|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
хлебопекарна
|
|
Автор |
rep4o (непознат
) |
Публикувано | 04.06.08 15:52 |
|
От 10-ина дни съм притежател на хлебопекарна Moulinex OW5002. Изпекох доста видове хляб - някои успешно, други не. Притеснява ме, че горната кора все остава недопечена, независимо, че задавам най-високата степен на препичане. Има ли някакъв трик за по-изпечена горна кора, например запушване на вентилационните отвори на капака или нещо друго?
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
mimensita (беля на главата) |
Публикувано | 04.06.08 21:24 |
|
Сакън, вентилационните отвори не покривай. Просто върху прозорчето за наблюдение като започне печенето сложи парче алуминиево фолио, но внимавай да не покриваш вентилационните отвори, че ще си повредиш машинката. Фолиото ще отразява топлината и горната коричка ще се зачерви и без да слагаш на силно препечена кора , но имай предвид, че в хлебопекарната горната кора винаги си остава по-мека и по-бледа от това, което си свикнала да виждаш на купешкия хляб.
| |
|
Благодаря за предупреждението! Явно ще трябва да се задоволя с долната и страничните кори!
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
Публикувано | 04.06.08 22:35 |
|
Освен това, за което си говорите, има голямо значение гъстотата на тестото, вероятно вече сте го открили.
Освен това, количеството мая, както и видът й, също имат значение за коричката отгоре.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 05.06.08 09:45 |
|
Аз имам същата хлебопекарна , и при нас също горната коричка не се изпича . Това не е фатално , тъй като като цяло хляба става фантастичен .
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
rep4o (непознат
) |
Публикувано | 06.06.08 09:29 |
|
Снощи пекох козунак и сложих алуминиево фолио на прозорчето. Горната кора стана супер! Сега ще пробвам с хляб.
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
Oдpи (познат) |
Публикувано | 13.09.08 23:10 |
|
Случайно преглеждах темите и поподнах на твоята хлебопекарна. Напиши рецептата за козунак в хлебопекарна, защото класическата не е много подходяща. Благодаря предварително!
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: Oдpи]
|
|
Автор |
rep4o (непознат
) |
Публикувано | 16.09.08 23:15 |
|
Рецептата ми е компилация от интернет рецепи и малко опит.
Брашно марка 450 540 г
Мляко 150 мл
Захар 150 г
Разтопено масло 40 г
Олио 50 мл
Прясна мая 12 г
Яйца 3 бр
Кората на 1 лимон
Шепа стафиди, накиснати в коняк или уиски
Режим на машината 4
След омесване засичам 50 мин втасване, изваждам тестото, сплитам, поръсвам със захар и поставям в две кексови форми. Второ втасване във фурната на 50 градуса 50 мин. Печене 50 мин на 150 градуса.
Можеш да го оставиш да се опече и в машината, но на фурна е като на баба ми.
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
Oдpи (познат) |
Публикувано | 19.09.08 12:23 |
|
Много благодаря! Ще я изпробвам непременно.
| |
Тема
|
Re: хлебопекарна
[re: rep4o]
|
|
Автор |
Mим (свободна) |
Публикувано | 24.10.08 15:36 |
|
Имам машина за хляб от миналата година и наистина горната коричка не се изпича добре, но и аз се бях примирила заради страхотния хляб, който става. Обаче вчера реших да пробвам нещо различно и за мое щастие даде добър резултат: веднага след като машината приключи с печенето, сложих хляба както си беше още във формата във фурната и го запекох за минута-две на инфрачервения реотан. Коричката се зачерви и стана хубава, но трябва да се внимава да не изгори, защото въпросният реотан е много силен и всичко бързо прегаря.
Много интересно ми се видя предложението за алуминиево фолио под капака, не ми беше хрумнала такава идея. Може да пробвам и този вариант...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|