|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Домашна майонеза - защо не се получава
|
|
Автор |
rudolf_1 (непознат
) |
Публикувано | 09.11.08 18:31 |
|
Взех наскооро пасатор Браун и в инструкциите имаше някаква проста рецепта за майонеза - 1 яйце, 200-250 мл олио, сол, оцет или лимонов сок на вкус. Опитах, но в края на краищата се получи смес, която в никакъв случай не щеше да заприлича на майонеза, остана си течна. Явно греша някъде, спомням си, че преди около година пробвах веднъж с друг пасатор и пак получих същия резултат. Та, може би има някаква тънкост, която не знам? Нямам специален съд, но намерих един много подходящ голям буркан от лютеница- пишеше 1.060 кг, в който пасаторът влиза идеално.
Ще съм благодаден за няколко съвета :)
| |
|
1.Съда в който ще се разбива майнезата, трябва да е абсолютно сух и за предпочитане да е със заоблено дъно.
2.Майонеза се прави само с жълтъци (някои я правят с цели яйца)
3.Олиото се сипва на много тънка струйка или с малка лъжичка
4.Разбива се с бъркалките на миксера
| |
Тема
|
Re: Домашна майонеза - защо не се получава
[re: rudolf_1]
|
|
Автор |
вeceлyшka () |
Публикувано | 09.11.08 21:04 |
|
Една от причините може да е, че яйцето е студено, току-що извадено от хладилника. Извади го 2-3 часа на стайна температура.
Оцет и лимонов сок сега чувам да се слагат. Вместо това слагай 1 чаена лъжица горчица.
| |
|
Става и с пасатор, аз само така я правя, имам Браун. Дори не сипвам олиото на струйка, бухвам всичко - най-отдолу яйцето, олиото, горчицата, щипка сол. Понякога режа на дребно половин скилидка чесън и вкусът става неописуем. Ако се прави само с жълтъци не ми харесва вкуса и цвета. Иначе става беличка.
| |
Тема
|
Re: Домашна майонеза - защо не се получава
[re: rudolf_1]
|
|
Автор |
Sapiens (човек) |
Публикувано | 09.11.08 21:41 |
|
Веднага ще ти кажа защо не ти става майонезата - нещата са много прости, но има една тънкост.
Майонеза не се прави с миксер, защото става много рисковано и не винаги.
Майонеза безпогрешно се прави само с пасатор.
Независимо какъв ти е съдът, но за предпочитане е да е по-тесен и по-висок, както е оригиналното съдче на пасаторите.
Изсипваш си вътре яйца или жълтъци, плюс съответното олио, плюс сол, плюс горчица - няма да конкретизирам защото рецепти за майонеза има хиляди. Важното е да има жълтъци и олио, без тях не ще да става.
Тайната е, че поставяш пасатора плътно до дъното, включваш го и бавничко започваш да го изтегляш нагоре.
Това е цялата работа. Просто няма начин да не ти стане майонезата разкошна.
Разбира се, добре е продуктите да са в нормални пропорции, а не примерно един жълтък и 300 - 400 гр. олио...
Рецепти, хубави и изпробвани има много, потърси.
Всъщност, твоята, към пасатора си е много добра, нямаш нужда от друга.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
Тема
|
Re: Домашна майонеза - защо не се получава
[re: вeceлyшka]
|
|
Автор |
rudolf_1 (непознат
) |
Публикувано | 09.11.08 23:22 |
|
Ами да, такак беше - яйцето извадих от хладилника и го счупих веднага. Ще пробвам пак с по-топло :))
Мерси :)
| |
Тема
|
Re: Домашна майонеза - защо не се получава
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
rudolf_1 (непознат
) |
Публикувано | 09.11.08 23:26 |
|
Ами че нали точно с пасатор пробвах :) В инструкциите пишеше да го движа бавно нагоре - надолу. Падна голямо движене :) ама без видим резултат. Ще пробвам с яйде, което не е извадено направо от хладилника и пак ще споделя резулата :))
| |
|
А, аз не понасям вкуса на суровия белтък, но "свят като цвят".
До сега също не съм имала пробив с приготвянето на майнеза. Накрая прибавям прясно изцеден сок от половин лимон ( в зависимост от количеството майнеза).
| |
Тема
|
Re: Домашна майонеза - защо не се получава
[re: rudolf_1]
|
|
Автор |
Sapiens (човек) |
Публикувано | 10.11.08 00:26 |
|
Прочете ли изобщо това, което съм написал?
Прочети пак.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
| |
|
С риск да ме кръстите "Полуидиотчето Защо-то" аз ще си попитам, а защо само отдолу нагоре? Не за друго, ами като не разбера причините и не запомням и процедурата. И освен това- само веднъж ли трябва да мине миксера от най-долу до най-горе?
Колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|