|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Мечо пух, много ти благодаря за идеята. Точно такова нещо ми трябва за една тематична вечеря - нали е сезона на тиквите и иде хелоуйиин :-))).
| |
|
Да, около 250г. сурово месо на порция. Гледай да е по-крехко, но не мазно, защото ние на Балканите си падаме по-тлъсти меса, ама другаде може да се задавят от някоя сланинка по месото. Около 40-40 мин. на около 150 градуса.
На това ядене салата не бих препоръчала, тъй като самото то има задушени зеленчуци. Добре е да има по избор картофено пюре или сварен ориз. Или и двете. Това като гарнитура. Защо просто не пробваш ден-два по-рано едини или два от вариантите, които намираш за интересни. Така ще имаш лично впечатление и за това как се готви съответното ядене, и за това как изглежда, вкусно ли е. Просто няма да се действа на сляпо и то за гости, и то по специален повод. Към това ядене може да се пробваш да направиш и малки хлебчета. Това е лесно, а далеч по-добре е да има домашно изпечени хлебчета, вместо купени такива. /Тестото се замесва с мая, може и суха, разтворена в прясно мляко с около половин лъж. захар. После се слага едно яйце, масло и брашното, плюс сол. Целта е меко еластично тесто/.
Тези хлебчета могат да се поднесат и с 2-3 вида салати преди основното.
Terror incognita
| |
|
Hallo Наде,
много ти благодаря за вниманието и помоща ти. Започвам от зад на пред. Хлебчетата са супер идея, аз често правя подобни неща и те се харесват добре.
Аз никога не сервирам нещо което не съм изпробвал. Смяташ ли че може и така: вместо да го направя в хартия /което е ефектно/ да го задуша в истински гюветчета? Дори мога и да замажа капачетата. Комбинацията на продуктите е добра, разбира се ще се избере качествено месо. Може би за леснота, да задуша цялото в голям съд и последната третина от времето да ги прихвърля в гюветчетата, да го доопечета до край и в тях да сервираме. Хлебчетата стават също и към главното ястие.
Салатите ще ги дадем ако някои си пожелае грапа или мастика и а също така и към предястието - те ядат много салати.
Сигурно ще напиша как е минало и какво сме сервирали /и евентуално колко е останало/
| |
|
Супер, само че трябва да внимаваш, ако им замазваш капачетата с тесто /или капака,ако е в голям гювеч/ , да не прекалиш с виното или доматите, защото ако станат воднисти, ще е гадно.
Може да се чукне по едно яйце най-отгоре, да се поръси с червен пипер и леко да се запече./просто вариант/
Така или иначе успех и пише как е минало.
Само да ти призная в скоби, че аз много обичам да посрещам гости, защото експериментирам неправени досега снеща. Забавно е. Разбира се, когато става дума за приятели, а не за такъв вид празник както е при вас там.
Terror incognita
| |
|
Hallo,
разбира се че ще "докладвам". Дано да не стане от доматите много кисело. И с яйцето е много гот, но едва щом отпечата капачетата за да се запече.
Не правя пред гости ескперименти. Веднъж бяхме на гости и Рени беше направила нещо като гулаш от аржентински ростбиф - рецепта на нейна приятелка. Нямаш представа от месо за къна преработка да вариш нещо, мъжа й я подиграваше цяма нощ - камилско месо.
Не, ние правим за гости само 100%- ви неща така е живота по спокоен и успеха по "вкусен".
При нас обичат много да се подиграват
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 18.10.08 00:09 |
|
Мойте чуждестранни гости най се облизват на чушки пълнени с ориз, лозови сарми, точена баница със спанак, книжен кебап, печено агне... печена тиква.. абе, важна е не толкова рецептата, колкото практическото и приложение.
"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Жe]
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 18.10.08 11:49 |
|
Hallo Je,
благодаря за предложенията ти. Разбира се, че ще се харесват твоите неща не само на не българите. Но за официален РД обед или вечеря е трудно разпределянето на порции и пр.
Баница направиме, но със сирене /със спанак не я обичам/ .
"Заровете вече паднаха" и менюто е вече не само оточнено , но и вече се работи. И аз се впрягам сега в работата , че времето бяга.
Мерси!
| |
Тема
|
Re: кои са най известните
[re: Asen38]
|
|
Автор |
Asen38 (новак) |
Публикувано | 19.10.08 23:54 |
|
Спестихме си трудностите за избори и страх от ИЗЛАГАНЕ. Видяхме че не става и отидохме в ресторант и стана много гот. Менюто беше разкошно.
От нас само българските баклава и баница, не искахме да рискуваме.
Благодаря на всички услужливи приятели.
| |
|
Ще ти разкажа една история. Преди години на село без хладилник, жега, лято и аз правя все вегетариански неща по принуда.
Пека чушки, беля , овалвам в брашно запържвам. Обаче, за да не е с доматен сос, а и защото имах истинско прясно мляко /нали е село/, та правя аз един сос с леко запържено в масло брашно и прясно мляко /главно защото това ми бяха продуктите в наличност/. Поднасям чушките, полети с този сос и отгоре малко счукани орехи. Ти ми говориш за подигравки...Мъжът ми ме разнасяше наляво и надясно с "и готви чушки с прясно мляко". Дружен смях...Е, не че се вързвах особено, щото бях на 20г. Година по-късно пак в това село по радиото някакъв известен готвач заявява "А, сега една малко по- различна лятна рецепта" и бам, чушки с моя сос. Не помня подробности - дали имаше орехи или не, сигурно е споменал и инд. орехче, но фактът си е факт в основата си беше моята рецепта. Ама как се надух от гордост ако знаеш. Просто не разбирах нищо от готвене и не бях чувала за сос бешамел. Ама вече не ме подиграваха въобще.
Terror incognita
| |
|
Драга Наде, мога само да те поздравя за визионерските ти качества. Признавам ти най честно, обичам печените и панирани чушки и със сос или без него са чудестно летно ястие. Но да знаеш сигурно и аз щах да реагирам като съпруга ти.
Има една поговорка "това което селянина не познава - не го яде"!
Браво на теб, че несъзнателно си си направила БЕШАМЕЛ СОС.
Но историката ти е много освежителна. Мерси.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|