| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Сладко от вишни - как? 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Yank1911 (пристрастен) |  
| Публикувано | 31.07.08 23:52 |  
             |  
           | 
            
           
  Ако някой знае как го правиха бабите ни, моля да каже тайната.
 
 А ликьор от вишни?
 
 Имам цяло дърво с узрели вишни. Само чакат майстора си.
 
 Благодаря.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: Yank1911]
 | 
 
 |  
| Автор | 
3aeka (пухкав) |  
| Публикувано | 01.08.08 10:46 |  
             |  
           | 
            
           
  Вземашедин 5 - литров, може и по-малък буркан,пълниш го с вишни 2 пръста под стеснението на гърлото на буркана, сипваш захар почти до ръба на гърлото, затварчш добре и хубаво разклащаш буркана . Така захарта слиза надолу по буркана . Оставяш го на слънце за един месец , след това му наливаш ракия 1-2 пръста под ръба на гърлото / около половон литър /, оставяш за още един месец на слънце плътно затворен , прецеждаш през филтъра на кафемашината и затваряш в бутилки . Държиш на тъмно и   хладно място . Вишните можеш да изядеш или да си прибереш във фризера за украса на кремове , торти и каквото се сетиш още .
 За сладкото: изчистваш си 3 килограма вишни от костилките и ги засипваш с килограм захар от вечерта . Покриваш с тава или домакинско фолио . На другата вечер ги вариш .Имаш два варианта или 10 минути преди да ги свалиш да сложиш лъжичка лимонтузо и като поистине сладкото да го сложиш в затоплени бурканчета , завиваш плътно капачките и като изстине напълно и хлътнат капачките сваляшв мазето или няма лимонтузо, а пълниш бурканчетата и после стелиризираш 5 минути .Аз предпочитам втория вариант.
 
 Редактирано от 3aeka на 01.08.08 10:49. 
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Един кг. захар на вишни не е ли малко?Аз слагам още една ч.ч. защото ми идва малко кисело.Все пак вишните са кисел плод.Иначе,когато правя сладко от друг плод и аз слагам 1 кг .Въпрос на вкус де все пак.
 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: Yank1911]
 | 
 
 |  
| Автор | 
oлeлия (непознат
) |  
| Публикувано | 01.08.08 14:20 |  
             |  
           | 
            
           
  През последните години правя сладкото с GEL FIX EXSTRA на д-р Йоткер. Така си спестявам време и слагам само 1/2 кг. захар.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: 3aeka]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Yank1911 (пристрастен) |  
| Публикувано | 01.08.08 15:27 |  
             |  
           | 
            
           
  Хубава рецепта. Отивам да бера черешата. 
 
 Благодаря МНОГО.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: Yank1911]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (expert) |  
| Публикувано | 01.08.08 20:31 |  
             |  
           | 
            
           
  Сладкото е сравнително елементарно на килограм плод - килограм захар, вариш докато капка, пусната в чаша вода започне да пада без да се разтвори и след сваляне от огъня - лимонтузу. Това е класическият начин.
 А сироп или ликьор стават най-ароматни не от вишни, а от вишневи листа.
 Преди не помня колко време съм постнал разкошна рецепта, провери в архива.
  "Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
3aeka (пухкав) |  
| Публикувано | 01.08.08 22:14 |  
             |  
           | 
            
           
  Аз давам моята рецепта . Не обичам много сладко затова слагам толкова захар. А иначе при другите плодове слагам на 5 кг. плод 1 кг. захар .
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: 3aeka]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (expert) |  
| Публикувано | 01.08.08 23:59 |  
             |  
           | 
            
           
  Ами то, захарта освен за сладост, в сладката се използва и като консервант, така че, ако сложиш твърде малко, има опасност да плесеняса рано-рано.
  "Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
3aeka (пухкав) |  
| Публикувано | 02.08.08 01:12 |  
             |  
           | 
            
           
  Аз задължително си изварявам бурканчетата и никога не съм имала проблеми . Изкарват ми до 5-6 години . От онези дни си правих чиска на мазето и открих едно бурканче от 2005 година - нямаше му нищо. /надписвам си сладката от какво са и от коя година са /
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Сладко от вишни - как? 
[re: 3aeka]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (expert) |  
| Публикувано | 02.08.08 16:57 |  
             |  
           | 
            
           
  Ставаше въпрос ако се сложи твърде малко захар, а плодът е доста сочен.
 Тогава захарта не го пази. И от голямото водно съдържание като нищо ще плесеняса.
  "Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |