|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
кои са най известните
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 06.10.08 23:48 |
|
Кои са според вас най известните български ястия? Ако искате да се представите перфектно пред гостите си с някое национално ядене, кое ще предпочетете?
Аз мислих: гювеч, стомна кебап или други кебапи, Сърми, .......
| |
|
шопска салата
сирене по шопски
капама
мусака
пълнени чушки
пастърва по манастирски
е,тва ше им стигне да преядат
Усмихвай се дори когато ти е тъжно,някй може да се влюби в усмивката ти
| |
|
Аз питам за главното ястие.
Как правиш капамата и сирене по шопски?
| |
|
Боб в гърне
Пататник
Каварма
Капама
Чомлек
Мусака
Пълнени чушки
Традиционната българска скара
и всичко което намериш в google под Българска Национална Кухня
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (сурикат) |
Публикувано | 07.10.08 16:31 |
|
Сърми, пататник, скара.
| |
|
Аз все се надявах, че някой вместо да ги изброява как се казват манджите, ще се трогне да напише /от опит/ една рецепта на прославено българско ястие.
Нещо от което да се каже: официално е и е много вкусно.
Да разясня защо ви безспокоя.
В чужбина сме и един "дядо" ще стане тук на 65 години. Реши да не се ходи в ресторант, а да се сервират само български неща. Значи да не е манджа, а да е ястие което е и за ОКОТО. Щото доста от гостите не са българи - 90 %.
Ето за това се нуждая от вашата помощ!
За предястията сме наясно, ще има и не традиционално, като пътпъдъци и пътпъдъчни яйца и хайвери и различни кремове и пастети. А от нашите - пържени тиквички с получено кис. мляко и дом. лютеница и кьополу и пр.
Едно от вашите предложения ми хареса - като предястие: "сирене по шопски" - запекано с доматите в подходящи съдове, смятам че няма да е лошо.
За скара вече не става - захлади се вече. Мусаката я знаят като гръцко ястие и не е нещо представително. Тюрлу гювеч е като френското рататуе. Чушките са по обикновенно ястие / верно че е вкусно/.
За това е много важно какво ще бъде главното ядене. Може би нещо в гювечета.
Ще съм много благодарен за следващите предложения, щото от намерените рецепти в Google не се добива абсолютна представа как ще изглежда.
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (сурикат) |
Публикувано | 08.10.08 21:00 |
|
Баница. И тутманик. В краен случай - нещо с агнешко. При баниците поне има много варианти. При сармите също. Има едни постни сарми с лозови листа, а в плънката се слага ориз и леща.
Редактирано от Kaлoмaин на 08.10.08 21:02.
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 08.10.08 22:06 |
|
Баница е ОК, мерси. Ама за главно ядене няма да стане. С агнешко няма да е лошо - ама какво? Пък и сезона е калпав - няма пресно агнешко, пък замразеното новозенландско е овнишко.
Трудна работа е. Можем да направим филе медальон, ама не е нашенско.
Телешкото варено е запланувано за супа
| |
|
Според мен лесно за приготвяне и доста интересно за чужденци е т. нар. книжен кебап.
Месото, нарязано като за шишчета, предварително е добре да се накисне във вино и подправки - чер пипер и сол. После се добавят нарязани не на много ситно гъби, кромид лук и чушка. Добавя се малко масло или олио /но месото е добре да не е тлъсто/, слага се ронена чублица, малко доматено пюре и всичко това се разбърква в една купа.
Взима се готварска хартия - продава се във всеки магазин. Нарязва се на листове приблизително размер А3 или по преценка малко по-малък, която се намазва с мазнина. Сместа се разделя на порции и всяка се загъва в хартията, така че да не изтича сосът /като плик/ . Това се пече и се поднася както е в хартията. Изглежда ефектно, а е много лесно за правене и е вкусно. Поднася се с хубаво, не много тежко червено вино. Надали ще намериш българско, ама кавото има Дано идеята ти хареса.
Terror incognita
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (сурикат) |
Публикувано | 09.10.08 06:54 |
|
Кавърма с гъби в гювечета. В един ресторант ни я сервираха фламбирана и беше много ефектно.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|