|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
сминдух
|
|
Автор |
engel2 (непознат
) |
Публикувано | 04.12.08 18:32 |
|
Кой ще ми каже дали сминдух и чубрица е едно и също? Ако не е същото, какво е тогава и за какво се използва?
Мерси много.
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: engel2]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 04.12.08 19:40 |
|
Абсолютно различни неща са. Сминдухът най-много се употребява като съставка в шарената сол, иначе се продава и самостоятелно - огледай сергиите за подправки по пазара или съответните щандове по магазините и ще помиришеш разликата...
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: Mим]
|
|
Автор |
engel2 (непознат
) |
Публикувано | 04.12.08 21:42 |
|
Разбрах те, но не мога да си помогна, иначе бих го направила и нямаше да питам. Няма такива магазини и няма сергии - значи няма помирисване.
Поне ако се знае латинското му име или къде да се прочете в някой форум -как се казва на други езици. Сигурно тогава това ще е спасението ми.
Четя го в различни рецепти и нямам представа - има ли прилика с друга подправка?
Та това ми е проблема.
Разбираш ли ме?
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: engel2]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 04.12.08 21:53 |
|
Разбирам!
Така по-добре ли е?
Макар че май са попреписали едни от други... А защо не пуснеш едно търсене в Гугъл?
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: Mим]
|
|
Автор |
engel2 (непознат
) |
Публикувано | 04.12.08 21:56 |
|
Намерих го
Trigonella foenum-graecum
Черси много
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: engel2]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 04.12.08 22:00 |
|
Моля!
Намерих и още нещо:
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: Mим]
|
|
Автор |
engel2 (непознат
) |
Публикувано | 05.12.08 01:04 |
|
Мерси!
Аз пък прочетох нещо съвсем шокиращо: ЧИМЕН = СМИНДУХ. Верно ли е това?
Но пък тук /намерих/ че на сминдуха му казвали ГРЪЦКО СЕНО. Значи не е на зърна.
Чимена го познавам!
Зърната на чимена ги смилам, накисвам в бяло вино и след това ги прибавям към кашата за намазване на пастърмата!
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: engel2]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 05.12.08 12:42 |
|
Явно е вярно, щом го пишат. И други подправки (и изобщо растения) са известни с повече от едно име. Ти използваш само зърната на чимена, но явно за подправка се ползва и цялото растение. Това, което аз съм си купувала като сминдух, е направено по-скоро от листата и стъблата, защото не е ситно и фино, а стои на по-едри продълговати частици...
Градинският сминдух (Trigonella foenum-graecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден.Стъблото е високо до 1 м, слабо разклонено . Листата са тройни, с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, семената са със специфичен мирис при стриване (наподобява свежо окосено сено) и горчив вкус. Значи има и листа, и зърна!
Аз пък искам да знам откъде да си намеря зърна чимен!!!
И кажи моля те как правиш пастърмата - осоляване (за колко време), сместа за намазване, начин и време на сушене! Четох много противоречиви мнения в темата за домашна пастърма и сега се чудя какво да правя, а снощи засипах едно свинско бонфиле в морска сол... Да не стане такова, че и котаракът да не го иска после...
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята! Редактирано от Mим на 05.12.08 12:49.
| |
Тема
|
Re: сминдух
[re: Mим]
|
|
Автор |
engel2 (непознат
) |
Публикувано | 05.12.08 20:08 |
|
Аз пък искам да знам откъде да си намеря зърна чимен!!!
Сигурно по пазарите, не знам защото на мен ми донесаха преди 5 години зърната. Сигурно разбра че не съм в България. Семината са в малки пакетчета и се използват много пестеливо - от едно пакетче правя 2- 3 Х. Смачквам в хаванчето малко и прахта я накисвам в малко бяло вино и след това го смесвам с другите подправки. Изглеждат тъмнички и почти като леща са
От благодарност че ми пишеш, ще ти изкажа коя рецепта използвам вече 10 години и за мен и нас е страшна. Тази рецепта е последната в книгата на
Пенка Чолчева и Цветана Калайджиева "Съвременна домашна кухня " от1969 година. Книгата има сигурно и следващи издания. Рецептата ще ти хареса и ако е спазиш ще си имате КЕФА. Аз обаче не я опушвам. Сега драга, ти можеш кашичката за кората сама да си я композираш и да си я "пооблагородиш ".
Пиши ми моля те, как се спряваш.
| |
Тема
|
Благодаря ти
[re: engel2]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 06.12.08 12:09 |
|
за информацията, но тази готварска книга я нямам - малко по-стара е от мен . Иначе авторките са много известни, чувала съм ги.
Засега месото си стои засипано в солта...
А за зърна чимен огледах на пазара, но нямаше... И по магазините не съм виждала. Иначе сминдух има навсякъде. Ще взема да сложа от него при кайзероването...
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|