| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Домашна майонеза - защо не се получава 
 | 
 
 |  
| Автор | 
rudolf_1 (непознат
) |  
| Публикувано | 09.11.08 18:31 |  
             |  
           | 
            
           
  Взех наскооро пасатор Браун и в инструкциите имаше някаква проста рецепта за майонеза - 1 яйце, 200-250 мл олио, сол, оцет или лимонов сок на вкус. Опитах, но в края на краищата се получи смес, която в никакъв случай не щеше да заприлича на майонеза, остана си течна. Явно греша някъде, спомням си, че преди около година пробвах веднъж с друг пасатор и пак получих същия резултат. Та, може би има някаква тънкост, която не знам? Нямам специален съд, но намерих един много подходящ голям буркан от лютеница- пишеше 1.060 кг, в който пасаторът влиза идеално. 
 Ще съм благодаден за няколко съвета :)
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  1.Съда в който ще се разбива майнезата, трябва да е абсолютно сух и за предпочитане да е  със заоблено дъно. 
 2.Майонеза се прави само с жълтъци (някои я правят с цели яйца)
 3.Олиото се сипва на много тънка струйка или с малка лъжичка 
 4.Разбива се с бъркалките на миксера
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Домашна майонеза - защо не се получава 
[re: rudolf_1]
 | 
 
 |  
| Автор | 
вeceлyшka () |  
| Публикувано | 09.11.08 21:04 |  
             |  
           | 
            
           
  Една от причините може да е, че яйцето е студено, току-що извадено от хладилника.  Извади го 2-3 часа на стайна температура.
 Оцет и лимонов сок сега чувам да се слагат.  Вместо това слагай 1 чаена лъжица горчица.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Става и  с пасатор, аз само така я правя, имам Браун.  Дори не сипвам олиото на струйка, бухвам всичко -  най-отдолу яйцето, олиото, горчицата, щипка сол. Понякога режа на дребно половин скилидка чесън и вкусът става неописуем.  Ако се прави само с жълтъци не ми харесва вкуса и цвета.  Иначе става беличка.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Домашна майонеза - защо не се получава 
[re: rudolf_1]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (човек) |  
| Публикувано | 09.11.08 21:41 |  
             |  
           | 
            
           
  
 Веднага ще ти кажа защо не ти става майонезата - нещата са много прости, но има една тънкост.
 Майонеза не се прави с миксер, защото става много рисковано и не винаги.
 Майонеза безпогрешно се прави само с пасатор.
 Независимо какъв ти е съдът, но за предпочитане е да е по-тесен и по-висок, както е оригиналното съдче на пасаторите.
 Изсипваш си вътре яйца или жълтъци, плюс съответното олио, плюс сол, плюс горчица - няма да конкретизирам защото рецепти за майонеза има хиляди. Важното е да има жълтъци и олио, без тях не ще да става.
 Тайната е, че поставяш пасатора плътно до дъното, включваш го и бавничко започваш да го изтегляш нагоре. 
 Това е цялата работа. Просто няма начин да не ти стане майонезата разкошна.
 Разбира се, добре е продуктите да са в нормални пропорции, а не примерно един жълтък и 300 - 400 гр. олио...
 Рецепти, хубави и изпробвани има много, потърси.
 Всъщност, твоята, към пасатора си е много добра, нямаш нужда от друга.
  "Неназованите неща не променят смисъла си..."
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Домашна майонеза - защо не се получава 
[re: вeceлyшka]
 | 
 
 |  
| Автор | 
rudolf_1 (непознат
) |  
| Публикувано | 09.11.08 23:22 |  
             |  
           | 
            
           
  Ами да, такак беше - яйцето извадих от хладилника и го счупих веднага. Ще пробвам пак с по-топло :))
 Мерси :)
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Домашна майонеза - защо не се получава 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
rudolf_1 (непознат
) |  
| Публикувано | 09.11.08 23:26 |  
             |  
           | 
            
           
  Ами че нали точно с пасатор пробвах :) В инструкциите пишеше да го движа бавно нагоре - надолу. Падна голямо движене :) ама без видим резултат. Ще пробвам с яйде, което не е извадено направо от хладилника и пак ще споделя резулата :))
 
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  А, аз не понасям вкуса на суровия белтък, но "свят като цвят".
 До сега също не съм имала пробив с приготвянето на майнеза. Накрая прибавям прясно изцеден сок от половин лимон ( в зависимост от количеството майнеза).
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Домашна майонеза - защо не се получава 
[re: rudolf_1]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (човек) |  
| Публикувано | 10.11.08 00:26 |  
             |  
           | 
            
           
   Прочете ли изобщо това, което съм написал?
 
 Прочети пак.
  "Неназованите неща не променят смисъла си..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  С риск да ме кръстите "Полуидиотчето Защо-то" аз ще си попитам, а защо само отдолу нагоре? Не за друго, ами като не разбера причините и не запомням и процедурата. И освен това- само веднъж ли трябва да мине миксера от най-долу до най-горе?
  Колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш.
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |