ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:40 24.11.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема хлебопекарна  
Автор rep4o (непознат )
Публикувано04.06.08 15:52



От 10-ина дни съм притежател на хлебопекарна Moulinex OW5002. Изпекох доста видове хляб - някои успешно, други не. Притеснява ме, че горната кора все остава недопечена, независимо, че задавам най-високата степен на препичане. Има ли някакъв трик за по-изпечена горна кора, например запушване на вентилационните отвори на капака или нещо друго?



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор mimensita (беля на главата)
Публикувано04.06.08 21:24



Сакън, вентилационните отвори не покривай. Просто върху прозорчето за наблюдение като започне печенето сложи парче алуминиево фолио, но внимавай да не покриваш вентилационните отвори, че ще си повредиш машинката. Фолиото ще отразява топлината и горната коричка ще се зачерви и без да слагаш на силно препечена кора , но имай предвид, че в хлебопекарната горната кора винаги си остава по-мека и по-бледа от това, което си свикнала да виждаш на купешкия хляб.



Тема Re: хлебопекарнанови [re: mimensita]  
Автор rep4o (непознат )
Публикувано04.06.08 22:12



Благодаря за предупреждението! Явно ще трябва да се задоволя с долната и страничните кори!



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор Sapiens (master Merlin)
Публикувано04.06.08 22:35



Освен това, за което си говорите, има голямо значение гъстотата на тестото, вероятно вече сте го открили.
Освен това, количеството мая, както и видът й, също имат значение за коричката отгоре.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: хлебопекарнанови [re: Sapiens]  
Автор 3aeka (пухкав)
Публикувано05.06.08 09:45



Аз имам същата хлебопекарна , и при нас също горната коричка не се изпича . Това не е фатално , тъй като като цяло хляба става фантастичен .



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор rep4o (непознат )
Публикувано06.06.08 09:29



Снощи пекох козунак и сложих алуминиево фолио на прозорчето. Горната кора стана супер! Сега ще пробвам с хляб.



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор Oдpи (познат)
Публикувано13.09.08 23:10



Случайно преглеждах темите и поподнах на твоята хлебопекарна. Напиши рецептата за козунак в хлебопекарна, защото класическата не е много подходяща. Благодаря предварително!



Тема Re: хлебопекарнанови [re: Oдpи]  
Автор rep4o (непознат )
Публикувано16.09.08 23:15



Рецептата ми е компилация от интернет рецепи и малко опит.
Брашно марка 450 540 г
Мляко 150 мл
Захар 150 г
Разтопено масло 40 г
Олио 50 мл
Прясна мая 12 г
Яйца 3 бр
Кората на 1 лимон
Шепа стафиди, накиснати в коняк или уиски
Режим на машината 4
След омесване засичам 50 мин втасване, изваждам тестото, сплитам, поръсвам със захар и поставям в две кексови форми. Второ втасване във фурната на 50 градуса 50 мин. Печене 50 мин на 150 градуса.
Можеш да го оставиш да се опече и в машината, но на фурна е като на баба ми.



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор Oдpи (познат)
Публикувано19.09.08 12:23



Много благодаря! Ще я изпробвам непременно.



Тема Re: хлебопекарнанови [re: rep4o]  
Автор Mим (свободна)
Публикувано24.10.08 15:36



Имам машина за хляб от миналата година и наистина горната коричка не се изпича добре, но и аз се бях примирила заради страхотния хляб, който става.

Обаче вчера реших да пробвам нещо различно и за мое щастие даде добър резултат: веднага след като машината приключи с печенето, сложих хляба както си беше още във формата във фурната и го запекох за минута-две на инфрачервения реотан. Коричката се зачерви и стана хубава, но трябва да се внимава да не изгори, защото въпросният реотан е много силен и всичко бързо прегаря.

Много интересно ми се видя предложението за алуминиево фолио под капака, не ми беше хрумнала такава идея. Може да пробвам и този вариант...



Тема Re: хлебопекарнанови [re: 3aeka]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано26.10.08 17:01



Как да се изпича? При мен винаги си е нормално изпечен...



Тема Re: хлебопекарнанови [re: Sapiens]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано26.10.08 17:13



Я кажи. каква е разликата за гъстотата на тестото?





Тема Re: хлебопекарнанови [re: MoPcKu]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано26.10.08 18:40



Ами, когато тестото е малко по-гъсто и маята не е в подходящото количество и качество, често хлябът не се вдига нормално.
Правил съм експерименти, докато се убедих, че хлебарството не е толкова прост занаят...


Има много голямо значение видът на маята - "жива" или лиофилизирана, от пликче, количеството - също. Ако сложите прекалено голямо количество, пак няма да се вдигне както трябва.
Много голямо значение има и количеството течност, казвам течност, защото не е задължително течността да е само вода. Когато тестото е по-гъсто, не се вдига, когато е много рядко пък е много лепкаво и пак не става, трябва просто човек експериментално да определи за своята хлебопекарна точната рецепта, за конкретното брашно и с конкретната мая.
Според мене няма точна и универсална рецепта, има приблизителна рецепта, която всеки трябва да оптимизира експериментално.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: хлебопекарнанови [re: Mим]  
Автор rep4o (непознат )
Публикувано27.10.08 15:58



След няколко месечно ползване реших проблема с неизпечената горна кора на хляба.
Първо маята - купувам прясна незамразявана мая от пазара (в Стара Загора един мъж от години продава прясна мая, разфасована от него). Маята възбуждам в чаша притоплено мляко с малко захар и след това забърквам с брашно и оставам да шупне за 1/2 час.
Месенето - след последното месене изваждам тестото от контейнера, отстранявам бъркалките, оформям хляба и правя три-четири дълбоки нареза отгоре. Ако се затворят при връщането в контейнера, отново ги нарязвам.
Хлябът бухва много силно и се подава над горния край на контейнера. Сега вече топлият въздух успява да изпече добре горната кора,а и хлябът има безупречен външен вид.
Брашното - след толкова опити на смес от бяло, черно и ръжено брашно се спрях на бяло тип 500 и добавям 5 супени лъжици пшеничени трици.
Това е. Рецептата е класическата 400 мл течност (мляко и вода), 700 г брашно, 12 г мая, 1 1/2 мерителна лъжица захар, 2 мерителни лъжици сол, пшеничените трици, брашното пресято, програма 2, силно изпечена кора.



Тема Re: хлебопекарнанови [re: Sapiens]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано27.10.08 21:17



точно и аз съм на твоето мение просто исках да го затвърдя!
Благодаря!





Тема Re: хлебопекарнанови [re: MoPcKu]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано27.10.08 21:26



Забравих само да кажа, че при мене хлябът става сравнително добре когато тестото е по-скоро меко, т.е., когато съм сложил съвсем малко повече вода от описаното в рецептата.
между другото, качеството и видът на брашното също ма много голямо значение.
Винаги спазвам правилото да пресявам по няколко пъти брашното, защото така се вкарва повече въздух в него. Честно казано, не съм се сетил да сложа газирана вода, вместо обикновена, защото никак не ми се смесва прясно мляко с газирана вода, но може би това е начин да бухне добре хлябът.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."

Тема Re: хлебопекарнанови [re: Sapiens]  
Автор MoPcKu (известен)
Публикувано27.10.08 21:36



да брашното е задължително пресято и различните марки различно набухват хляба, просто не винаги попадаш на един и същ тип.



Тема Малко off, но не съвсемнови [re: rep4o]  
Автор Haдя-Haдя (Двойната Надя)
Публикувано28.10.08 03:36



Понеже става дума за хляб , та реших да споделя нещо лесно макар и не за хлебопекарна.
Доскоро си купувах само жива мая. Втасването е леко изнервящо и като цяло процедурарата питка или хляб по този начин е малко по-бавна и несигурна. Не си спомням кой ме светна, че сухата мая в пликчета е по-лесна за боравене и резултатите са ОК. Та взех и пробвах.
Хлебчета:
Брашно според количеството мая. То си пише на пакетчето мая на д-р Йоткер
Прясно мляко колкото поеме тестото, за да е меко.
1 яйце
сол, захар по една ч. л. за 1 кг. брашно
масло 1/4 малко пакетче ИЛИ 3-4 с. л. зехтин.

В голяма купа се сипва брашното. Прибавя се маята /за 1/2 кг. брашно - 1 пак. мая/
Слагат се захарта и солта. Добавя се млякото хладко до топло, но не горещо.
Леко се разбърква. Добавя се яйцето.
Разбърква се и се добавя още мляко за достигане на мека консистенция за месене.
Добавя се маслото или зехтина.
Така се меси 2-3 минути докато се изравни консистенцията и няма бучки, а за да не залепва по пръстите, ръцете често се "пудрят" с по малко брашно.

Разделя се на две, после на четири и така докато се получат парченца тесто с големина на...малка мандарина. Разтегля се с пръсти или се разточва леко - дебелина около 1 см.
Навива се на рулце като в средата може да се сложи маслина без костилка.
Отгоре се маже с жълтък, ако искате да е по-представително. Тогава може и да се поръси със сусам или с мак. В тавичка, намазана с мазнина, се слагат въпросните хлебчета и без да се чака да втасват се пъхат във фурната, която не е загрята предварително. Може и да ги почакате половин час на топло да втасат, като тогава фурната вече може да е леко загрята. Пекат се до златисто.
Цялото занимание отнема около половин час до 40 мин. с печенето.
Не твърдя, че е конкурентно на хлебопекарната по спестено време, но е доста лесна работа с чудесен резултат.



Terror incognita

Тема Re: Малко off, но не съвсемнови [re: Haдя-Haдя]  
Автор Stefanie (непозната)
Публикувано28.10.08 08:52



От няколко дни правя царевичен хляб, който излезе много сполучлив. Използвам основната рецепта за бял хляб, като заменям 100-150 г от брашното с царевичен грис. Получи се бухнал хляб с много приятен жълт цвят - като козунак. Мога да покажа само последното парченце, новият ще бъде готов довечера






Тема Re: Малко off, но не съвсемнови [re: Haдя-Haдя]  
Автор Sapiens (expert)
Публикувано28.10.08 20:13



Чувал съм, че някои правят обратното - използват хлебопекарната да им замеси тестото, след това го изваждат и си го пекат в загрята фурна. Казват, че ставало много добре.

"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."


Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.