|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Как готвите риба
|
|
Автор |
Kosmetiks (непознат) |
Публикувано | 30.05.08 20:06 |
|
В момента правя някаква примитивна рецепта - изобщо не знам дали това е начинът да се сготви риба:
пържа лук и моркови в олио в тенджерата, след като се позапържат леко, но не докрай добавих 2/3 чаша вода и вътре 500 грама треска от океан (изобщо не разбирам от риби просто тази избрах като пазарувах от Billa). След около двайсетина минути ще добавя зелен пипер на зърна, сол и сушена целина (казаха ми че била най-важната подправка за риба) и ще разбера до какво съм я докарал.
Имате ли някакви предложения за подобряване на тази рецепта и други рецепти? Може и някоя по-здравословна - нали да се пържи всичко не било полезно ;-)
| |
|
Забравих да кажа че за втори път готвя риба - миналия път пробвах същата рецепта, но с бяла риба - стана на каша и загоря много, затова не посмях повече да купя бяла риба. Може да препоръчате и видове риба ;-)
А има ли рецепти за риба на фурна?
Всъщност в Billa не мисля че има голям избор на риби, а да тръгна по рибарски магазини едва ли ще стане - по-скоро никога, избирам между това което има в Billa и в другите супермаркети.
| |
|
Пастърва на тиган ! Просто и вкусно
О,неразумни...ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!
| |
|
Скоро гледах една рецепта, която много ми хареса, давам ти я като добра идея
Рибата беше треска - филе, но може да бъде и бяла риба.
Вари се в смес от прясно мляко, сметана и вода. Млякото и водата по равно, плюс половин лъжичка сол и лъжичка горчица. Вари се 10 мин, а сосът след това се изпарява и служи за поливане, а като канапе беше използвана смес от варени във вода с малко оцет картофи и тиквички на жулиени.
"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."
| |
|
Ако добавиш чаша ориз и запечеш цялото удоволствие на фурна става наистина вкусно. Разбира се и водата трябва да е повечко.
| |
|
Споделих рецептата с един приятел и той ми обясни че това не трябва да се прави поради съчетанието на белтъчините и ме заплаши с тежко разстройство. Дали има такава опасност?
Иначе мисля да я сготвя. Само сметаната не разбрах какъв вид е, под какъв вид да я взема и как да я добавя - някаква сметана за сладкиши, цедено мляко? Може ли без сметана.
Слагам рибата в студеното мляко и след като заври броя 10 минути, така ли? И после махам капака и чакам да се изпари сосът? А колко й трябва на самата риба за да се сготви?
И жулиени не знам какво е ама да речем че са пържени тиквички :-)
Редактирано от Kosmetiks на 01.06.08 14:29.
| |
|
Силно се съмнявам, рецептата беше представена от професионален готвач.
По принцип не вярвам на "бабини деветини", от типа на "Не яжте риба с кисело мляко, защото е отровно...".
Изказвания от този тип причислявам към "градски легенди", поддържани с десетки години от нискоинтелигентни хора.
Пример - "свръхвисокото" съдържание на желязо в спанака. И досега има хора, които съвсем убедено го твърдят.
Защо?
Много просто, защото баба им го е прочела погрешно преди 80 години, майка й го е чула от нея, а тя/той от майка си.
Така тъпата 100-годишна грешка се пренася и поддържа във времето.
И не само тя...
Сметаната беше готварска, растителна, полутечна, неподсладена, естествено.
Разбира се, може и без сметана. Но по-скоро можеш да премахнеш млякото, отколкото сметаната. Сметаната придава по-мазничък привкус на рибата, която е суха. Млякото се слага заради по-големия си обем, заедно с водата.
Все пак, рибата трябва да ври в някаква течност.
Изваждаш рибата след 10 мин. като внимаваш да не я разтрошиш.
Пък като я разтрошиш, ще я сервираш разтрошена, много важно...
По принцип, на рибата и стигат и 5 мин да ври, но все пак трябва и да поеме вкус от млякото и сметаната.
В тигана остава сравнително рядката смес, която без капак изпаряваш, докато се посгъсти до консистенцията на по-плътен сос. Така ще се концентрира вкуса. Накрая може да ръснеш малко смлян бял пипер (не черен, защото ще стои на белия фон като мръсни точици).
Рязането "на жулиен" всъщност означава рязане на тънки пръчици, с най-различна дължина при различните продукти. И с най-различна дебелина, също.
В оригиналната рецепта готвача наряза обелени картофи на такива пръчици, сложи ги да се варят и след 7-8 мин. добави и тиквичките, с изрязана вътрешност и нарязани пак на такива пръчици и вари всичко общо 15 мин. под капак. В подкиселена вода, за да не се разтрошат картофите и да не омекнат прекалено тиквичките. Можеш периодически да пробваш и ако установиш, че тиквичките започват много да омекват, сваляш от огъна и веднага промиваш със студена вода.
На дъното на чинията поставяш от картофите и тиквичките, върху тях слагаш две филета риба, отгоре поливаш рибата със сгъстения сос, няколко резенчета лимон, няколко листенца магданоз - и имаш сервирано ястие, за което в ресторант ще ти вземат минимум 22-3 лв.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
По принцип не вярвам на "бабини деветини", от типа на "Не яжте риба с кисело мляко, защото е отровно...".
Изказвания от този тип причислявам към "градски легенди", поддържани с десетки години от нискоинтелигентни хора.
Ако рибата или другия продукт са престояли повечко или са вече пред разваляне рискът от натряване е налице.Лично аз съм виждала много хора натровени по този начин.Ако и двата продукта са пресни няма такъв риск.
| |
|
От който и да е развален продукт човек може да се натрови.
Тук не ставаше въпрос за това, а за някаква фамозна "несъвместимост на белтъчините", което си е чиста проба "бабини деветини". Поне според мене.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Тук не ставаше въпрос за това, а за някаква фамозна "несъвместимост на белтъчините"
Извинявам се,че ще се провторя.При консумацията на други престояли продукти може да се получи някакъв дискомфорт,но комбинацията престояла риба или престоял млечен продукт са 100% гаранция за натравяне.Особенно ако това е рибата.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|