|
Тема
|
help калмари
|
|
Автор |
razlichna_ (новак) |
Публикувано | 11.10.08 12:09 |
|
Някой може ли да ми помогне, имам 1 кг. охладени калмари, как да ги почистя (дали има нужда) и евентуално да ги приготвя?
| |
|
Не ми се е налагало да почиствам каламари повече от сплакване с вода.
Любимата ми рецепта е да ги сваря и да ги смеся със сос. Сосът е майонеза, малко обезмаслено кисело мляко, кисели краставички, натрошена бучка сирене, черен пипер, лимонов сок и сол на вкус.
Панирани и изпържени са вкусни, но са по-тежки за стомаха.
| |
|
За да ги приготвиш, по какъвто и да е начин, калмарите първо леко се сваряват, но не преваряват, защото иначе стават жилави. При варенето горното покритие става по-тъмно. То се отмива лесно с течаща вода. После изваждаш вътрешността, която всъщност е една корда.
Аз лично харесвам калмарите най-много панирани. Режа тубите на калмарите на кръгове от около 5мм. После в брашно и паста за паниране от яйца, брашно, бира, малко сол и черен пипер.
Carpe diem! Volente deo!
| |
Тема
|
Re: help калмари
[re: mirror_]
|
|
Автор |
MoPcKu (известен) |
Публикувано | 13.10.08 22:45 |
|
брашното задължително да е царевично!
| |
Тема
|
Re: help калмари
[re: MoPcKu]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 15.10.08 01:04 |
|
Абе не е чак задължително, ама задължително ще опитам
Carpe diem! Volente deo!
| |
|
привет,
аз ги правя на салата с зелен лук-става божествена:)ето как:
подготовка на калмарите:
в средно голяма тенджера слагаш около 300-400 гр вода и една шепа сол,на силен огън разбъркваш докато се разтвори солта и добавяш малко риган,малко копър,повече девесил,3-4 накълцани скилидки чесън,половин нарязан лимон, малко зехтин и малко тъмен соев сос, като заври бульона добавяш 300 гр бира, когато заври отново слагаш калмарите както са си цели, важно!!!- когато бульона заври отново/след 4-5 минути/ - сваляй от огъня,ако ги превариш калмарите ще станат "гумени"
остави ги да се поохладят както са си в бульона, така ще поемат аромата му!
когато са охладени достатъчно, че да можеш да ги държиш ,режеш "чушката" на две-по дължина и трябва да извадиш от вътре хрущяла,някои го наричат "палец", после донарязваш калмара на малки ивици
бульона - хвърляш
салата:
обелваш кората на един лимон и го нарязваш на малки парченца
нарязваш на ситно една връзка копър/за бульона ползвай дръжките/
нарязваш като за салата една връзка пресен зелен лук
смесваш ги с нарязаните калмари
добавяш зехтин,лимонов сок и сол на вкус
поднеси с един разрязан на четири лимон и маслинка:)
аз консумирам с бяло вино
| |
|
Ами...ако са замразени става ли тази рецепта?
| |
|
|
|
|