Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:15 21.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема кои са най известнитенови  
Автор Asen38 (новак)
Публикувано06.10.08 23:48



Кои са според вас най известните български ястия? Ако искате да се представите перфектно пред гостите си с някое национално ядене, кое ще предпочетете?
Аз мислих: гювеч, стомна кебап или други кебапи, Сърми, .......





Тема Re: кои са най известнитенови [re: Asen38]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано06.10.08 23:50



шопска салата
сирене по шопски
капама
мусака
пълнени чушки
пастърва по манастирски
е,тва ше им стигне да преядат



Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти

Тема Re: кои са най известнитенови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Asen38 (новак)
Публикувано07.10.08 01:00



Аз питам за главното ястие.
Как правиш капамата и сирене по шопски?



Тема Re: кои са най известнитенови [re: Asen38]  
Автор Me4тaтeлKa (непознат )
Публикувано07.10.08 11:18



Боб в гърне
Пататник
Каварма
Капама
Чомлек
Мусака
Пълнени чушки
Традиционната българска скара
и всичко което намериш в google под Българска Национална Кухня



Тема Re: кои са най известнитенови [re: Asen38]  
Автор Kaлoмaин (сурикат)
Публикувано07.10.08 16:31



Сърми, пататник, скара.





Тема Re: кои са най известнитенови [re: Me4тaтeлKa]  
Автор Asen38 (новак)
Публикувано08.10.08 04:23



Аз все се надявах, че някой вместо да ги изброява как се казват манджите, ще се трогне да напише /от опит/ една рецепта на прославено българско ястие.
Нещо от което да се каже: официално е и е много вкусно.

Да разясня защо ви безспокоя.
В чужбина сме и един "дядо" ще стане тук на 65 години. Реши да не се ходи в ресторант, а да се сервират само български неща. Значи да не е манджа, а да е ястие което е и за ОКОТО. Щото доста от гостите не са българи - 90 %.
Ето за това се нуждая от вашата помощ!


За предястията сме наясно, ще има и не традиционално, като пътпъдъци и пътпъдъчни яйца и хайвери и различни кремове и пастети. А от нашите - пържени тиквички с получено кис. мляко и дом. лютеница и кьополу и пр.
Едно от вашите предложения ми хареса - като предястие: "сирене по шопски" - запекано с доматите в подходящи съдове, смятам че няма да е лошо.

За скара вече не става - захлади се вече. Мусаката я знаят като гръцко ястие и не е нещо представително. Тюрлу гювеч е като френското рататуе. Чушките са по обикновенно ястие / верно че е вкусно/.
За това е много важно какво ще бъде главното ядене. Може би нещо в гювечета.

Ще съм много благодарен за следващите предложения, щото от намерените рецепти в Google не се добива абсолютна представа как ще изглежда.



Тема Re: кои са най известнитенови [re: Asen38]  
Автор Kaлoмaин (сурикат)
Публикувано08.10.08 21:00



Баница.

И тутманик. В краен случай - нещо с агнешко. При баниците поне има много варианти. При сармите също. Има едни постни сарми с лозови листа, а в плънката се слага ориз и леща.

Редактирано от Kaлoмaин на 08.10.08 21:02.



Тема Re: кои са най известнитенови [re: Kaлoмaин]  
Автор Asen38 (новак)
Публикувано08.10.08 22:06



Баница е ОК, мерси. Ама за главно ядене няма да стане. С агнешко няма да е лошо - ама какво? Пък и сезона е калпав - няма пресно агнешко, пък замразеното новозенландско е овнишко.
Трудна работа е. Можем да направим филе медальон, ама не е нашенско.
Телешкото варено е запланувано за супа





Тема Ето вариантнови [re: Asen38]  
Автор Haдя-Haдя (Двойната Надя)
Публикувано09.10.08 02:56



Според мен лесно за приготвяне и доста интересно за чужденци е т. нар. книжен кебап.

Месото, нарязано като за шишчета, предварително е добре да се накисне във вино и подправки - чер пипер и сол. После се добавят нарязани не на много ситно гъби, кромид лук и чушка. Добавя се малко масло или олио /но месото е добре да не е тлъсто/, слага се ронена чублица, малко доматено пюре и всичко това се разбърква в една купа.
Взима се готварска хартия - продава се във всеки магазин. Нарязва се на листове приблизително размер А3 или по преценка малко по-малък, която се намазва с мазнина. Сместа се разделя на порции и всяка се загъва в хартията, така че да не изтича сосът /като плик/ . Това се пече и се поднася както е в хартията. Изглежда ефектно, а е много лесно за правене и е вкусно. Поднася се с хубаво, не много тежко червено вино. Надали ще намериш българско, ама кавото има Дано идеята ти хареса.



Terror incognita

Тема Re: кои са най известнитенови [re: Asen38]  
Автор Kaлoмaин (сурикат)
Публикувано09.10.08 06:54



Кавърма с гъби в гювечета. В един ресторант ни я сервираха фламбирана и беше много ефектно.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.