|
Тема
|
Торта с котешки езичета и заквасена сметана
|
|
Автор |
милeйди (вампиреССа) |
Публикувано | 26.08.08 13:53 |
|
Продукти:
500гр заквасена сметана
3 пактчета котешки езичета
125 гр масло
4 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
1/2 ч.ч. подсладена вода + малко ром или коняк
2 ванилии
Правят се 3 вида крем:
1. Бял:
1/2 ч.ч. пудра захар с 4 разбити на твърд сняг белтъци.
2. Какаов
1/2 ч.ч. пудра захар + 125гр масло + какаото + 4-те жълтъка
3. Сметанов
Просто разбивате сметаната
Белият крем се разделя на две. Към едната му половина се прибавя целият какаов крем. Другата половина бял крем се омесва с разбитата сметана.
Котешките езичета се топват за секунди във водата с рома и ванилията. Редят се два плътни реда на дъното и един ред отстрани, изправени едно до друго. Слага се тъмният крем. Пак се редят котешки езичета върху крема и после се слага сметановия крем.
В хладилника да се стегне и това е.
..Fei
| |
Тема
|
Торта с котешки езичета 2ри вариант
[re: милeйди]
|
|
Автор |
милeйди (вампиреССа) |
Публикувано | 26.08.08 14:01 |
|
3-4 пак. котешко езиче
1 литър прясно мляко
3 яйца (отделят се белтъци от жълтъци)
1 ч.ч. захар
5 с.л. брашно
1/2 пак. масло ( от 125 гр. тоест около 60 гр.)
1.Правим си добре познатия крем с прясното мляко и яйцата: от прясното мляко отделяме 1 чаша, в която разбиваме жълтъците и брашното. Останалото мляко със захарта слагаме на котлона, докато се стопи захарта и после при непрекъснато бъркаме добавяме яйчената смес и бъркаме докато се сгъсти.
2. В съда, в който ще правим тортата, нарязваме на парченца маслото.
3. В друг съд карамелизираме 5 с.лъж. захар и изсипваме карамела върху маслото.
4. Наливаме една чаша вода, в съда от карамела и оставяме на изключен котлон до разтваряне на останалия по стените карамел.
5. В тавата, изсипваме малко крем върху маслото и карамела, после редим пласт котешки езичета, отново крем и котешки езичета и завършваме с крем.
6. Белтъците разбиваме с 6 суп.лъж. захар на сняг и ги изсипваме върху тортата.
7. Печем в слаба до умерена фурна до порозовяване на белтъците.
8. Така изпечения сладкиш се залива със сиропа от карамела и се оставя да поеме сиропа (около 2 часа, ако можете да изтраете толкова )
..Fei
| |
|
|
|
|