Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:22 26.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Сладко от вишни - как?нови  
Автор Yank1911 (пристрастен)
Публикувано31.07.08 23:52



Ако някой знае как го правиха бабите ни, моля да каже тайната.

А ликьор от вишни?

Имам цяло дърво с узрели вишни. Само чакат майстора си.

Благодаря.



Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: Yank1911]  
Автор 3aeka (пухкав)
Публикувано01.08.08 10:46



Вземашедин 5 - литров, може и по-малък буркан,пълниш го с вишни 2 пръста под стеснението на гърлото на буркана, сипваш захар почти до ръба на гърлото, затварчш добре и хубаво разклащаш буркана . Така захарта слиза надолу по буркана . Оставяш го на слънце за един месец , след това му наливаш ракия 1-2 пръста под ръба на гърлото / около половон литър /, оставяш за още един месец на слънце плътно затворен , прецеждаш през филтъра на кафемашината и затваряш в бутилки . Държиш на тъмно и хладно място . Вишните можеш да изядеш или да си прибереш във фризера за украса на кремове , торти и каквото се сетиш още .
За сладкото: изчистваш си 3 килограма вишни от костилките и ги засипваш с килограм захар от вечерта . Покриваш с тава или домакинско фолио . На другата вечер ги вариш .Имаш два варианта или 10 минути преди да ги свалиш да сложиш лъжичка лимонтузо и като поистине сладкото да го сложиш в затоплени бурканчета , завиваш плътно капачките и като изстине напълно и хлътнат капачките сваляшв мазето или няма лимонтузо, а пълниш бурканчетата и после стелиризираш 5 минути .Аз предпочитам втория вариант.

Редактирано от 3aeka на 01.08.08 10:49.



Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: 3aeka]  
Автор morska valna (морско чедо)
Публикувано01.08.08 12:44



Един кг. захар на вишни не е ли малко?Аз слагам още една ч.ч. защото ми идва малко кисело.Все пак вишните са кисел плод.Иначе,когато правя сладко от друг плод и аз слагам 1 кг .Въпрос на вкус де все пак.





Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: Yank1911]  
Автор oлeлия (непознат )
Публикувано01.08.08 14:20



През последните години правя сладкото с GEL FIX EXSTRA на д-р Йоткер. Така си спестявам време и слагам само 1/2 кг. захар.



Тема Re: Сладко от вишни - как? [re: 3aeka]  
Автор Yank1911 (пристрастен)
Публикувано01.08.08 15:27



Хубава рецепта. Отивам да бера черешата.

Благодаря МНОГО.



Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: Yank1911]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано01.08.08 20:31



Сладкото е сравнително елементарно на килограм плод - килограм захар, вариш докато капка, пусната в чаша вода започне да пада без да се разтвори и след сваляне от огъня - лимонтузу. Това е класическият начин.
А сироп или ликьор стават най-ароматни не от вишни, а от вишневи листа.
Преди не помня колко време съм постнал разкошна рецепта, провери в архива.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: Sapiens]  
Автор 3aeka (пухкав)
Публикувано01.08.08 22:14



Аз давам моята рецепта . Не обичам много сладко затова слагам толкова захар. А иначе при другите плодове слагам на 5 кг. плод 1 кг. захар .



Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: 3aeka]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано01.08.08 23:59



Ами то, захарта освен за сладост, в сладката се използва и като консервант, така че, ако сложиш твърде малко, има опасност да плесеняса рано-рано.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: Sapiens]  
Автор 3aeka (пухкав)
Публикувано02.08.08 01:12



Аз задължително си изварявам бурканчетата и никога не съм имала проблеми . Изкарват ми до 5-6 години . От онези дни си правих чиска на мазето и открих едно бурканче от 2005 година - нямаше му нищо. /надписвам си сладката от какво са и от коя година са /



Тема Re: Сладко от вишни - как?нови [re: 3aeka]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано02.08.08 16:57



Ставаше въпрос ако се сложи твърде малко захар, а плодът е доста сочен.
Тогава захарта не го пази. И от голямото водно съдържание като нищо ще плесеняса.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."



Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.