Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:37 15.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Видински кърначетанови  
Автор Asen38 (минаващ)
Публикувано22.11.08 11:23



Ало драги колеги,
кой знае как се правят прочутите ВИДИНСКИ КЪРНАЧЕТА?
Преди години по време на обикалката ни на Видинкия окръг бяхме абсолютно очаровани от вкуса им. Мисля че бяха и на скара /към мешената скара/ . А стават ли и така /сушени или пресни/ да се консумират?
Не успях да намеря по книгите някаква спациална рецепта.
Ще съм много благодарен, ако някой успее да ме зарадва.





Тема Re: Keb - Видински кърначетанови [re: Asen38]  
Автор Asen38 (минаващ)
Публикувано23.11.08 11:43



Поне ти може да ми напишеш как се правят КЪРНАЧЕТАТА. Дано да се разочаровам, че никой не може да ми помогне.
Има ли разлика при направата на луканки, суджуци и карначета?



Тема Re: Кво търсиш тук?нови [re: Asen38]  
Автор engel2 (непознат )
Публикувано24.11.08 14:54



Асене, тук се съ карат, се съ много балшие , ама нищо не знаят.
За кърнаците ти трябва свинско месо, сол, чер пипер, лют пипер, чесън, малко сланина на кубчета на кълцъна и може и по малко кимион и бахар. Е това е.



Тема Re: Keb - Видински кърначетанови [re: Asen38]  
Автор Haдя-Haдя (Двойната Надя)
Публикувано24.11.08 23:01



Абе мисля си, че луканки - иди дойди, но за карначетата трябва да имаш специална машина за пълнене на каймата /както и да е подправена и приготвена/ в почистени черва.

На мен ми се вижда непосилна задача, честно казано..



Terror incognita

Тема Re: Keb - Видински карначета [re: Haдя-Haдя]  
Автор Asen38 (минаващ)
Публикувано25.11.08 01:02



Наде, машинка си имам, същото и почистените черва - това не е проблема. Въпроса е как се меше каймата и с какви подправки. Аз пък си мислих че тези карначета са по проста работа. Смесена ли е каймата или само от едно месо?
Това което написъл Енгела това ли са?



Тема Re: Видински кърначетанови [re: Asen38]  
Автор Meчo_Пyx (Щастлив)
Публикувано25.11.08 03:23



Здравей,

Едва ли са точно видински кърначетата дето правя, ама ако искаш пробвай ги. Количеството на продуктите ти го давам според дозата,която обикновено правя. Рецептата я имаше в рецептурника на заведенията за обществено хранене, тази е близка до нея. Пробвана е многократно.
2 кг говеждо, обикновено купувам плешка
2 кг свинско, от плешка или шия
около 500 г прясна сланина (слагам пресни свински гърди с шарено месо, тук не намирам прясна сланина)
2-3 скилидки чесън
черен пипер на вкус
бахар
сушена люта пиперка (ако е много люта … и половин върши работа)
чубрица
сол на вкус
кимион
вода при замесването

Месото се нарязва на кубчета и се смила през ситна решетка. Според оригиналната рецепта си спомням, сланината трябваше да се нареже на ситни кубчета, аз я прекарвам през най-едрата решетка, че по-лесно. Сухата пипрека и чесъна смилам докато меля месото. Към смляната кайма добавям подправките - черния пипер, кимиона, чубрицата и бахара – ние ги обичаме едро смляни. Осолява се на вкус и се меси хубаво като се добавя по малко вода. Омесва се много добре за да се разпределят подправките и различните меса, заглажда се и се оставя за около 5-6 часа в хладилника. Нанизваш най-тъничката фуния и пълниш червата, предварително накиснати в хладка вода. Не ги натъпквай много, че тези тъничките са много фини и лесно се сцепват.
После навиваш всяка порция на охлюв, пробождаш с шишче и за готови за скарата.



Тема Re: Видински кърначетанови [re: Meчo_Пyx]  
Автор Asen38 (минаващ)
Публикувано25.11.08 10:40



Mерси Meчo_Пyx. Браво и съм доволен, че се намери един услужлив и знаещ.
Така както се чете, изглежда да е вкусно. И при нас се продава само пушена сланина. Но когато ми трябва някаква за да я правя "СОЛЕНА, или "С ХУБАВИ ПОДПРАВКИ или "ОВАЛЯНА В ЧЕРВЕН ПИПЕР" и пр. за мезета, я изкисвам във вода и меризмата от пушека изчезва.

Добре де, като правиш толкова много, как я упазваш? Все пак не се успяват 4 кг за един ден.

Имам различни черва, и този път ще взема с диаметър около на палеца ми - сигурно са малко дебелички, но все едно.
Всичко най добро!





Тема Re: Видински кърначетанови [re: Asen38]  
Автор Asen38 (минаващ)
Публикувано26.11.08 21:21



Реших да мина и без кърначета! Направих си днес както винаги хубави луканки и без всякакви рискове.





Тема Какви направи?нови [re: Asen38]  
Автор engel2 (непознат )
Публикувано29.11.08 12:52



Кои направи бе Асене? имаш ли хубави рецепти? Аз съм се опитвал нанай хубавите - карловските! Има нещо което ги различава от купешките, ама знам ли какво им либсва.





Тема Re: Видински кърначетанови [re: Asen38]  
Автор keb (непознат )
Публикувано29.11.08 17:08



НЕ се отчайвай приятелю,направи го така както ще ти го дам като рецепта,ще си оближеш пръстите.Кърначето присъства на трапезата на Българина от далечни времена, предимно като коледен продукт ,тъй като се приготвя от свинско месо.Спецификата на приготовление в различните региони на страната е различна.Еднаквото е че се приготвя само от свинско полу-тлъсто месо и се пълни с тънка фунийка в ОВЧИ тънки черва-16мм.И запомни добре.Към свинско месо НИКОГА не се режи сланина на кубчета.Прасето има достатъчно шарено месо по трупа за тази цел.Второ и още по важно кимион и бахар в никакъв случай.Кимиона е подправка за кебапчета,луканка и суджуци , а бахара за меса и карантии с по тежка миризма-като кървавици създърми и др.И така, ВИДИНСКИ карначета-за 2кг.Свинско полутлъсто 2кг. черен пипер-5гр. чубрица(кокоша миродия) 6гр. СОЛ-32гр. чесън -5-6 скилидки счукан на дребно,сухи червени чушки 50-80гр.смляни на едро,лют пипер на вкус,полувин глава червен лук настърган или ситно нарязан праз лук и по желание(става страхотно) 6гр.-индийско орехче.Месото се нарязва на парчета,омесва се с подправките и се оставя в хладилник за 24ч.След това се смила на решетка с размери 5-6мм.и се пълни в червата.Пекат се на добре загрята скара от 5 до 7мин.Това е-опитай.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.