сирене,
 4-5 яйца,
 1 ч.чаша олио,
 2 ч.чаши вода
 
        Дъното на тавата се намазва много леко с олио, колкото да се залепи първата кора.
 Последователно се редят по няколко кори и се ръси по малко от сиренето. Разбира се, завършваме с кора.
 Олиото се поставя в съд, удобен за поливане (канче, джезве или нещо подобно) и се загрява до препържване.  Най-удобно е да се пусне залче пресен хляб и да се загрява докато залчето се препържи.
 Баницата се нарязва на парчета и по линиите на срязване се полива равномерно с препърженото олио. Линиите и формата на парчетата изцяло са по твой вкус, ако искаш на квадрати, ако искаш на триъгълници, ако искаш - като баклава.
 Водата се оставя да заври.
 Яйцата се разбиват добре с врящата вода и с тях се залива баницата.
 Оставя се да престои половин час, след което се пече в загрята до 200 градуса фурна.
 След изпичането баницата се похлупва с малко по-голяма тава и се обръща.
 Така остава до поднасянето й, но не по-малко от 1 час, след което се връща обратно.
 Баницата става особено пухкава и сочна.
 По желание, може към сиренето да се ръсва по съвсем мъничко захар, просто за нюанс.
 Да ви е сладко!
  "Неназованите неща не променят смисъла си..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Хм...Веднага си представих, как яйцата ми стават на "парцали", пресечени от врящата вода. Може ли малко повече инфо, как да избегна това
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  
 Предполагах, че точно това ще попиташ...
 Не стават, пробвай и не се притеснявай, рецептата е точна и изпробвана поне От 50 години насам... От бабата на колежката на моята съпруга и плюс още поне 20 години...
 А и да станат на парцали, ако баницата става хубава, това ще бъде ли проблем за тебе?...
  "Неназованите неща не променят смисъла си..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Давам изпитана рецепта, с уговорката, че е далеч от всякаква идея за диетично хранене, но гарантирам, че е много вкусна. И е за студено време, защото е със свинска мас/ рецептата е стара/. Не съм пробвала с друга мазнина.
 Та, ето я:
 
 Крехка баница
 
 1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 яйце и около 1/2 кг брашно за меко тесто.
 250 гр. св. мас
 1 яйце и сирене за плънката
 
 Водата, солта и 10 с.л.  брашно се забъркват на каша и се изсипват върху останалото брашно, пресято върху масата. Замесва се средно меко тесто и се дели на 4 топки, които се разточват с големината на тавата за печене.
 Заливат се с разтопената мас и се чака тя да побелее./Навремето я правех редовно в режима на тока и кухнята ми бе достойна за обитаване от ескимоси, та побеляваше за броени минути:) / 
 Сега препоръчвам да се изнесат на балкона:))))
 
 Всяка разточена и залята с поразтопена мас  кора се нарязва откъм периферията към центъра / до средата/  и получените парчета се прегъват към центъра.
 / Не се реже напълно до центъра, а наполовина само/ . 
 Получава се нещо като топка след прегъването.
 
 Когато стане възможно/ маста трябва да е побеляла, иначе се хлъзга/ се разточва отново до размер с големината на тавата.
 Тук ми се губи малко момента колко пъти повтарях процедурата с нарязването, намазването,  прегъването и разточването на всяка кора, но колкото повече пъти успеете, толкова по-многолистна ще е баницата.
 
 Първата кора се разточва финално така, че да излиза доста от тавата, защото после ще завие останалите. Застила се в намазаната тава. 
 Отгоре се редят последователно корите с плънка и мас между тях
  и всичко се завива с висящите извън тавата краища на най-долната кора, като се притиска плътно да не остане въздух.
 Залива се с останалата мазнина.
 Пече се на умерена фурна на 4 отдолу и на 2 отгоре за около 20 мин.
 Баницата се издува и става като купол, а като се извади от фурната се премества веднага в друг съд , защото излишната мазнина остава в тавата.
 Изяжда се за броени минути.
 
 
 Ако има въпроси- насреща съм, питайте.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Как мислиш дали рецептата ще стане с краве масло? Аз ще пробвам. Нямам хубава мас/т.е никаква/ а и не съм превърженик на маста  Ще пробвам с кр. масло, надявам се че ще стане.
 В онази рецепта което аз правих също се слагаше мас, но я направих с масло- стана добре, само където външно приличаше на пита а имаше вкус на баница , но пък се излапа за отрицателно време.
  Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Благодаря ти за рецептата, но не си ме разбрал.  Питах за баница с домашно точени коре, т.е сам да си замесих тестото и да си я направиш. Такава с готови кори мога да правя, обичам я с газирана вода и става супер, но просто исках да изпробвам и друг вид - та за това съм решила да се уча да точа баница  представяш ли си на днешно време аз да точа и дърпам баница, ама мераци какво да се прави 
  Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Рецепта за баница 
[re: kiki_monik]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Фиш (SandsInMyShoes) |  
| Публикувано | 20.01.09 11:47 |  
             |  
           | 
            
           
  Прекрасно е, че имаш точно такива мераци!
 Рецептите, които са споделени тук,независимо от яйцата, маста, маслото, свинско с малко сланина, са много по-полезни от полуфабрикатите, които ни заливат и ни "помагат да готвим"
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Не може да не стане, според мен.
 Аз съм я правила само в оригинал преди доста години, когато и домашни прасета имаше.
 Но все някога поне веднъж пробвай и така:)
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Рецепта за баница 
[re: untroubled_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Mим (отчаяна съпруга) |  
| Публикувано | 20.01.09 23:50 |  
             |  
           | 
            
           
  Изяжда се за броени минути.
 
 Изобщо не се съмнявам!!!  Баницата звучи страхотно! Ще трябва да се пробва в най-скоро време!  Ама и аз не съм фен на маста (пък и нямам доверие на тази, която предлагат по магазините ), но няма начин да не стане нещо добро и с масло. Така че - записвам си я в графика с предстоящи "задачи". 
  Ако видиш човек без усмивка, подари му своята! 
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |