|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Сладко от вишни - как?
|
|
Автор |
Yank1911 (пристрастен) |
Публикувано | 31.07.08 23:52 |
|
Ако някой знае как го правиха бабите ни, моля да каже тайната.
А ликьор от вишни?
Имам цяло дърво с узрели вишни. Само чакат майстора си.
Благодаря.
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: Yank1911]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 01.08.08 10:46 |
|
Вземашедин 5 - литров, може и по-малък буркан,пълниш го с вишни 2 пръста под стеснението на гърлото на буркана, сипваш захар почти до ръба на гърлото, затварчш добре и хубаво разклащаш буркана . Така захарта слиза надолу по буркана . Оставяш го на слънце за един месец , след това му наливаш ракия 1-2 пръста под ръба на гърлото / около половон литър /, оставяш за още един месец на слънце плътно затворен , прецеждаш през филтъра на кафемашината и затваряш в бутилки . Държиш на тъмно и хладно място . Вишните можеш да изядеш или да си прибереш във фризера за украса на кремове , торти и каквото се сетиш още .
За сладкото: изчистваш си 3 килограма вишни от костилките и ги засипваш с килограм захар от вечерта . Покриваш с тава или домакинско фолио . На другата вечер ги вариш .Имаш два варианта или 10 минути преди да ги свалиш да сложиш лъжичка лимонтузо и като поистине сладкото да го сложиш в затоплени бурканчета , завиваш плътно капачките и като изстине напълно и хлътнат капачките сваляшв мазето или няма лимонтузо, а пълниш бурканчетата и после стелиризираш 5 минути .Аз предпочитам втория вариант.
Редактирано от 3aeka на 01.08.08 10:49.
| |
|
Един кг. захар на вишни не е ли малко?Аз слагам още една ч.ч. защото ми идва малко кисело.Все пак вишните са кисел плод.Иначе,когато правя сладко от друг плод и аз слагам 1 кг .Въпрос на вкус де все пак.
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: Yank1911]
|
|
Автор |
oлeлия (непознат
) |
Публикувано | 01.08.08 14:20 |
|
През последните години правя сладкото с GEL FIX EXSTRA на д-р Йоткер. Така си спестявам време и слагам само 1/2 кг. захар.
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
Yank1911 (пристрастен) |
Публикувано | 01.08.08 15:27 |
|
Хубава рецепта. Отивам да бера черешата.
Благодаря МНОГО.
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: Yank1911]
|
|
Автор |
Sapiens (expert) |
Публикувано | 01.08.08 20:31 |
|
Сладкото е сравнително елементарно на килограм плод - килограм захар, вариш докато капка, пусната в чаша вода започне да пада без да се разтвори и след сваляне от огъня - лимонтузу. Това е класическият начин.
А сироп или ликьор стават най-ароматни не от вишни, а от вишневи листа.
Преди не помня колко време съм постнал разкошна рецепта, провери в архива.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 01.08.08 22:14 |
|
Аз давам моята рецепта . Не обичам много сладко затова слагам толкова захар. А иначе при другите плодове слагам на 5 кг. плод 1 кг. захар .
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
Sapiens (expert) |
Публикувано | 01.08.08 23:59 |
|
Ами то, захарта освен за сладост, в сладката се използва и като консервант, така че, ако сложиш твърде малко, има опасност да плесеняса рано-рано.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 02.08.08 01:12 |
|
Аз задължително си изварявам бурканчетата и никога не съм имала проблеми . Изкарват ми до 5-6 години . От онези дни си правих чиска на мазето и открих едно бурканче от 2005 година - нямаше му нищо. /надписвам си сладката от какво са и от коя година са /
| |
Тема
|
Re: Сладко от вишни - как?
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
Sapiens (expert) |
Публикувано | 02.08.08 16:57 |
|
Ставаше въпрос ако се сложи твърде малко захар, а плодът е доста сочен.
Тогава захарта не го пази. И от голямото водно съдържание като нищо ще плесеняса.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|