Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:47 18.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема лютичка рецептанови  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано25.10.08 14:52



ето една люта рецепта за тези които обичат
задушават се зеленчуци(от готовите мискове) в зехтин,поръсва се обилно с къри,три вида пипер(има в мелнички точно по три вида),добавят се ситно нарязани люти чушлета,и всичко докато се задуши добре))
много лесна и бърза рецептичка


може би сте писали вече за табулето но ми е интересно как го правите вие,аз го правя така:
наксивам булгур за известно време в студена вода
домат
магданоз
краставица(но не винаги я слагам)
сол,зехтин
лук(може и пресен или стар)
лимон(изтисквам го)
всичко това нарязано на много ситно,омешва се и преседява в хладилника за 2-3 часа
страхотно мезе за почти всякакви питиета
кажете и вие как го приготвяте

Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти

Тема Re: лютичка рецептанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано25.10.08 16:04



Много обичаме лютичкото, ама няма ли зеленчуци на пазара, та - "готов микс"?
А кърито плюс трите вида пипери, не стават ли прекалено много миризмите и не убиват ли ароматите на зеленчуците?
Иначе лютичкото си е таман...
Колкото до табулето, то се изписаха фермани на тази тема, в архива сигурно има поне 20 хубави рецепти.
Зеленчуците е добре да са сочни, т.е. да отделят сок, защото оригиналната рецепта не е с булгур, с булгур е вариант - заместител.
Оригиналното табуле е с кускус, но арабски, истински, който се прави на ръка, доста видове е, има със зеленчуци, или просто от брашно, т.е. тесто със сол и мазнина. Суши се на слънце. Различни едрини на зърното също има.
Та този кускус след престой една нощ заедно със сока на зеленчуците просто попива всичко и набъбва, става ужасно сочен и вкусен без ни най-малко да се вари.
Нашенският кускус е просто макарони на топчета и не поема така сок, трябва да се вари. А булгурът си е пшеница и е добре да се посвари леко или да се свари изобщо на пара, може и да се накисне, но все пак ще си е леко твърдичък, няма да е мекичък и сочен както кускусът.
Иначе наборът от зеленчуци може с много да варира според наличието на пазара.
Разбира се, добре е да са съвместими като комплект зеленчуци, към твоя комплект, примерно, не можеш да добавиш патладжани или ряпа...
Но с класическото настъргана ряпа, моркови и целина спокойно можеш да направиш подобие на табуле и ще стане много вкусно.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: лютичка рецептанови [re: Sapiens]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано25.10.08 17:53



не знаех че в арабския свят го правят с кус кус,но определено за истинското табуле трябва да е пшеничен.
И разбира се може да варираш със зеленчуците,но говоря за оригиналната рецепта,не чак толкова побългарена


а колкото до пиперите и кърито,пробвай,става хубаво и ще ти хареса,просто е от индийската кухня,а там знаеш се ползват всякакви подправки,които ние със сигурност няма да си помислим да смесим
какво лошо да е готов микса?мисля че ще е доста по лесно

Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти

Редактирано от !!Фakличka!! на 25.10.08 17:54.



Тема Re: лютичка рецептанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано25.10.08 19:42



Ето ти истинското табуле.


"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: лютичка рецептанови [re: Sapiens]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано25.10.08 21:19



ами точно както аз съм го написала,само дето написах 4е се омешва всичко,а не 4е магданоза се слага накрая както всъщност го правя
иначе не виждам разлика с моя,и въпроса не беше да си вадим стари теми,аз също мога да го правя,а дали някой го прави по разлличен начин

пфуу отговора ми изезе в другата тема



Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти

Тема Re: лютичка рецептанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано27.10.08 18:15



Една рецепта от един приятел в Н. Орлеан. В голям тиган поне ф28 на зверска температура в началото пържиш по 300гр червени и зелени чушки (камбанки), на квадратчета нарязни в 80 мл олио (по оригинал) или зехтин и една супена лъжица мас (ако намериш глиганска по-добре). Бъркаш много около 5-7 минути. Слагаш нарязан на ситно домат около 250 грама. След 5 минути прибавяш 3 скилидки накълцнан чесън, обезсеменени една зелена чушка халапено на колелца и половинка хабанеро. Внимание, хабанерото води до токсикологията, затова внимавайте колко ще сложите и си пазете очите. Пържите още до 2 минути. Зеленчука трябва още да похрупва, уцелете момента преди разкашкването му. Фламбирате с бърбън. Поръсваш с пресен кориандър.

Сервира се с ожарени или препечени питки и бита сметана, омесена със зелен лук и копър.

Върви с пушени и пастърмени меса. Носи много бира.



Тема Re: лютичка рецептанови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано27.10.08 21:24



само незнам тук има ли хабанеро



Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти

Тема Re: лютичка рецептанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано29.10.08 13:02



в метро съм виждал. Иначе става и с други. Стига да са ясно отличаващи се.



Тема Re: лютичка рецептанови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано29.10.08 20:15



На пазарите, поне в Пловдив, има минимум 6-7 вида люти чушки, а от тях поне 5 са от типа "безумно люти" - кръгли, жълти тънки, зелени тънки, червени тънки, оранжеви тънки, топчета, даже и един вид с изключително интересна форма, долу са като четирилъчева звезда.
По отношение на супер люти чушки, у нас няма изобщо недостиг.
Ако има недостиг, това е откъм слабо лютите, от години ги няма тези сортове вече.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: лютичка рецептанови [re: Sapiens]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано30.10.08 13:10



Добре е да се знае какви точно са чушките, защото лютото е само едната част, другото е вкуса. В България супер лютите чушки са кът.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.