|
Тема
|
Хляб с маслини
|
|
Автор |
Meй () |
Публикувано | 03.01.09 15:26 |
|
Хляб /питка/ с маслини
2 чаени чаши пълни бяло брашно
2 супени лъжици бакпулвер /2 пакетчета /
1 супена лъжица захар
щипка сол
1 – 2 супени лъжици нарязан пресен джоджен по избор / може сух 1-2 ч.л./
2 яйца леко разбити
2 кафеени чашки пълни прясно мляко
половин чаена чаша зехтин
1 чаена чаша черни маслини,почистени от костилките и нарязани
Загряваме фурната до 180 С.Пресяваме брашното с бакпулвера, захарта, солта и джоджена.Оформяме кладенче в средата и сипваме яйцата,млякото и зехтина.Замесваме меко тесто.Прибавяме маслините.
Разстиламе тестото в намаслена тава с диаметър 21 см./ замазваме и оформяме със студена вода на ръка/.Печем 1 час и 10 -20 мин.Надупчваме с клечка за зъби и ако по нея не полепне тесто,значи хлябът е изпечен.Оставяме да поизстине в тавата и след това го изваждаме.
Това е рецептата буквално,в скобите е добавено от мен.
Изстинал става и за сандвичи.Много върви с хайвер.
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: Meй]
|
|
Автор |
sandrus (приятел) |
Публикувано | 03.01.09 16:12 |
|
Личи си кой е бил в Кипър или Гърция
С този джоджен.....не е много хубаво а ма опитайте
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: Meй]
|
|
Автор |
rep4o (непознат
) |
Публикувано | 03.01.09 19:03 |
|
Рецептата е средиземноморска и подходащата подправка е риган. А, ако е грьцки - супер!
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: Meй]
|
|
Автор |
hahah (новак) |
Публикувано | 03.01.09 23:34 |
|
Аз го правя с мая като истински хляб, но слагам и малко сирене. Никакви подправси не слагам, за да се чувства по-добре аромата на маслините. Правя малки хлебчета /топчета.
Рецептата беше с орехи и маслини и пишеше, че е френска.
А друг път си правя хляб само с подправки, например джоджен и отгоре поръсени със сусам, мак, ким...Въобще, вариянти всякакви
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: sandrus]
|
|
Автор |
Meй () |
Публикувано | 04.01.09 22:14 |
|
Всъщност те дойдохаи Германия,Испания и Русия
Джодженът,като ефект,е перфектният баланс на маслините
и зехтина,а освен това ми допада
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: rep4o]
|
|
Автор |
Meй () |
Публикувано | 04.01.09 22:17 |
|
Риганът е идея.
| |
Тема
|
Re: Хляб с маслини
[re: hahah]
|
|
Автор |
Meй () |
Публикувано | 04.01.09 22:25 |
|
Виждам,че имаш ценен опит.Имам и аз едни експериментални планове за пълнозърнесто брашно и малки правоъгълни формички,обаче,по обясними причини,възнамерявам да изключа тестените изделия за известно време
| |
|
И аз го правя с мая. Но не слагам сирене, а орехови ядки и тиквени семки. Ако има и чесън на прах.
| |
|
|
|
|