Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:43 04.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Рецепта за баницанови  
Автор kiki_monik (nevidimka )
Публикувано19.01.09 09:29

Да ви питам за някоя ефикасна и хубава рецепта за точена или дърпана баница, може и вита.
В неделя се пробвах да направя вита баница, ама се получи на външен вид нещо като голяма вита питка

Беше много вкусна, но не е точно това което си представях. Решила съм си , че ще се уча как се прави домашна баница с точени кори, ама нещо ме нямаше в първия опит. Та за това питам за друга рецепта
Кой ще ми помогне ?

Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.

Тема Re: Рецепта за баницанови [re: kiki_monik]  
Автор House m.d. ( Sapiens)
Публикувано19.01.09 19:38

Ще ти препоръчам една баница, твърде интересна като технология.
Тази баница става особено вкусна и сочна и не е никак сложна.

Наречена е

"ОБРЪЩАНА БАНИЦА"
=================

Продукти:

1 пакет кори,
200-300 гр. сирене,
4-5 яйца,
1 ч.чаша олио,
2 ч.чаши вода

Дъното на тавата се намазва много леко с олио, колкото да се залепи първата кора.
Последователно се редят по няколко кори и се ръси по малко от сиренето. Разбира се, завършваме с кора.
Олиото се поставя в съд, удобен за поливане (канче, джезве или нещо подобно) и се загрява до препържване. Най-удобно е да се пусне залче пресен хляб и да се загрява докато залчето се препържи.
Баницата се нарязва на парчета и по линиите на срязване се полива равномерно с препърженото олио. Линиите и формата на парчетата изцяло са по твой вкус, ако искаш на квадрати, ако искаш на триъгълници, ако искаш - като баклава.
Водата се оставя да заври.
Яйцата се разбиват добре с врящата вода и с тях се залива баницата.
Оставя се да престои половин час, след което се пече в загрята до 200 градуса фурна.
След изпичането баницата се похлупва с малко по-голяма тава и се обръща.
Така остава до поднасянето й, но не по-малко от 1 час, след което се връща обратно.
Баницата става особено пухкава и сочна.
По желание, може към сиренето да се ръсва по съвсем мъничко захар, просто за нюанс.
Да ви е сладко!

"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Тема Re: Рецепта за баницанови [re: House m.d.]  
Автор mirror_ (mirror image)
Публикувано19.01.09 21:00

Хм...Веднага си представих, как яйцата ми стават на "парцали", пресечени от врящата вода. Може ли малко повече инфо, как да избегна това

Тема Re: Рецепта за баницанови [re: mirror_]  
Автор House m.d. ( Sapiens)
Публикувано19.01.09 21:21

Предполагах, че точно това ще попиташ...
Не стават, пробвай и не се притеснявай, рецептата е точна и изпробвана поне От 50 години насам... От бабата на колежката на моята съпруга и плюс още поне 20 години...
А и да станат на парцали, ако баницата става хубава, това ще бъде ли проблем за тебе?...

"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Автор untroubled_ (непознатa)
Публикувано20.01.09 04:41

Давам изпитана рецепта, с уговорката, че е далеч от всякаква идея за диетично хранене, но гарантирам, че е много вкусна. И е за студено време, защото е със свинска мас/ рецептата е стара/. Не съм пробвала с друга мазнина.
Та, ето я:

Крехка баница

1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 яйце и около 1/2 кг брашно за меко тесто.
250 гр. св. мас
1 яйце и сирене за плънката

Водата, солта и 10 с.л. брашно се забъркват на каша и се изсипват върху останалото брашно, пресято върху масата. Замесва се средно меко тесто и се дели на 4 топки, които се разточват с големината на тавата за печене.
Заливат се с разтопената мас и се чака тя да побелее./Навремето я правех редовно в режима на тока и кухнята ми бе достойна за обитаване от ескимоси, та побеляваше за броени минути:) /
Сега препоръчвам да се изнесат на балкона:))))

Всяка разточена и залята с поразтопена мас кора се нарязва откъм периферията към центъра / до средата/ и получените парчета се прегъват към центъра.
/ Не се реже напълно до центъра, а наполовина само/ .
Получава се нещо като топка след прегъването.

Когато стане възможно/ маста трябва да е побеляла, иначе се хлъзга/ се разточва отново до размер с големината на тавата.
Тук ми се губи малко момента колко пъти повтарях процедурата с нарязването, намазването, прегъването и разточването на всяка кора, но колкото повече пъти успеете, толкова по-многолистна ще е баницата.

Първата кора се разточва финално така, че да излиза доста от тавата, защото после ще завие останалите. Застила се в намазаната тава.
Отгоре се редят последователно корите с плънка и мас между тях
и всичко се завива с висящите извън тавата краища на най-долната кора, като се притиска плътно да не остане въздух.
Залива се с останалата мазнина.
Пече се на умерена фурна на 4 отдолу и на 2 отгоре за около 20 мин.
Баницата се издува и става като купол, а като се извади от фурната се премества веднага в друг съд , защото излишната мазнина остава в тавата.
Изяжда се за броени минути.

Ако има въпроси- насреща съм, питайте.

Тема Re: Рецепта за баница [re: untroubled_]  
Публикувано20.01.09 09:59

Как мислиш дали рецептата ще стане с краве масло? Аз ще пробвам. Нямам хубава мас/т.е никаква/ а и не съм превърженик на маста

Ще пробвам с кр. масло, надявам се че ще стане.
В онази рецепта което аз правих също се слагаше мас, но я направих с масло- стана добре, само където външно приличаше на пита а имаше вкус на баница , но пък се излапа за отрицателно време.

Тема Re: Рецепта за баницанови [re: House m.d.]  
Публикувано20.01.09 10:03

Благодаря ти за рецептата, но не си ме разбрал.

Питах за баница с домашно точени коре, т.е сам да си замесих тестото и да си я направиш. Такава с готови кори мога да правя, обичам я с газирана вода и става супер, но просто исках да изпробвам и друг вид - та за това съм решила да се уча да точа баница представяш ли си на днешно време аз да точа и дърпам баница, ама мераци какво да се прави

Автор Фиш (SandsInMyShoes)
Публикувано20.01.09 11:47

Прекрасно е, че имаш точно такива мераци!

Рецептите, които са споделени тук,независимо от яйцата, маста, маслото, свинско с малко сланина, са много по-полезни от полуфабрикатите, които ни заливат и ни "помагат да готвим"

Автор untroubled_ (непознатa)
Публикувано20.01.09 17:07

Не може да не стане, според мен.
Аз съм я правила само в оригинал преди доста години, когато и домашни прасета имаше.
Но все някога поне веднъж пробвай и така:)

Тема Re: Рецепта за баницанови [re: untroubled_]  
Автор Mим (отчаяна съпруга)
Публикувано20.01.09 23:50

Изяжда се за броени минути.

Изобщо не се съмнявам!!!

Баницата звучи страхотно! Ще трябва да се пробва в най-скоро време! Ама и аз не съм фен на маста (пък и нямам доверие на тази, която предлагат по магазините ), но няма начин да не стане нещо добро и с масло. Така че - записвам си я в графика с предстоящи "задачи".

Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.