Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:03 24.09.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Пилешка пържола от бяло месо  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано28.08.08 20:18



ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА СКАРА ИЛИ ТИГАН

Малко обяснение за неопитните. Един вид - опит за обобщаваща технология... :)
Пилешкото филе ("бяло месо". Ако проявите интерес, ще ви обясня защо е бяло и защо на летящите птици "бялото месо" са бутчетата...) е много особено месо за приготвяне. Ако не се спазят няколко много прости правила за приготвянето става сухо, "тричаво" и затова много кулинари не го обичат.
За да се получи нежно, фино и сочно месо се изисква специален подход.

1. Пилешкото филе изисква много кратка термична обработка, от порядъка на минута или две, според дебелината и обема на парчето. След това вече става сухо и тричаво. От състоянието на полусурово до състоянието на тричаво времето е половин (!) минута. Разбира се, тук играе роля и силата на нагряването, така че може да е и по-малко от половин минута!
2. Много желателно е да се маринова предварително. Също толкова желателно е маринатата да съдържа киселина, най-добре от цитрусови плодове, но не е изключено и млечна киселина от айран, например.
3. За да се ускори мариноването и за да се намали обемът на месото с цел по-бързото и равномерно изпичане/изпържване е необходимо месото да се начука равномерно до дебелина 0,5 - 0,7 см.
Така мариноването става за около половин час, а печенето - за минута-две от всяка страна.
4. За да се съхрани влагата при печенето на филето, в маринатата задължително трябва да присъства и зехтин.
5. Ако трябва да се пекат повече парчета месо, за да не изсъхват вече изпечените и да са сочни към сервирането им, е необходимо да вземете мерки вече изпечените да се покриват с нещо, но без да се задушават.
Това може да бъде парче стреч-фолио или някакъв капак, но в никакъв случай плътно прилепващи.

След досадните обяснения - ето и рецептата.
За четири (нормални) порции. На мене всичките са ми една порция...

4 половинки пилешко филе (по 180 - 220 гр.)
сол
пресносмлян черен пипер


Марината

1/2 ч.л. едросмлян лют червен пипер
4 едри скилидки чесън, изстискан през пресичка
2 с.л. ситнонарязан магданоз, копър, съвсем малко пресен розмарин
на върха на ножа ситносмлян чимен
60 мл. сок от прясноизцеден лимон и цедрата от лимона
60 мл. сок от грейпфрут
60 мл. зехтин

Зехтин за печенето на скара, грил-тиган или пърженето.


Леко намокрените със студена вода филета слагаме в найлонов плик и начукваме "с чувство за мярка и отговорност" равномерно до въпросните 0,5 - 0,7 мм.
Изваждаме и овкусяваме доволно със солта и черния пипер.
Правим маринатата в разлат съд като смесваме всички съставки и леко разбъркваме.
Потапяме филетата и ги обръщаме 1-2 пъти, за да се омокрят добре.
Любителите на по-пикантното могат да завишат количеството чесън и чимен.
Покриваме с домакинско фолио и поставяме в хладилника за половин час , след което във фризера за половин час, но не повече.
Преди изпичането отцеждаме от маринатата и намазваме добре със зехтин.
Печенето може да стане на скара, плоча, грил-тиган или "пържене" на тефлонов тиган (което май пак си е вид печене, защото не плува в мазнината..., т.е., в никакъв случай не е deep fry).
При всички случаи следете печенето да не превишава 2 мин. на страна.
При сервирането можете да си направите труда да полеете всяка порция с малко препържено краве масло и да гарнирате с парченце лимон.
След което ще разберете защо за мене четирите филета се явяват една лична и персонална порция...

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."


Тема Re: Пилешка пържола и не само..нови [re: Sapiens]  
Автор vyprosche ()
Публикувано28.08.08 22:27




Като експерт по хапването, високо ценя Вашето предложение с така описаното технологично пояснение.

Това, че обяснявате точно кое по какъв начин се приготвя и защо, е много важно за крайния резултат, който подпомага сплотяването и заздравяването на семейните и приятелски връзки около масата.

А сега съвсем сериозно ви моля, ако знаете сравнително лесни и "вкусни"рецепти /като за студенти/ за готвене в микровълнова фурна, моля да споделите. Има отделни теми за това, но искам да видя вашите предложения.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор bravoGogo (Професионалистъ)
Публикувано29.08.08 16:26



Бон Бон... маринатата звучи добре...

Само 1 въпрос и 1 забележка:
Въпрос: Аз никога не съм начуквал пилешко филе. И поради тази причина го правя на тази дебелина с нож. Не става ли на кайма бе? Аз все си мисля, че за да го докарам до тези дебелини колкото и чувства и отговорности да влагам все ще стане на кайма.
Забележка: Колкото и да ме убеждаваш това не са 4 каквито и да са порции

, за дъщеря ми (7) са 2....

Aquila non capit muscas

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: bravoGogo]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано29.08.08 17:21



Впечатляващо Док!
Аз какво правя - ако филета са от пиле /тези дето ги продават на пеперуда/ не ги начуквам, ако са от мноого голямо пиле ги разрязвам на две хоризонтално и от всяко филе получавам две.
Имам две маринати:
1. Кисело мляко, сол, черен пипер, чесън - 2 часа или една нощ в хладилника
2. Сол, пипер, соев сос, чесън, джинджифил /или джинджър както му казват някои/ - пак така в хладилника
На сух тиган - на балкона като палихме барбекюто последния път ми се скараха комшиите, че им пушело - за по една минута от двете страни.
А бе като побелее горната страна е готово за обръщане!



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано29.08.08 17:26



Сапи, сори Майкъле, че ти сбърках името.
Срам, Срам


Обичам те, не се сърди, че днес какъв крейзи ден имах, само тук ми е утехата!



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: bravoGogo]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано29.08.08 22:52



Не, бе, начуква си се нормално и изобщо не става на кайма, все пак започваш поне от 3 см. дебелина.
А за порциите, нали се застраховах, че за мене са си една нормална (ама като за мене си...).
Явно дъщеричката ти е много мой тип, да я цункаш по бузката от мене.
А, забравих - по същество, когато се начуква месото се разрушават фино връзките между влакната и се маринова много по-лесно и бързо.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Редактирано от Sapiens на 29.08.08 22:58.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: ket1234]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано29.08.08 22:56



Хич и не се коси, сбъркала си името на браво Гого, не моето, но и моето да беше, нали стана ясно за какво става дума...
Свиркай си и пий едно за утешение, успокоение и отпускане на нервната система.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано30.08.08 19:43



Благодаря ти за рецептата - направих ги успешно, ... е, малко се порязах докато обезкостявах бутчетата - та имам два въпроса: само с нож ли се обезкостяват и кожичките махат ли се?



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано30.08.08 20:49




Пак не си чела съвестно, като за шестица...
Моята рецепта няма нищо общо с бутчета, а е ориентирана към филето (бялото месо).
Обаче бутчетата се обезкостяват:
Първо и преди всичко - без да се порязваш. Щото хич не е приятно и не е полезно за здравето и самочувствието...
Второ - кожичката е много вкусна, но обикновено се премахва по хигиенни съображения, понеже всичката тлъстина на пилето е в нея.
Трето - ако пък ти се яде кожичка, препечи си я добре и не слушай никакви съвети.
По този повод мъдрите руснаци си имат поговорка "Нельзя, но если очень хочется - можно", което на български ще рече "Не бива, но ако много ти се иска - може"...
Четвърто - Отдавна съм постнал начин за елегантно обезкостяване на бутчета, сега ще поровя и ще го постна, за да се просветят колкото се може повече хора.
Пето - може и с ножица, но аз лично те съветвам да си ползваш нож, защото с ножица след обезкостяването няма да стане чиста хубава пържола, а месо за каварма.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано30.08.08 23:24



"на летящите птици "бялото месо" са бутчетата...)"
... и понеже харесвам само бутчетата на пилето, реших, че рецептата се отнася за тях, а бялото месо ми е безвкусно и сухо - може би не умея да го приготвям добре. Кожичките и трътките са за котката ми.
Да си призная - готвенето ми беше като наказание, но сега от скоро започна да ми харесва.
Благодаря ти много и за съветите за обезкостяване на пилешките бутчета - ще си я разпечатам, ... през следващата седмица се надявам по-успешно да се справя!


А ножът ми е остър, но е по-скоро месарски - широк е.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор 4ave (бивше 4avdar4e)
Публикувано31.08.08 00:35



Чудно звучи, ще пробвам в най-скоро време (даже утре направо). Ама без лютото...

Колкото до чукането

, правя го в най-прости пликчета от пазаруване. Месцето се загръща вътре, хем не се наранява, хем се начуква...

П.П. Сега обаче, Сапиенс, найш как се замислих... За 3 лами колко филенца да взема.... Поне две панички.

П.П. 1. Признавам, търсих в гугъл що е то "чимен" и "цедра"



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: 4ave]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано01.09.08 00:37




Здрасти 4ave, отдавна не си се появявала...
За 3 бр. лами - по филенце на човек.
И намери ли за чимен и цедра или да обяснявам.
Пък сложи и мъ-ъ-ъничко лютичко, де.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано01.09.08 00:54



Приятно предложение, Сапиенс.

Само да попитам: защо 'на летящите птици бялото месо са бутчетата'?

"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Жe]  
Автор bravoGogo (Професионалистъ)
Публикувано01.09.08 11:32



Хей Же, здраво живо.
Ще се опитам да ти отговоря преди Сапиенс. А той евентуално да допълни нещо.
По принцип при нелетящите птици гръдния мускул е слабо развит. В течение на времето тои е закърнявал и де факто отслабнал, затова е крехък и по сух. Мускулните влакна не са толкова здрави както в краката тъй като краката са им по важни, обградени от дебела мастна тъкан която да изгарят при бягане. Около "бялото месо" или гръдния мускул кожата е тънка и без толкова голямо количество мазнини. Докато при летящите е обратно. Гръдните им мускули са здрави, със голямо количество мазнини под кожата....Съвсем друг е въпроса на една гургулица да речем колко и е голям гръдния мускул

(а тои в най-добрия случай е колкото кибритена кутиика). Та по този начин в краката на летящите мускулите са отслабнали (позакърнели) и са много крехки. Най вероятно това е имал предвид Сапиенс.
Позовавам се на изядените от мен яребици, гълъби и гургулици от летящите птици

Aquila non capit muscas

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано01.09.08 12:52



Подправката ЧИМЕН не я открих в супермаркета, може ли да е с друго наименование?



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: bravoGogo]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано01.09.08 13:43



Ааа... има логика.

Благодаря за разяснението (от което следва, че на домашните птици все пак бялото месо са гърдите).

"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."

Тема Re: Пилешка пържола и не само..нови [re: vyprosche]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано01.09.08 21:00



А сега съвсем сериозно ви моля, ако знаете сравнително лесни и "вкусни"рецепти /като за студенти/ за готвене в микровълнова фурна, моля да споделите. Има отделни теми за това, но искам да видя вашите предложения.

Купуваш си едно шаранче от кило до кило и половина. Молиш в магазина да ти го изчистят и да махнат главата. /Тя и без това е малка и не става за чорба. Купуваш си готова подправка за риба. Прибираш се в общежитието и измиваш рибката обилно под течаща вода, махаш опашката и перките. Посоляваш рибока отвън и отвътре, наръсваш го с подправката отвън и отвътре и го слагаш в подходяща стъклена или керамична/меламинова тавичка, слагаш капак, ако имаш подходящ, или завиваш в прозрачно фолио за печене и го пъхаш в микровълновата. Внимание! Никаква вода. Включваш за 4-5 минути на пълна мощност. Превключваш на една идея по-слабо и печеш още 5-6 минути. Оставяш го във фурната още 10 минути на изключено без да отваряш вратичката.

Дано да обичаш риба. Става и за гости.

Гарнитурата се прави също в микровълновата - картофи на едри кубчета с 2-3 лъжици вода. На максимум и се разбъркват през 2 минути. Следиш кога са сварени и им прибавяш малко масло и много магданоз. още 2 минути и са готови. Бъркането им е майката.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Жe]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано30.09.08 19:55



Здрасти!
Бялото месо на птиците е това, в което няма силна циркулация на кръв и съответно - червени кръвни телца, които пренасят кислорода.
Понеже при "ходещите" птици са по-натоварени краката, съответно те са с по-червеното месо, а при летящите - обратно - мускулите, които движат крилата са по-натоварени и съответно те са с по-червеното месо. А бутчетата им са бялото им месо.



"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано30.09.08 20:01



Чимен има на всички сергии за подправки по пазарите и във всички арабски магазинчета. Продават го във вид на семена и в смлян вид.
Понеже семената са изключително твърди много трудно се смила и често е в по-едросмлян вид. Най-добрият чимен е много ситно смлян, на прах.
Най-близката по аромат подправка е сминдухът, от едно семейство са.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."


Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (тиква, бе)
Публикувано02.10.08 07:46



Може ли пояснение за незнаещите? Каква е целта на половината час във фризера? И като се извади от там, чака ли се размразяване или месото не е замръзнало?

Колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш.

Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 02.10.08 07:46.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано02.10.08 11:35



само да допълня-няма такова нещо като "пилешка пържола от бяло месо"...има пилешка пържола(бут) и пилешко филе



Не искам хората да са прекалено мили с мен,така си спестявам усилието да ги харесвам

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Автор Mишo Шaмapa (най-добрия)
Публикувано02.10.08 14:36



хубав въпрос



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано02.10.08 23:56



Винаги е по-добре пълен...идиот, отколкото полу...
Затова аз се старая да съм пълен по възможност...
То, това "полу" винаги ме хвърля в съмнения и сложни размисли...
На темата - половин час се оказва малко - поне час е необходимо, за да се стегне месото. За половин час и при силен фризер пак не може да замръзне, а това е целта. Не да замръзне "на кокал", а да е хрупкаво и стегнато. Така може да се нареже на тънки филийки или да се обезкости правилно, или пък кашкавал и топено сирене да се нареже на много тънки пластинки, което в нормално състояние е почти невъзможно.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано03.10.08 00:16



Така е, но не бъди толкова голям традиционалист...
Понятието "пържола" е добило такава популярност и гражданственост, че може да се прилага твърде свободно.
Ако се хванем за буквата, "пържола" идва от пържено, според тебе значи няма да бъде правилно да се пече...
Преди години тук имаше спорове и на темата "различни названия на разфасовките".
по-слабограмотните производители, дистрибутори или търговци си изобретяват разни названия, които могат да хвърлят в смут нежната ти принципна душа...
като например - пилешко бедро, долно бутче, горно бутче, кълка, цяло бутче и други подобни...А, щях да забравя и фамозния "фенер".
Така, че - има и пържола от бут, и пържола от бялото месо, а ако ти е кеф, можеш да си направиш и "пържола от крило", макар че ще бъде доста миниатюрничка пържолка, миличката...

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор Бeзkoмпpoмиcнa ()
Публикувано03.10.08 10:54



Ми нямаме си араби и арабски магазинчета, а на пазара не продават подправки, но ще продължа с търсенето.
В Метро и Кауфланд да се надявам, че ще го има, но там ходя рядко, ... аз си знам защо.


А сминдухът си е сминдух - за шарената сол, ... нищо, че са били от едно семейство - все пак заместителя не е оригинал.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано04.10.08 11:45



ами дай ако искаш на пържолата ти от филе да и викаме пепруда от филе


не го казах за да ми спретваш някаква лекция,просто това е правилното наименование,и разбира се всеки може да си го казва както иска

Не искам хората да са прекалено мили с мен,така си спестявам усилието да ги харесвам

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор poshta (непознат )
Публикувано04.10.08 19:05



martyr: Спамът е забранен!

Редактирано от martyr на 05.10.08 23:37.



Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: !!Фakличka!!]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано05.10.08 00:58




Кандисвам, бе джанъм!
Както искаш ще му викаме, само мир да има...
Може да му викаме и "онова, дето е до крилата" и "онова, дето е по краката".
Апропо, "пеперуда" викат и на свински котлет без кост или каре, което е срязано не съвсем до края и разчекнато като пеперуда, ама хайде да не се престараваме чак пък толкоз...
Важното е да се разбира за какво става дума.
То добре, че на крилото не са започнали да му викат някак си...
А, има и такова нещо - има "крилца без пика", което ще да рече "бутчето"на крилото.
Ама хич да не ти пука, няма да им насмогнеш на названията, бъди сигурна...

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: poshta]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано05.10.08 01:02




И какво по-точно интересно има в "това"?
Порядъчно тъпа тийнейджърска игричка, по-скоро за дебили...
Скоро излязох от тази възраст физически, макар че интелектуално още не съм.
Ама и за мене е тъповатичка.
Все пак, благодаря, че си ме удостоил с честта да ме поканиш.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Пилешка пържола от бяло месонови [re: Sapiens]  
Автор !!Фakличka!! (огън)
Публикувано05.10.08 11:39



е виж тва за котлета не го знаех

а иначе за крила без пика знами още неща знам ма си трайкам

Не искам хората да са прекалено мили с мен,така си спестявам усилието да ги харесвам

Тема Чимен се казва на,нови [re: Бeзkoмпpoмиcнa]  
Автор bravoGogo (Професионалистъ)
Публикувано05.10.08 21:25



семената на сминдуха (Trigonella foenum-graecum). Или меродията

Меродийка бе... Рядкост са наистина. Но се намират...И ако все пак го намериш....Внимавай с количеството дан' та бият после

Aquila non capit muscas


Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.