|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
4ave (бивше 4avdar4e) |
Публикувано | 31.08.08 00:35 |
|
Чудно звучи, ще пробвам в най-скоро време (даже утре направо). Ама без лютото...
Колкото до чукането , правя го в най-прости пликчета от пазаруване. Месцето се загръща вътре, хем не се наранява, хем се начуква...
П.П. Сега обаче, Сапиенс, найш как се замислих... За 3 лами колко филенца да взема.... Поне две панички.
П.П. 1. Признавам, търсих в гугъл що е то "чимен" и "цедра"
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: 4ave]
|
|
Автор |
Sapiens (expert) |
Публикувано | 01.09.08 00:37 |
|
Здрасти 4ave, отдавна не си се появявала...
За 3 бр. лами - по филенце на човек.
И намери ли за чимен и цедра или да обяснявам.
Пък сложи и мъ-ъ-ъничко лютичко, де.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 01.09.08 00:54 |
|
Приятно предложение, Сапиенс. Само да попитам: защо 'на летящите птици бялото месо са бутчетата'?
"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: Жe]
|
|
Автор |
bravoGogo (Професионалистъ) |
Публикувано | 01.09.08 11:32 |
|
Хей Же, здраво живо.
Ще се опитам да ти отговоря преди Сапиенс. А той евентуално да допълни нещо.
По принцип при нелетящите птици гръдния мускул е слабо развит. В течение на времето тои е закърнявал и де факто отслабнал, затова е крехък и по сух. Мускулните влакна не са толкова здрави както в краката тъй като краката са им по важни, обградени от дебела мастна тъкан която да изгарят при бягане. Около "бялото месо" или гръдния мускул кожата е тънка и без толкова голямо количество мазнини. Докато при летящите е обратно. Гръдните им мускули са здрави, със голямо количество мазнини под кожата....Съвсем друг е въпроса на една гургулица да речем колко и е голям гръдния мускул (а тои в най-добрия случай е колкото кибритена кутиика). Та по този начин в краката на летящите мускулите са отслабнали (позакърнели) и са много крехки. Най вероятно това е имал предвид Сапиенс.
Позовавам се на изядените от мен яребици, гълъби и гургулици от летящите птици
Aquila non capit muscas
| |
|
Подправката ЧИМЕН не я открих в супермаркета, може ли да е с друго наименование?
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: bravoGogo]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 01.09.08 13:43 |
|
Ааа... има логика. Благодаря за разяснението (от което следва, че на домашните птици все пак бялото месо са гърдите).
"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола и не само..
[re: vyprosche]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 01.09.08 21:00 |
|
А сега съвсем сериозно ви моля, ако знаете сравнително лесни и "вкусни"рецепти /като за студенти/ за готвене в микровълнова фурна, моля да споделите. Има отделни теми за това, но искам да видя вашите предложения.
Купуваш си едно шаранче от кило до кило и половина. Молиш в магазина да ти го изчистят и да махнат главата. /Тя и без това е малка и не става за чорба. Купуваш си готова подправка за риба. Прибираш се в общежитието и измиваш рибката обилно под течаща вода, махаш опашката и перките. Посоляваш рибока отвън и отвътре, наръсваш го с подправката отвън и отвътре и го слагаш в подходяща стъклена или керамична/меламинова тавичка, слагаш капак, ако имаш подходящ, или завиваш в прозрачно фолио за печене и го пъхаш в микровълновата. Внимание! Никаква вода. Включваш за 4-5 минути на пълна мощност. Превключваш на една идея по-слабо и печеш още 5-6 минути. Оставяш го във фурната още 10 минути на изключено без да отваряш вратичката.
Дано да обичаш риба. Става и за гости.
Гарнитурата се прави също в микровълновата - картофи на едри кубчета с 2-3 лъжици вода. На максимум и се разбъркват през 2 минути. Следиш кога са сварени и им прибавяш малко масло и много магданоз. още 2 минути и са готови. Бъркането им е майката.
| |
Тема
|
Re: Пилешка пържола от бяло месо
[re: Жe]
|
|
Автор |
Sapiens (expert) |
Публикувано | 30.09.08 19:55 |
|
Здрасти!
Бялото месо на птиците е това, в което няма силна циркулация на кръв и съответно - червени кръвни телца, които пренасят кислорода.
Понеже при "ходещите" птици са по-натоварени краката, съответно те са с по-червеното месо, а при летящите - обратно - мускулите, които движат крилата са по-натоварени и съответно те са с по-червеното месо. А бутчетата им са бялото им месо.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Чимен има на всички сергии за подправки по пазарите и във всички арабски магазинчета. Продават го във вид на семена и в смлян вид.
Понеже семената са изключително твърди много трудно се смила и често е в по-едросмлян вид. Най-добрият чимен е много ситно смлян, на прах.
Най-близката по аромат подправка е сминдухът, от едно семейство са.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Може ли пояснение за незнаещите? Каква е целта на половината час във фризера? И като се извади от там, чака ли се размразяване или месото не е замръзнало?
Колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш.Редактирано от ПOЛУидиoтчeтo на 02.10.08 07:46.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|