|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  Сладко от вишни - как?   |  |  | Автор | Yank1911 (пристрастен) |  | Публикувано | 31.07.08 23:52 |  |  | 

Ако някой знае как го правиха бабите ни, моля да каже тайната.

А ликьор от вишни?

Имам цяло дърво с узрели вишни. Само чакат майстора си.

Благодаря.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: Yank1911] |  |  | Автор | 3aeka (пухкав) |  | Публикувано | 01.08.08 10:46 |  |  | 

Вземашедин 5 - литров, може и по-малък буркан,пълниш го с вишни 2 пръста под стеснението на гърлото на буркана, сипваш захар почти до ръба на гърлото, затварчш добре и хубаво разклащаш буркана . Така захарта слиза надолу по буркана . Оставяш го на слънце за един месец , след това му наливаш ракия 1-2 пръста под ръба на гърлото / около половон литър /, оставяш за още един месец на слънце плътно затворен , прецеждаш през филтъра на кафемашината и затваряш в бутилки . Държиш на тъмно и   хладно място . Вишните можеш да изядеш или да си прибереш във фризера за украса на кремове , торти и каквото се сетиш още .
 За сладкото: изчистваш си 3 килограма вишни от костилките и ги засипваш с килограм захар от вечерта . Покриваш с тава или домакинско фолио . На другата вечер ги вариш .Имаш два варианта или 10 минути преди да ги свалиш да сложиш лъжичка лимонтузо и като поистине сладкото да го сложиш в затоплени бурканчета , завиваш плътно капачките и като изстине напълно и хлътнат капачките сваляшв мазето или няма лимонтузо, а пълниш бурканчетата и после стелиризираш 5 минути .Аз предпочитам втория вариант.

Редактирано от 3aeka на 01.08.08 10:49. 

|  |  |  
             |  |  | 

Един кг. захар на вишни не е ли малко?Аз слагам още една ч.ч. защото ми идва малко кисело.Все пак вишните са кисел плод.Иначе,когато правя сладко от друг плод и аз слагам 1 кг .Въпрос на вкус де все пак.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: Yank1911] |  |  | Автор | oлeлия (непознат
) |  | Публикувано | 01.08.08 14:20 |  |  | 

През последните години правя сладкото с GEL FIX EXSTRA на д-р Йоткер. Така си спестявам време и слагам само 1/2 кг. захар.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?
[re: 3aeka] |  |  | Автор | Yank1911 (пристрастен) |  | Публикувано | 01.08.08 15:27 |  |  | 

Хубава рецепта. Отивам да бера черешата.

Благодаря МНОГО.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: Yank1911] |  |  | Автор | Sapiens (expert) |  | Публикувано | 01.08.08 20:31 |  |  | 

Сладкото е сравнително елементарно на килограм плод - килограм захар, вариш докато капка, пусната в чаша вода започне да пада без да се разтвори и след сваляне от огъня - лимонтузу. Това е класическият начин.
 А сироп или ликьор стават най-ароматни не от вишни, а от вишневи листа.
 Преди не помня колко време съм постнал разкошна рецепта, провери в архива.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: Sapiens] |  |  | Автор | 3aeka (пухкав) |  | Публикувано | 01.08.08 22:14 |  |  | 

Аз давам моята рецепта . Не обичам много сладко затова слагам толкова захар. А иначе при другите плодове слагам на 5 кг. плод 1 кг. захар .

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: 3aeka] |  |  | Автор | Sapiens (expert) |  | Публикувано | 01.08.08 23:59 |  |  | 

Ами то, захарта освен за сладост, в сладката се използва и като консервант, така че, ако сложиш твърде малко, има опасност да плесеняса рано-рано.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: Sapiens] |  |  | Автор | 3aeka (пухкав) |  | Публикувано | 02.08.08 01:12 |  |  | 

Аз задължително си изварявам бурканчетата и никога не съм имала проблеми . Изкарват ми до 5-6 години . От онези дни си правих чиска на мазето и открих едно бурканче от 2005 година - нямаше му нищо. /надписвам си сладката от какво са и от коя година са /

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Сладко от вишни - как?  [re: 3aeka] |  |  | Автор | Sapiens (expert) |  | Публикувано | 02.08.08 16:57 |  |  | 

Ставаше въпрос ако се сложи твърде малко захар, а плодът е доста сочен.
 Тогава захарта не го пази. И от голямото водно съдържание като нищо ще плесеняса.

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички) |   | 
 |