|
Тема
|
Сладко от горски ягоди?
|
|
Автор |
Vonda (страхотна) |
Публикувано | 28.06.08 22:18 |
|
На шега, на майтап, днес набрах около 3кг горски ягоди. С чуден аромат и много сладки. Искам да си направя сладко от тях. И чета разни рецепти в нета ... то не, че много има ... та едната е кг ягоди, 2 кг захар???? Не е ли много захарта? А може би е по-добре със захарен сироп? Или както го правеше баба - накисваше ягодите от вечерта със захарта и после, на сутринта, вареше сладкото? Ще съм ви благодарна, ако ми дадете някакви съвети :)))
| |
Тема
|
Re: Сладко от горски ягоди?
[re: Vonda]
|
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
Публикувано | 28.06.08 23:02 |
|
Баба ти е правила най-добре.
Наръси ги със захар - килограм захар на килограм ягоди, класика.
Можеш да ги оставиш и два дни в хладилник, защото не са чак толкова сочни, колкото големите ягоди.
След това вариш, пробваш на гъстота, за да не се захароса слагаш лимонтузу съвсем накрая, даже след сваляне от огъня.
Това е.
Но можеш да си направиш и ликьор, страшен става.
Накисваш плодовете за 10-20 дни в спирт или хубава ракия и ги държиш на слънце. След това прецеждаш и добавяш захарен сироп в пропорция 1 кг. захар с 1 л . вода.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
|
|
|