|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Re: трушия
[re: flida]
|
|
Автор |
Дokи (понякога GP) |
Публикувано | 06.09.08 09:44 |
|
Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
| |
|
Пъстра туршия
По 1 кг: зелени доматчета, зелени чушки, камби, моркови
3 средно големи зелки, 2 средно големи глави карфиол, 1 глава целина
по 1/2 кг бамя и дребни кромид-лукчета, 1/4 кг чесън-скилидки, 1 кисела зелена ябълка.
Изчистените и измити зеленчуци се нарязват всички без 1-та зелка. Разбъркват се, се попарват със саламура и престояват в нея 1 нощ:
2.5 л вода, 1.5 л оцет (6 градусов), 1/5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар, черен пипер - на вкус.
На другия ден се нарязва сурова 3-тата зелка и се реди в 3 л буркани на пластове : попарен зеленчук/нарязана сурова зелка.
Стремите се да разпределите пластовете сурова зелка равномерно в бурканите до горе, защото тя прави туршията невероятно хрупкава
Залива се гърлото на буркана с 1-2 пръста олио, затваря се капачката и стои на хладно без стерилизация.
У нас сме с парно и я държа на усвоен балкон като най-хладно място, но и никак не я бавим, де...
Редактирано от fortuna_ на 15.09.08 00:50.
| |
|
А мъжът ти знае ли...?
| |
Тема
|
като ЧЕ ти мине
[re: Stephanie]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 15.09.08 10:12 |
|
| |
Тема
|
може и в пластмаса
[re: Stephanie]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 15.09.08 10:16 |
|
не е фатално, да ен кажа, че разлика няма. теоретично такава би могла да се яви от температурния режим(лош топлообмен при пластмасата), ала на практика няма значение.
И за косебосето не си права. По една съвсем елементарна причина: НИЩО купено от сорта на туршии(да не говорим за киселото зеле) не се и доближава като качество до това, което ти или мама(тъщата) ще направи сама.
Аз туршии не слагам, нямам време, а и меврак и търпение, честно казано. Това важи и за виното, но темата е съвсееем друга и доста ...дълга
| |
|
Това заглавие от "зимнините" през соц' периода ли е...Или сезонно, старобългарско, понятия.
Както и да е, и без да се намесвам дали най-най правилното е туршия или трушия (първото е литературно правилно, второто е на диалект но ТУК и диалекта е ОК) да попитам: Някой знае ли как се прави веднагистическа туршия от лук (глави кромид лук), но без оцет? Но от нормален лук (глави като детско юмруче), не мини-лукчета.
А, и още един въпрос, преди да пробвам сам: Има ли съществена разлика в приготвянето на кисело зеле между обикновенното (резедавото) зеле и червеното/виолетовото?
Уф, и трети въпрос...Как се прави туршия от ЧЕРВЕНИ/нормални (в смисъл НЕ ЗЕЛЕНИ) домати? Тук имаме някакъв парадокс - зелето е два (поФтарям ДВА) пъти по скъпо от нормалните червените домати. Та нали съм стиснат шоп, па си мислЕм - оти да се 'арчим за скАпо зеле ако можеМ с еФтини домате да си пра'им туршия-мезе за водката?
PANEM ET CIRCENSESРедактирано от Mitreshopa на 16.09.08 18:44.
| |
|
Туршия, Трушия, Трошия, Дробеница и т.н. За едно и също говорим и мисля, че думата има повече от една дублетна форма (т.е. ВСИЧКИ сте прави).
Моята, която правя мързеливо:
Зеле, карфиол, моркови, зелени домати, камби. Режат се на средно голями кубчета по 3 см (ще разберете защо). 3-4 аспирина ако искам да трае повече след втасването. Връзка кервиз. 2-3 супени лъжици морска сол.
НаТРОШените продукти ги редувам през гърлото на добре измита 10 литрова бутилка минерална вода. Аспирина и солта се добавят последни. Пълни се с вода, подритва се няколко пъти да излезе въздуха от зелето и се допълва. Затваря се. Държи се в хладен ъгъл на кухнята далеч от слънце, като веднъж на ден внимателно се изпуска "въздуха" (въглероден двуокис всъщност). Готова е, когато спре да "ври" (да изпуска въздух при отваряне) или грубо около 10-12 дни.
Бутилката се реже и се консумира или се разпределя по буркани. Aspirin-а я пази от разваляне доста време, но трябва да е в затворени съдове.
| |
|
и аз съм ял хубави туршизирани червени домати, ама самата им консистенция не позволява...абе да изчакаме някой да подаде някаква рецепта. Но просто стават различни-разпльокани и това НЯМА как да се избегне.
| |
|
Това е стара рецепта от баба ми - поставят се твърди, зрели и здрави червени домати в голям буркан/делвичка и се заливат със саламура от вода и сол - сипва се сол във водата и се бърка, докато пуснатото в нея сурово яйце /естествено с черупката и измито/ се издигне на повърхността. Най-отгоре в буркана се навива стрък целина, поставя се малка чинийка и върху нея камък да притиска. Държи се на студено, не помня обаче за колко време втасваше, струва ми се за месец, но не съм съвсем сигурна. Доматите ставаха фантастични.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
| |
Тема
|
Re: уффф...
[re: anbra]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 26.09.08 13:41 |
|
Нарязваш си в по - голям съд зеленчуци каквито и по колкото душата ти иска , натъпкваш ги хубаво и плътно в компотени буркани и ги заливаш с пикантната туршиена подправка на д-р Йоткер . Затваря се по топлия начин . Бързо , лесно , вкусно .
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|