Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:43 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема сминдухнови  
Автор engel2 (непознат )
Публикувано04.12.08 18:32

Кой ще ми каже дали сминдух и чубрица е едно и също? Ако не е същото, какво е тогава и за какво се използва?
Мерси много.

Тема Re: сминдухнови [re: engel2]  
Автор Mим (свободна)
Публикувано04.12.08 19:40

Абсолютно различни неща са. Сминдухът най-много се употребява като съставка в шарената сол, иначе се продава и самостоятелно - огледай сергиите за подправки по пазара или съответните щандове по магазините и ще помиришеш

разликата...

Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!

Тема Re: сминдухнови [re: Mим]  
Автор engel2 (непознат )
Публикувано04.12.08 21:42

Разбрах те, но не мога да си помогна, иначе бих го направила и нямаше да питам. Няма такива магазини и няма сергии - значи няма помирисване.
Поне ако се знае латинското му име или къде да се прочете в някой форум -как се казва на други езици. Сигурно тогава това ще е спасението ми.
Четя го в различни рецепти и нямам представа - има ли прилика с друга подправка?
Та това ми е проблема.

Разбираш ли ме?

Автор Mим (свободна)
Публикувано04.12.08 21:53

Разбирам!

Така по-добре ли е?

Макар че май са попреписали едни от други... А защо не пуснеш едно търсене в Гугъл?

Автор engel2 (непознат )
Публикувано04.12.08 21:56

Намерих го
Trigonella foenum-graecum
Черси много

Автор Mим (свободна)
Публикувано04.12.08 22:00

Моля!

Намерих и още нещо:

Автор engel2 (непознат )
Публикувано05.12.08 01:04

Мерси!

Аз пък прочетох нещо съвсем шокиращо: ЧИМЕН = СМИНДУХ. Верно ли е това?
Но пък тук /намерих/ че на сминдуха му казвали ГРЪЦКО СЕНО. Значи не е на зърна.

Чимена го познавам!
Зърната на чимена ги смилам, накисвам в бяло вино и след това ги прибавям към кашата за намазване на пастърмата!

Автор Mим (свободна)
Публикувано05.12.08 12:42

Явно е вярно, щом го пишат. И други подправки (и изобщо растения) са известни с повече от едно име. Ти използваш само зърната на чимена, но явно за подправка се ползва и цялото растение. Това, което аз съм си купувала като сминдух, е направено по-скоро от листата и стъблата, защото не е ситно и фино, а стои на по-едри продълговати частици...

Градинският сминдух (Trigonella foenum-graecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден.Стъблото е високо до 1 м, слабо разклонено . Листата са тройни, с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, семената са със специфичен мирис при стриване (наподобява свежо окосено сено) и горчив вкус. Значи има и листа, и зърна!

Аз пък искам да знам откъде да си намеря зърна чимен!!!

И кажи моля те как правиш пастърмата - осоляване (за колко време), сместа за намазване, начин и време на сушене! Четох много противоречиви мнения в темата за домашна пастърма и сега се чудя какво да правя, а снощи засипах едно свинско бонфиле в морска сол... Да не стане такова, че и котаракът да не го иска после...

Редактирано от Mим на 05.12.08 12:49.

Автор engel2 (непознат )
Публикувано05.12.08 20:08

Аз пък искам да знам откъде да си намеря зърна чимен!!!

Сигурно по пазарите, не знам защото на мен ми донесаха преди 5 години зърната. Сигурно разбра че не съм в България. Семината са в малки пакетчета и се използват много пестеливо - от едно пакетче правя 2- 3 Х. Смачквам в хаванчето малко и прахта я накисвам в малко бяло вино и след това го смесвам с другите подправки. Изглеждат тъмнички и почти като леща са

От благодарност че ми пишеш, ще ти изкажа коя рецепта използвам вече 10 години и за мен и нас е страшна. Тази рецепта е последната в книгата на
Пенка Чолчева и Цветана Калайджиева "Съвременна домашна кухня " от1969 година. Книгата има сигурно и следващи издания. Рецептата ще ти хареса и ако е спазиш ще си имате КЕФА. Аз обаче не я опушвам. Сега драга, ти можеш кашичката за кората сама да си я композираш и да си я "пооблагородиш ".
Пиши ми моля те, как се спряваш.

Тема Благодаря тинови [re: engel2]  
Автор Mим (свободна)
Публикувано06.12.08 12:09

за информацията, но тази готварска книга я нямам - малко по-стара е от мен

. Иначе авторките са много известни, чувала съм ги.

Засега месото си стои засипано в солта...

А за зърна чимен огледах на пазара, но нямаше... И по магазините не съм виждала. Иначе сминдух има навсякъде. Ще взема да сложа от него при кайзероването...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.