|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Нека се отнесем към КОЛЕДА
|
|
Автор |
e тe тaka (и защо) |
Публикувано | 09.12.08 09:39 |
|
Дайте сега предложения за вкусни и лесни и бързи за приготвяне ястия за коледа..Ще ми се да изненадам тази година близките си ,с нещо по различно което никога не съм приготвяла.
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: e тe тaka]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 10.12.08 00:26 |
|
И какво по точно нещо различно?
То Коледата си е Коледа, с традиционната трапеза - пуйка или свинско.
Според мен по- различните неща са за други времена, а не за Коледа.
Да, можеш да приготвиш прасешкото по по- различен начин.
Вземаш голямо парче бут - ако може да е с кожата.
Връзваш го с канап за печене и нарязваш кожичката на филийки.
Масажираш с паста от сол, захар, чесън, джинджифил, кора и сок от лимон (лайм е за препоръчване), мащерка, ром, горчица, маааалко балсамико и лют пипер.
Печеш на 250 около половин час с кожата нагоре в тава върху скара, след това обръщаш и печеш на 150 около 2 часа, обръщаш и печеш още около час .
Това е за бут около 2,5 кг. Накрая заливаш с вино и от това в тавата правиш сос. За гарнитура - зарзават по желание.
Става перфектно печено!
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: ket1234]
|
|
Автор |
e тe тaka (и защо) |
Публикувано | 10.12.08 10:52 |
|
За пуйката е ясно.Ние я предпочитаме пред свинското,макър никога да не я изяждаме.Всяка година купуваме пийки и баща ми ги гледа.Така сме сигурни че е и качествена.Имах пред вид нещо като ордьоври, торти ,и др. лакомства.Начини на украси и поднасяне.Тук има толкова професионалисти ,че искам да ви използвам максимално.
За свинското което ми предлагаш трябва ли да е с кожа ?От дете никак не обичам тия мазнини.
| |
|
Преди месец някъде пробвах рецепта, която намерих в един друг форум. Надявам се авторката (Viva) да няма нищо против да я постна тук. Рецептата наистина е страхотна и никак не е трудна. Давам я copy/paste заедно с препоръките на авторката, а аз направих още малко промени:
Торта от сирене
ПРОДУКТИ: 175 гр масло, 800 гр сирене, 125 гр шунка, по една връзка ситно нарязан магданоз и копър, 2 с.л коняк, 1 с.л дребно настъргана целина, 1 голяма червена чушка, 1 с.л червен пипер, 4 скилидки счукан чесън, 1 с.л сухи подправки, 125 сирене рокфорт, 50г сусам, 100 г нарязана краставица, черен пипер.
Маслото се разбива на крем. Добавя се сиренето (ако е солено, предварително се изкисва) и се пасира до получаване на гладка смес. Тя се разделя на три равни части. Към първата част се прибавят нарязаната на малки кубчета шунка, коняка, магданозът, целината и черния пипер и добре се размесват.
Към втората част се добавят червения пипер, нарязаната на чубчета чушка, сухите подправки, черен пипер и добре се смесват.
С вилица се смачкава сиренето рокфорт и се смесват с останалата трета част от крема. Към нея се добавят нарязаните на дребно краставички, чесъна, копъра и сусама и се приготвя еднородна смес.
Върху страничната стена на тортена форма се поставя лента от алуминиево фолио. Най-отдолу във формата се разсила кремът от сирене и краставички, след това с чушката и най-отгоре с шунката. Тортата се поставя в хладилника да престои 3-4 часа на студено. След това се слага в чиния, отстраняват се външната стена на тортената форма и фолиото. Накрая тортата от сирене се украсява с шунка, магданоз и домати.
Тортата стана супер - изпробвах я Само няправих няколко промени - магданзът и копъра ми се сторито много и сложих по-малко и понеже нямах прясна червена чушка сложих печена червена чушка. Освен това част, която се смесва с рокфорт трябва да е по-малка от останалите, защото и се добавя още сирене.
Ето и моят вариант:
Аз се съобразих с препоръките на Viva и намалих зелените подправки, добавих прецелите около тортата и между блатовете поръсих счукани на едро крекери с розмарин.
Тортата е чудесна за маса с предвидени повечко салати. Обезателно ще я завторя по празниците.
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: e тe тaka]
|
|
Автор |
_Viola_ (ухание) |
Публикувано | 11.12.08 11:35 |
|
Тая сутрин в povarenok.ru попаднах на интересна идея. Салата Оливие се ползва като основа. Тук искам да вметна, по повод честите коментари, че руснаците не били чували за руска салата. Тази салата се състои от същите продукти, които ние слагаме в руската, плюс кромид лук. По този начин и аз не съм пробвала, но може просто да си ползваш руска салата.
Та да кажа какво е особеното. Правиш си палачинки, намазваш ги със смес от майонеза и настърган кашкавал (може и друг солен пълнеж по твой избор), режеш на рулца и покриваш с тях салатата, предварително оформена като полусфера. В празните места между тях слагаш по едно грахче или половин маслинка. Имаше снимки на сайта, много е ефектно.
| |
|
интересно предложение , а и изглежда даста привлекателно и вкусно.Отпечатих си го.
| |
Тема
|
Салата "Шарлота"
[re: _Viola_]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 11.12.08 21:40 |
|
Нещо, като твоята....
Продукти: за пълнежа:
5 картофа
200 гр.пилешко филе
200 гр.грах
3 с.л майонеза
1 глава лук
сол
за палачинките:
4 яйца
1 с.л. брашно
1 ч.л майонеза
1/2 ч.л сол
сода за хляб на върха на ножа
2 с.л нарязан магданоз
Начин на приготвяне: 1.Сваряваме по отделно картофите, филето и граха/ но може да се използва и стерилизиран/.
2.Приготвяме палачинките по следния начин:
Разбиваме яйцата със солта, содата и брашното.
Намазваме тефлонов тиган с мазнина, загрявяме и изливаме половината яйчена смес. Когато долната страна се изпържи я обръщаме. Готовата палачинка слагаме в чиния.
Изпържваме и другата, и след като изстинат ги намазваме с майонеза и поръсваме с нарязания магданоз, навиваме ги на руло и ги режем на кръгчета с дебелина 1 см.
3.Рендосваме картофите и лука /на най-ситно, за да стане на каша/ и ги смесваме, добавяме и 2 с. л. майонеза, и разбъркваме.
4.В отделна купа нарязваме месото на малки кубчета и го смесваме с граха и 1 с.л майонеза.
5.Взимаме една кръгла купа и я намазваме отвътре с масло, слагаме фолио, достатъчно голямо, зa да може след това да покрие добре готовата салата. Трябва краищата му да са надолу. Притискаме го към дъното и стените на купата за да прилепне добре.
6.Леко го намазваме с майонеза и слагаме парченцата палачинки плътно едно до друго на дъното и по стените на купата.
7.Отгоре на парченцата палачинка мажем тънък слой от картофената смес и хубаво го притискаме.
8.В средата слагаме пилешкото филе с граха и майонезата, като добре го натъпкваме, за да не се разпадне при рязането.
9.Най-отгоре слагаме равен слой от оставащата картофена смес. Ако са ни останали от палачинковите парченца може да ги сложим върху картофите.
10.Завиваме салатата с краищата на фолиото, притискаме го с ръка и оставяме готовата салата в хладилник поне за 2 часа.
11.Преди поднасяне развиваме краищата на фолиото и обръщаме салатата върху чиния. Махаме фолиото и режем на триъгълни парчета.
П.П. Пълнежът подлежи на инпровизации
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
anbra (аз) |
Публикувано | 12.12.08 11:54 |
|
Много ми хареса тази рецепта, но имам един въпрос - какво би могло да замени рокфора в третия пласт?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
| |
|
Леле изглежда великолепно,Абе вие дебели ли сте ?????????????
Само неразбрах точка 5 от приготвянето.Мажеш купата ,след което слагаш фолиото ,но тия краища надолу малко ме объркват.Кое е надолу :навътре в купата или навън от нея.моляте обясни ми това.Украсена е с навината и нарязана палачинка така ли?И колко броя палачинки правиш?
Това на външен вид изглежда като сватбена торта , страшно ми хареса.
| |
|
Тази Коледа ще караме с двете си снахи .Едната има бебе и не може да ми помогне,другата още пък пресна .Та искам да ги очаровам.Пък и красота на масата никога не е излишна.
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: anbra]
|
|
Автор |
Meчo_Пyx (Щастлив) |
Публикувано | 12.12.08 23:46 |
|
Анбра,
Спокойно можеш да добавиш вместо рокфор, сирене филаделфия. Чудесно се вързва с копъра, краставиците, чесъна и сусама. Ако обичате някое друго твърдо сирене като пармезан или романо, можеш да настържеш малко и от него. Мисля, че и другите части търпят промяна в допълненията към сиренето и маслото.
| |
|
Явно тази торта и в солен и в сладък вариант все си е ефектна.
| |
|
Мажеш купата. Може и с олио, а не масло.
Застилаш с фолио, а може и тънък найлон. Хубаво притискаш да залепне по стените на купата. Краищата подвиваш навън от купата, за да можеш после да завиеш отгоре с тях. Правя палачинки, колкото станат от сместа. Не помня, колко точно излизат.
Освен, че е красиво, е и страшна вкусотия. Пълнежа търпи различни вариации, но картофената смес е задължителна, защото тя държи палачинките. Играчка е, но си заслужава
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 13.12.08 04:39 |
|
Еее, дай идея за сладък вариант. С какво може да се напълни тортата.
| |
|
Ето така изглежда торта "Нелка". Съжалявам, че снимката не е много качествена, но само това успях да намеря:
А ето и линк към рецептата за , дадена е от Stefaniе. Аз само ще допълня, че гласувам доверие на всяка рецепта за торта от Нелка. Малко по-надолу в старата тема 1 jena е дала руски линк с картинки (много обичам рецепти с картинки ).
Така де, да добавим и малко сладичко към празничната трапеза.
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 13.12.08 19:12 |
|
O...аз помислих, че става дума за торта с палачинки.
А тук съм виждала подобна:
Ето и
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: mirror_]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 13.12.08 21:27 |
|
А ти какво имаш предвид двете снахи - едната с бебе, другата прясна?
Нали ти си правиш празника за теб и семейството ти?
Не можеш да направиш сама сърмите и боба, и пуйката или прасешкото за Коледа!?
До вчера кой бе, маме ги правеше? Снахите ли?
До като беше жива и можеща свекърва ми, ходехме на Бъдни вечер при нея, а за Коледа при майка ми. Трапезата беше сложена по правилата на християнството.
Като спря да може свекърва ми /на която казвах майче/ вече Бъдни вечер беше при нас - "младите".
Преспиваха у дома с девер ми и на другия ден ние отивахме при майка ми, а те в тяхната къща.
Сега си приготвяам всичко сама за Бъдни вечер, независимо, че имам зет вкъщи, и на другия ден пак отиваме при майка ми за Коледа.
Забранено ми е да правя каквото и да било.
Не ти ли е приятно да направиш празнична вечеря за всички?
Аз си умирам от кеф да сложа на масата това, което съм приготвила, защото аз го правя за децата си - дъщеря ми и зет ми!
А на теб ти е още по-пълна къщата от моята! Така съжалявам, че останах с едно дете...
| |
|
Ти ми даваш щура идея.
Давай да помислим. Палачинки намазани с шоколад, или с cheese cake cream, или със сладко, или и от трите вида комбинирани, нарязани на охлювчета. Крайчетата нарязани на ивици. Желатинът май е задължителен, защото трябва да стегне крема. Могат да се направят два крема, разделени с нарязаните крайчета от палачинките, или цели палачинки за блат. Идеи за кремовете - желиран сметанов крем, редуван с желирани ягоди. Втора възможност - шоколадови парфета - с бял и черен шоколад, разделени от палачинки поръсени с нарязани орехи или бадеми. Или cheese cake cream, редуван с пресни плодове или от компот, добре подсушени и оваляни в натрошени бисквити. Може би и ванилов крем с добавка от малко масло за да го постегне. Май има много възможности. Аз все повече се навивам да пробвам.
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 13.12.08 22:00 |
|
Тази Шарлота я правя с изварен крем и става прекрасна - или модерно казано чийз Шарлота.
Нареждам шайби от готовите рола /пиша го с О, защото побеснявам като видя рУло. Идва от немския глагол rolen - навивам, окръглявам, закръглявам.... Не се казва рУлка, а рОлка/.
Разбивам 1/2 кг извара с една заквасена сметана, захар на вкус и желатин /предварително накиснат и разтопен/ и плодове по-желание.
Отгоре нареждалм пак парчета роло и в хладилника.
След 2 часа може вече да се обърне и да се поднесе. Може да се залее с някакъв топинг или с карамелизирана захар направена на конци.
Изглежда превъзходно!
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: ket1234]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 14.12.08 00:57 |
|
Нареждам шайби от готовите рола /пиша го с О, защото побеснявам като видя рУло.
О не.... Не си съвсем права. Думите "рОлка" и "рУло" са с различен произход.
Първата е с немски, а втората с френски.
Книжовна дума "рОло" при нас няма.
| |
|
В случая мирър е права, идва от френското rouler - руле. Аз пък побеснявам, като видя роло
| |
|
разбира се че ми е приятно и много.Точно за това искам да приготвя нещо по различно и много приятно на външен вид.Снахата дето има бебе не е в София.Но и да е с бебе на 9 месеца нали знаеш колко може да се помогне,то не мирясва с тая енергия.а иска и непрекъснато внимание.
Малката снаха , може разбира се да ми помогне , но все още се притеснява.По точно ще ни стане снах апрез месец март догодина , пък и не живеят също при нас.
ето защо всичко си остава за мен.Бъдни вечер започвам да се приготвям от предния ден това:боб,сърми ,ошав пълнени чушки.На другия ден меся.аз съм на 45 години и мога да се похваля с моите баници и погачи.И аз като тебе ходех при мама,но в един момент решихме с дечицата да сме си удома.Така започнах да правя всичко сама.
Коледа е семеен празник , и затова много ми се иска всичко да е подредено и украсено в духа на празника.Може и да дойте момента когато и аз ще ходя при снахите на ,но това да се надявам е още доста далече.
| |
|
е стига де с тия забележки.аз също допускам грешки.никога не проверявам написаното , и като щтракна "продължи"толкова грешки откривам че се срамувам.важното е обаче идеята която ни подаваш ,страхотна е.това може да е и моя коледен сладкиш.бързо и лесно .толкова неща има да се приготвят , и това е добрата идея.
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: ket1234]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 14.12.08 23:05 |
|
Какво имаш предвид под една заквасена сметана? Малка (200 г) или голяма (400 г) кофичка?
Що се отнася до правописа на думите - той зависи все пак от езиковите норми на българския език. Аз пък много се дразня, като видя рОлца от раци...
Права е Mirror, че ролка е от немски, а руло е от френски. В българския език има и още една дума от немски - рола (в женски род, ед. число е - една рола), ударението е на О-то и означава 'топ навита на барабан хартия, ламарина или др.'
Моля да ме извините за езиковата лекция, ама не се стърпях...
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: mirror_]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 14.12.08 23:12 |
|
Леле, страхотна идея за салата - солена торта!
Много е оригинална и изглежда страхотно! Само ме притеснява няма ли вътрешността й да се разпадне при нарязването?
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
Тема
|
Ами за да не се срамуваш,
[re: e тe тaka]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 14.12.08 23:22 |
|
проверявай написаното, преди да щракнеш "Продължи". Или в влез в профила си, в "Изглед на клубовете" и на въпроса "Искате ли да бъде включена опцията "Искам да видя как ще изглежда моето мнение?" дай "Разрешен". Така ще можеш да редактираш написаното и ще бъде по-приятно на всички, които четат мненията ти.
Моля не приемай това като забележка, а като най-добронамерен съвет!
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
|
Може път някоя фрау с ролки да прави rouleau защото е влюбена в някой френски chef
Terror incognita
| |
Тема
|
Re: Салата "Шарлота"
[re: Mим]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 16.12.08 00:50 |
|
Не се разпада. В пълнежът има майонеза и тя го държи. Освен това и катрофената смес държи формата. Само притискаш малко по-плътничко при нареждането
| |
|
Може ли да използвам готови палачинки ?
| |
Тема
|
Re: Нека се отнесем към КОЛЕДА
[re: Meчo_Пyx]
|
|
Автор |
anbra (аз) |
Публикувано | 16.12.08 13:43 |
|
Благодаря.
Весели празници желая!
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
| |
Тема
|
Непременно
[re: mirror_]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 17.12.08 19:08 |
|
ще я пробвам тази шарлотка по Коледа! Само че грахът ми се струва доста, може би ще заменя част от него с кисели краставички на ситно и царевица. Така салатата ще стане и по-пъстра!
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|