|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Рецепта за баница
|
|
Автор |
kiki_monik (nevidimka ) |
Публикувано | 19.01.09 09:29 |
|
Да ви питам за някоя ефикасна и хубава рецепта за точена или дърпана баница, може и вита.
В неделя се пробвах да направя вита баница, ама се получи на външен вид нещо като голяма вита питка Беше много вкусна, но не е точно това което си представях. Решила съм си , че ще се уча как се прави домашна баница с точени кори, ама нещо ме нямаше в първия опит. Та за това питам за друга рецепта
Кой ще ми помогне ?
Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
| |
|
Ще ти препоръчам една баница, твърде интересна като технология.
Тази баница става особено вкусна и сочна и не е никак сложна.
Наречена е
"ОБРЪЩАНА БАНИЦА"
=================
Продукти:
1 пакет кори,
200-300 гр. сирене,
4-5 яйца,
1 ч.чаша олио,
2 ч.чаши вода
Дъното на тавата се намазва много леко с олио, колкото да се залепи първата кора.
Последователно се редят по няколко кори и се ръси по малко от сиренето. Разбира се, завършваме с кора.
Олиото се поставя в съд, удобен за поливане (канче, джезве или нещо подобно) и се загрява до препържване. Най-удобно е да се пусне залче пресен хляб и да се загрява докато залчето се препържи.
Баницата се нарязва на парчета и по линиите на срязване се полива равномерно с препърженото олио. Линиите и формата на парчетата изцяло са по твой вкус, ако искаш на квадрати, ако искаш на триъгълници, ако искаш - като баклава.
Водата се оставя да заври.
Яйцата се разбиват добре с врящата вода и с тях се залива баницата.
Оставя се да престои половин час, след което се пече в загрята до 200 градуса фурна.
След изпичането баницата се похлупва с малко по-голяма тава и се обръща.
Така остава до поднасянето й, но не по-малко от 1 час, след което се връща обратно.
Баницата става особено пухкава и сочна.
По желание, може към сиренето да се ръсва по съвсем мъничко захар, просто за нюанс.
Да ви е сладко!
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
Хм...Веднага си представих, как яйцата ми стават на "парцали", пресечени от врящата вода. Може ли малко повече инфо, как да избегна това
| |
|
Предполагах, че точно това ще попиташ...
Не стават, пробвай и не се притеснявай, рецептата е точна и изпробвана поне От 50 години насам... От бабата на колежката на моята съпруга и плюс още поне 20 години...
А и да станат на парцали, ако баницата става хубава, това ще бъде ли проблем за тебе?...
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
Давам изпитана рецепта, с уговорката, че е далеч от всякаква идея за диетично хранене, но гарантирам, че е много вкусна. И е за студено време, защото е със свинска мас/ рецептата е стара/. Не съм пробвала с друга мазнина.
Та, ето я:
Крехка баница
1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 яйце и около 1/2 кг брашно за меко тесто.
250 гр. св. мас
1 яйце и сирене за плънката
Водата, солта и 10 с.л. брашно се забъркват на каша и се изсипват върху останалото брашно, пресято върху масата. Замесва се средно меко тесто и се дели на 4 топки, които се разточват с големината на тавата за печене.
Заливат се с разтопената мас и се чака тя да побелее./Навремето я правех редовно в режима на тока и кухнята ми бе достойна за обитаване от ескимоси, та побеляваше за броени минути:) /
Сега препоръчвам да се изнесат на балкона:))))
Всяка разточена и залята с поразтопена мас кора се нарязва откъм периферията към центъра / до средата/ и получените парчета се прегъват към центъра.
/ Не се реже напълно до центъра, а наполовина само/ .
Получава се нещо като топка след прегъването.
Когато стане възможно/ маста трябва да е побеляла, иначе се хлъзга/ се разточва отново до размер с големината на тавата.
Тук ми се губи малко момента колко пъти повтарях процедурата с нарязването, намазването, прегъването и разточването на всяка кора, но колкото повече пъти успеете, толкова по-многолистна ще е баницата.
Първата кора се разточва финално така, че да излиза доста от тавата, защото после ще завие останалите. Застила се в намазаната тава.
Отгоре се редят последователно корите с плънка и мас между тях
и всичко се завива с висящите извън тавата краища на най-долната кора, като се притиска плътно да не остане въздух.
Залива се с останалата мазнина.
Пече се на умерена фурна на 4 отдолу и на 2 отгоре за около 20 мин.
Баницата се издува и става като купол, а като се извади от фурната се премества веднага в друг съд , защото излишната мазнина остава в тавата.
Изяжда се за броени минути.
Ако има въпроси- насреща съм, питайте.
| |
|
Как мислиш дали рецептата ще стане с краве масло? Аз ще пробвам. Нямам хубава мас/т.е никаква/ а и не съм превърженик на маста Ще пробвам с кр. масло, надявам се че ще стане.
В онази рецепта което аз правих също се слагаше мас, но я направих с масло- стана добре, само където външно приличаше на пита а имаше вкус на баница , но пък се излапа за отрицателно време.
Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
| |
|
Благодаря ти за рецептата, но не си ме разбрал. Питах за баница с домашно точени коре, т.е сам да си замесих тестото и да си я направиш. Такава с готови кори мога да правя, обичам я с газирана вода и става супер, но просто исках да изпробвам и друг вид - та за това съм решила да се уча да точа баница представяш ли си на днешно време аз да точа и дърпам баница, ама мераци какво да се прави
Дали е възможно щастие, без това да наранява другите.
| |
Тема
|
Re: Рецепта за баница
[re: kiki_monik]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 20.01.09 11:47 |
|
Прекрасно е, че имаш точно такива мераци!
Рецептите, които са споделени тук,независимо от яйцата, маста, маслото, свинско с малко сланина, са много по-полезни от полуфабрикатите, които ни заливат и ни "помагат да готвим"
| |
|
Не може да не стане, според мен.
Аз съм я правила само в оригинал преди доста години, когато и домашни прасета имаше.
Но все някога поне веднъж пробвай и така:)
| |
Тема
|
Re: Рецепта за баница
[re: untroubled_]
|
|
Автор |
Mим (отчаяна съпруга) |
Публикувано | 20.01.09 23:50 |
|
Изяжда се за броени минути.
Изобщо не се съмнявам!!! Баницата звучи страхотно! Ще трябва да се пробва в най-скоро време! Ама и аз не съм фен на маста (пък и нямам доверие на тази, която предлагат по магазините ), но няма начин да не стане нещо добро и с масло. Така че - записвам си я в графика с предстоящи "задачи".
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|