| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     трушия 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Stephanie (неФорестър®©™) |  
| Публикувано | 29.08.08 20:16 |  
             |  
           | 
            
           
  Да открием сезона.
 
 Ще Ви бъда благодарна за всяка достоверна рецепта.
 /за буркани ом 8, за бидон и за 3 л буркани/
 
 Докато намеря рецепта номер едно, ще дойде време да правя и трушия.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Краставички, но не мариновани, а кисели
 Саламура - на един литър вода 2 суп.лъжици сол - завират.
 С врялата марината заливаме краставички в буркани - омния или три литрови/аз ги правя в тях/
 Нареждаме краставичките, слагаме за душата скилидки чесън, лта чушка по желание, цвят от копър и около 10-15 филийки хрян /както се реже морков за задушено/. Това се слага на дъното, между редовете и най отгоре.
 Затваряме и забравяме.
 По време на втасването саламурата става мътна, на дъното се образува утайка, може и да изкипи малко количество, доливаме ако е необходимо-да не останат на сухо горните краставички.
 В бурканите ОМ като се затворят не е необходимо да им се прави нищо.
 Стават кисели краставички като от бидон от Плод и зеленчук.
 Изпробвано и правено всяка година в рамките на 10 години минимум.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  мерсиии
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Всяка година си я правя ,много лесна и вкусна:Моркови 10 кг, саламура 5,5 литра вода 250гр сол.Преварена прецедена и охладена саламура, с нея заливаш морковите, копър, листа и корени от целина,между тях можеш да сложиш люти чушлета ,ако ядете люто.Ферментира 20 или 25 дена, по време на съхранение ,ако е необходимо доливаш (20гр сол на 1 л вода) Можеш да си намалиш кг ,ако си купуваш моркови.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  извинявам се ама се пише ТУРШИЯ
  Не искам хората да са прекалено мили с мен,така си спестявам усилието да ги харесвам
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  нима?
 Обоснови се.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Да - тУршия е правилно - виж в Правописен речник!
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Така както в реала се изразяваме или пишем не е задължително да се изразяваме или пишем и в чата Чатовете са за това  Всеки да пише както си иска!!!!Аз също казвам ТРУшия. А темата е за рецепти, не за философии.
 Обичам хубавата трушиянезависимо от това къде и е буквата У
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Благодаря за забележката, въпреки, че знам това. 
 В много сайтове, като този:
 
 
 в кулинарни книги, в менюто на много ресторанти е прието да се употребява и "трушия".
 Не виждам никаква фатална грешка в това, смисълът на думата е същия.
 Но не виждам и нови рецепти с днешна дата. 
 Благодаря на всички отзовали се до момента.
 Кампанията за най-добра рецепта продължава.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Хубавата тУршийка върви с хубава ракийка, а аз не пия вече ракийка и не правя тУршийка, но преди години пиех и правех ей тази:
                                              - ЦАРСКА ТУРШИЯ - 
 4кг карфьол; 1кг моркови; 2кг камби; 1вр. целина; 200гр сол; 0,5кг захар; 1л оцет; 2гр салицил/буркан или 2 аспирина(но само български); чер пипер; дафинов лист; чесън.
 Карфьола, морковите, камбите и целината се посипват със солта и захарта и се оставят 24ч да престоят. Излива им се сока, добавя се към него оцета и 4-5с.л. олио и се слага да заври. В бурканите се нареждат карфьола, морковите, камбите, целината, слага се чер пипер, дафинов лист, чесън и се заливат с горещата марината. Аспирините се счукват и се поставят отгоре, а най-отгоре се поставя венче от целинка. Бурканите се затварят добре и докато са горещи се обръщат с капачките надолу - така престояват 1 денонощие. Не се стилиризират, но е добре да се разклащат ежедневно около 10 дни. 
 Наздраве!
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |