ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:54 24.11.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема трушия  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано29.08.08 20:16



Да открием сезона.

Ще Ви бъда благодарна за всяка достоверна рецепта.
/за буркани ом 8, за бидон и за 3 л буркани/

Докато намеря рецепта номер едно, ще дойде време да правя и трушия.



Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано29.08.08 20:49



Краставички, но не мариновани, а кисели
Саламура - на един литър вода 2 суп.лъжици сол - завират.
С врялата марината заливаме краставички в буркани - омния или три литрови/аз ги правя в тях/
Нареждаме краставичките, слагаме за душата скилидки чесън, лта чушка по желание, цвят от копър и около 10-15 филийки хрян /както се реже морков за задушено/. Това се слага на дъното, между редовете и най отгоре.
Затваряме и забравяме.
По време на втасването саламурата става мътна, на дъното се образува утайка, може и да изкипи малко количество, доливаме ако е необходимо-да не останат на сухо горните краставички.
В бурканите ОМ като се затворят не е необходимо да им се прави нищо.
Стават кисели краставички като от бидон от Плод и зеленчук.
Изпробвано и правено всяка година в рамките на 10 години минимум.



Тема Re: трушиянови [re: ket1234]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано30.08.08 17:05



мерсиии





Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор irinaf (непознат )
Публикувано31.08.08 13:37



Всяка година си я правя ,много лесна и вкусна:Моркови 10 кг, саламура 5,5 литра вода 250гр сол.Преварена прецедена и охладена саламура, с нея заливаш морковите, копър, листа и корени от целина,между тях можеш да сложиш люти чушлета ,ако ядете люто.Ферментира 20 или 25 дена, по време на съхранение ,ако е необходимо доливаш (20гр сол на 1 л вода) Можеш да си намалиш кг ,ако си купуваш моркови.



Тема Re: трушиянови [re: irinaf]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано02.09.08 01:05



извинявам се ама се пише ТУРШИЯ



Не искам хората да са прекалено мили с мен,така си спестявам усилието да ги харесвам

Тема Re: трушиянови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Джepoнимo (непознат)
Публикувано02.09.08 12:34



нима?
Обоснови се.





Тема Re: трушиянови [re: Джepoнимo]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано02.09.08 12:57



Да - тУршия е правилно - виж в Правописен речник!



Тема Re: казвайте рецепти,стигадървени философиинови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор Джepoнимo (непознат)
Публикувано02.09.08 13:37



Така както в реала се изразяваме или пишем не е задължително да се изразяваме или пишем и в чата Чатовете са за това Всеки да пише както си иска!!!!Аз също казвам ТРУшия. А темата е за рецепти, не за философии.
Обичам хубавата трушия

независимо от това къде и е буквата У



Тема Re: трушиянови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано02.09.08 16:52



Благодаря за забележката, въпреки, че знам това.


В много сайтове, като този:


в кулинарни книги, в менюто на много ресторанти е прието да се употребява и "трушия".
Не виждам никаква фатална грешка в това, смисълът на думата е същия.
Но не виждам и нови рецепти с днешна дата.
Благодаря на всички отзовали се до момента.
Кампанията за най-добра рецепта продължава.



Тема Re: казвайте рецепти,стигадървени философиинови [re: Джepoнимo]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано02.09.08 16:55



Хубавата тУршийка върви с хубава ракийка, а аз не пия вече ракийка и не правя тУршийка

, но преди години пиех и правех ей тази:
- ЦАРСКА ТУРШИЯ -
4кг карфьол; 1кг моркови; 2кг камби; 1вр. целина; 200гр сол; 0,5кг захар; 1л оцет; 2гр салицил/буркан или 2 аспирина(но само български); чер пипер; дафинов лист; чесън.
Карфьола, морковите, камбите и целината се посипват със солта и захарта и се оставят 24ч да престоят. Излива им се сока, добавя се към него оцета и 4-5с.л. олио и се слага да заври. В бурканите се нареждат карфьола, морковите, камбите, целината, слага се чер пипер, дафинов лист, чесън и се заливат с горещата марината. Аспирините се счукват и се поставят отгоре, а най-отгоре се поставя венче от целинка. Бурканите се затварят добре и докато са горещи се обръщат с капачките надолу - така престояват 1 денонощие. Не се стилиризират, но е добре да се разклащат ежедневно около 10 дни.
Наздраве!



Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор Бypaн (ентусиаст)
Публикувано03.09.08 11:41



Извинявай, ама незнанието и грешките на другите не са основание да променяме правилното изписване на дадена дума. На този принцип, понеже половин България пише неграмотно й вместо и в думи в които множественото число е с двойно и, дай да променим и това...
Не се заяждам...

Редактирано от Бypaн на 03.09.08 11:41.



Тема Re: казвайте рецепти,стигадървени философиинови [re: Джepoнимo]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано03.09.08 14:13



Въпрос на грамотност, а не на местоположение.



Тема Re: трушиянови [re: Бypaн]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано03.09.08 19:34



"Трушия" е диалектна дума и не я приемам за грешна. Даже звучи автентично.



Тема Re: трушиянови [re: Гинec]  
Автор Джepoнимo (непознат)
Публикувано03.09.08 20:17



Това е глупаво заяждане.Дори бих казал, че е детско.
А рецепта няма.Кажете как се прави хубава ТРУШИЯ, а аз ще почерпя с хубава ракия.





Тема утьидуъми у думатьитунови [re: Джepoнимo]  
Автор Дekcтъp (добър психопат)
Публикувано04.09.08 09:39




Всъщност, правилното е трошия



Тема карнови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор Дekcтъp (добър психопат)
Публикувано04.09.08 09:40



фиол





Тема апсолютно!нови [re: Бypaн]  
Автор Дekcтъp (добър психопат)
Публикувано04.09.08 09:43



сетне никакви правописни полиций не могат да опраат нещата
А сериозно: напоследък ужасно..пардон, ужастно ме дразни реакцията на неграмотниците: вместо да каже, ок, мерси, или просто НИЩО да не каже, започва: ама не съм длъжен да пиша правилно, тук е ЧАТ.
Заеби.



Тема Re: карнови [re: Дekcтъp]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано04.09.08 10:50





Излеза, че и карфиол и карфйол и карфьол - не са правилно изписани, ... остава да е цветно зеле!



Тема о, википедията безспорно енови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано04.09.08 11:32



авторитет...





Тема Re: о, википедията безспорно енови [re: Kиpo]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано04.09.08 16:51



Обаче в Тълковния речник наистина е карфиол!


Прав си - поздравления!



Тема Re: о, википедията безспорно енови [re: Kиpo]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано04.09.08 19:56



Иво, стига да успея да направя едно бидонче, вярвай,
че лично ти ще получиш 3 литров буркан от въпросната тУр/тРу- шия.

За ужас на всички тук!





Тема Re: о, википедията безспорно енови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано04.09.08 19:57



Царската е наистина царска. МерсаЖ.





Тема Re: апсолютно!нови [re: Дekcтъp]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано04.09.08 19:58



сетне никакви правописни полиций не могат да опраат нещата
А сериозно: напоследък ужасно..пардон, ужастно ме дразни реакцията на неграмотниците: вместо да каже, ок, мерси, или просто НИЩО да не каже, започва: ама не съм длъжен да пиша правилно, тук е ЧАТ.
Заеби.


аслЪ!!!
Оти да се косиш, като ще ти мине?

/ето това е диалект/



Тема Re: трушиянови [re: irinaf]  
Автор Stephanie (неФорестър®©™)
Публикувано04.09.08 20:03



irinaf - голям мерсаЖ и на теб.
В какъв съд я слагаш? Пластмасов или?

Знам ли и аз.... Години наред бях на принципа "косенце босенце". Сега минах на другия принцип - "работна мецана"...



Тема Re: о, википедията безспорно енови [re: Stephanie]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано04.09.08 21:04



- виждала съм и малки царевички в готовите туршии.
Днес си купих 1/2кг много хубави печурки - затворени, плътни, с d=1-2sm и съм в размисъл дали да си направя 10-на бурканчета за зимата - дали си струва да си правя труда, след като на магазина ги има?



Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор flida (член)
Публикувано05.09.08 15:20



Взимаш малки камби,отрязваш капачето.Във всяка камба слагаш на вкус олио,оцет,сол и мед/аз слагам половин от най-малките лъжички/.Нареждаш в тава и във фурничката колкото да омекнат.В горещ буркан слагаш на дъното магданоз,чесън,олио и оцет по една лъжица,нареждаш камби/трябва да са още горещи/и така ред камби,ред магданоз и чесън/олио и оцет само на дъното/.Затваряш с горещ капак и обръщаш.Зимата с ракийка ,а и без нея........



Тема Re: трушиянови [re: flida]  
Автор Джepoнимo (непознат)
Публикувано05.09.08 15:35



Ааааа не! Само с ракийка, да ти влиза благо и да ти е весело на душата



„Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“Тери Пратчет

Тема Re: трушиянови [re: flida]  
Автор Дokи (понякога GP)
Публикувано05.09.08 15:41



Това ме заинтригува,но какво значи"горещ буркан и капак"

?
П.П.А дали за по-сигурно да не сложа и по един аспирин в буркан?Вярно че има и оцет и сол и мед,ама ....

Безплатният секс развращава,платения-озлобява!

Редактирано от Дokи на 05.09.08 15:43.



Тема Re: трушиянови [re: Дokи]  
Автор flida (член)
Публикувано05.09.08 18:54



Винаги загрявам бурканите и капачките когато правя туршия,която няма да се стерилизира.Поставям ги върху печката докато варя или печа нещо.
Започнах да слагам аспирин и аз,не се знае дали ноември например няма да бъде септември.



Тема Re: трушиянови [re: Джepoнимo]  
Автор flida (член)
Публикувано05.09.08 18:56



Е, и тези,които не пият ракийка не трябва да похапват ли?Разбира се с пийване е по-сладко.



Тема Re: трушиянови [re: flida]  
Автор Дokи (понякога GP)
Публикувано06.09.08 09:44





Безплатният секс развращава,платения-озлобява!

Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.08 23:55



Пъстра туршия
По 1 кг: зелени доматчета, зелени чушки, камби, моркови
3 средно големи зелки, 2 средно големи глави карфиол, 1 глава целина
по 1/2 кг бамя и дребни кромид-лукчета, 1/4 кг чесън-скилидки, 1 кисела зелена ябълка.

Изчистените и измити зеленчуци се нарязват всички без 1-та зелка. Разбъркват се, се попарват със саламура и престояват в нея 1 нощ:
2.5 л вода, 1.5 л оцет (6 градусов), 1/5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар, черен пипер - на вкус

.
На другия ден се нарязва сурова 3-тата зелка и се реди в 3 л буркани на пластове : попарен зеленчук/нарязана сурова зелка.
Стремите се да разпределите пластовете сурова зелка равномерно в бурканите до горе, защото тя прави туршията невероятно хрупкава
Залива се гърлото на буркана с 1-2 пръста олио, затваря се капачката и стои на хладно без стерилизация.
У нас сме с парно и я държа на усвоен балкон като най-хладно място, но и никак не я бавим, де...

Редактирано от fortuna_ на 15.09.08 00:50.



Тема аунови [re: Stephanie]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано15.09.08 10:09



А мъжът ти знае ли...?





Тема като ЧЕ ти миненови [re: Stephanie]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано15.09.08 10:12







Тема може и в пластмасанови [re: Stephanie]  
Автор KиpoАдминистратор (homo pro se)
Публикувано15.09.08 10:16



не е фатално, да ен кажа, че разлика няма. теоретично такава би могла да се яви от температурния режим(лош топлообмен при пластмасата), ала на практика няма значение.
И за косебосето не си права. По една съвсем елементарна причина: НИЩО купено от сорта на туршии(да не говорим за киселото зеле) не се и доближава като качество до това, което ти или мама(тъщата) ще направи сама.
Аз туршии не слагам, нямам време, а и меврак и търпение, честно казано. Това важи и за виното, но темата е съвсееем друга и доста ...дълга





Тема Re: Да открием сезона на ...трушиянови [re: Stephanie]  
Автор Mitreshopa (nasty)
Публикувано16.09.08 17:57



Това заглавие от "зимнините" през соц' периода ли е...Или сезонно, старобългарско, понятия.

Както и да е, и без да се намесвам дали най-най правилното е туршия или трушия (първото е литературно правилно, второто е на диалект но ТУК и диалекта е ОК) да попитам: Някой знае ли как се прави веднагистическа туршия от лук (глави кромид лук), но без оцет? Но от нормален лук (глави като детско юмруче), не мини-лукчета.

А, и още един въпрос, преди да пробвам сам: Има ли съществена разлика в приготвянето на кисело зеле между обикновенното (резедавото) зеле и червеното/виолетовото?

Уф, и трети въпрос...Как се прави туршия от ЧЕРВЕНИ/нормални (в смисъл НЕ ЗЕЛЕНИ) домати? Тук имаме някакъв парадокс - зелето е два (поФтарям ДВА) пъти по скъпо от нормалните червените домати. Та нали съм стиснат шоп, па си мислЕм - оти да се 'арчим за скАпо зеле ако можеМ с еФтини домате да си пра'им туршия-мезе за водката?

PANEM ET CIRCENSES

Редактирано от Mitreshopa на 16.09.08 18:44.



Тема Re: трушиянови [re: Stephanie]  
Автор martyrМодератор (мчк)
Публикувано16.09.08 22:08



Туршия, Трушия, Трошия, Дробеница и т.н. За едно и също говорим и мисля, че думата има повече от една дублетна форма (т.е. ВСИЧКИ сте прави).

Моята, която правя мързеливо:

Зеле, карфиол, моркови, зелени домати, камби. Режат се на средно голями кубчета по 3 см (ще разберете защо). 3-4 аспирина ако искам да трае повече след втасването. Връзка кервиз. 2-3 супени лъжици морска сол.

НаТРОШените продукти ги редувам през гърлото на добре измита 10 литрова бутилка минерална вода. Аспирина и солта се добавят последни. Пълни се с вода, подритва се няколко пъти да излезе въздуха от зелето и се допълва. Затваря се. Държи се в хладен ъгъл на кухнята далеч от слънце, като веднъж на ден внимателно се изпуска "въздуха" (въглероден двуокис всъщност). Готова е, когато спре да "ври" (да изпуска въздух при отваряне) или грубо около 10-12 дни.

Бутилката се реже и се консумира или се разпределя по буркани. Aspirin-а я пази от разваляне доста време, но трябва да е в затворени съдове.



Тема уффф...нови [re: Mitreshopa]  
Автор Дekcтъp (добър психопат)
Публикувано16.09.08 22:36



и аз съм ял хубави туршизирани червени домати, ама самата им консистенция не позволява...абе да изчакаме някой да подаде някаква рецепта. Но просто стават различни-разпльокани и това НЯМА как да се избегне.





Тема Re: уффф...нови [re: Дekcтъp]  
Автор anbra (аз)
Публикувано25.09.08 21:44



Това е стара рецепта от баба ми - поставят се твърди, зрели и здрави червени домати в голям буркан/делвичка и се заливат със саламура от вода и сол - сипва се сол във водата и се бърка, докато пуснатото в нея сурово яйце /естествено с черупката и измито/ се издигне на повърхността. Най-отгоре в буркана се навива стрък целина, поставя се малка чинийка и върху нея камък да притиска. Държи се на студено, не помня обаче за колко време втасваше, струва ми се за месец, но не съм съвсем сигурна. Доматите ставаха фантастични.

Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.


Тема Re: уффф...нови [re: anbra]  
Автор 3aeka (пухкав)
Публикувано26.09.08 13:41



Нарязваш си в по - голям съд зеленчуци каквито и по колкото душата ти иска , натъпкваш ги хубаво и плътно в компотени буркани и ги заливаш с пикантната туршиена подправка на д-р Йоткер . Затваря се по топлия начин . Бързо , лесно , вкусно .



Тема Re: трушиянови [re: martyr]  
Автор irinaf (непознат )
Публикувано27.09.08 00:36



Морковите по добре да са в стъклени буркани, но не пречи и в бидонче. Има правоъгълни , от сирене ,знаеш че можеш да съхраняваш в тях храни. Днес правих трушия смесена от карфиол ,моркови , камби .Нарязани продукти + чесън, чер пипер, целина, подреждаш в съд , заливаш с вода, след което я изливаш ,за да примериш ,колко е водата. Половина от водата оставяш и добавяш същото количество оцет. На 1 л вода + 1 л оцет, захар 1 суп л ,1/3 чаена чаша сол. При мене излязло 2 литра вода ,ну и изчисляваш. Заваряваш саламура ,като изстине я заливаш, ако широко гърло, чинийка и отгоре нещо тежко. Царската трушия също е много хубава. martyr много интересна рецепта , ще пробвам .




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.