|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Как готвите риба
|
|
Автор |
Kosmetiks (непознат) |
Публикувано | 30.05.08 20:06 |
|
В момента правя някаква примитивна рецепта - изобщо не знам дали това е начинът да се сготви риба:
пържа лук и моркови в олио в тенджерата, след като се позапържат леко, но не докрай добавих 2/3 чаша вода и вътре 500 грама треска от океан (изобщо не разбирам от риби просто тази избрах като пазарувах от Billa). След около двайсетина минути ще добавя зелен пипер на зърна, сол и сушена целина (казаха ми че била най-важната подправка за риба) и ще разбера до какво съм я докарал.
Имате ли някакви предложения за подобряване на тази рецепта и други рецепти? Може и някоя по-здравословна - нали да се пържи всичко не било полезно ;-)
| |
|
Забравих да кажа че за втори път готвя риба - миналия път пробвах същата рецепта, но с бяла риба - стана на каша и загоря много, затова не посмях повече да купя бяла риба. Може да препоръчате и видове риба ;-)
А има ли рецепти за риба на фурна?
Всъщност в Billa не мисля че има голям избор на риби, а да тръгна по рибарски магазини едва ли ще стане - по-скоро никога, избирам между това което има в Billa и в другите супермаркети.
| |
|
Пастърва на тиган ! Просто и вкусно
О,неразумни...ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!
| |
|
Скоро гледах една рецепта, която много ми хареса, давам ти я като добра идея
Рибата беше треска - филе, но може да бъде и бяла риба.
Вари се в смес от прясно мляко, сметана и вода. Млякото и водата по равно, плюс половин лъжичка сол и лъжичка горчица. Вари се 10 мин, а сосът след това се изпарява и служи за поливане, а като канапе беше използвана смес от варени във вода с малко оцет картофи и тиквички на жулиени.
"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."
| |
|
Ако добавиш чаша ориз и запечеш цялото удоволствие на фурна става наистина вкусно. Разбира се и водата трябва да е повечко.
| |
|
Споделих рецептата с един приятел и той ми обясни че това не трябва да се прави поради съчетанието на белтъчините и ме заплаши с тежко разстройство. Дали има такава опасност?
Иначе мисля да я сготвя. Само сметаната не разбрах какъв вид е, под какъв вид да я взема и как да я добавя - някаква сметана за сладкиши, цедено мляко? Може ли без сметана.
Слагам рибата в студеното мляко и след като заври броя 10 минути, така ли? И после махам капака и чакам да се изпари сосът? А колко й трябва на самата риба за да се сготви?
И жулиени не знам какво е ама да речем че са пържени тиквички :-)
Редактирано от Kosmetiks на 01.06.08 14:29.
| |
|
Силно се съмнявам, рецептата беше представена от професионален готвач.
По принцип не вярвам на "бабини деветини", от типа на "Не яжте риба с кисело мляко, защото е отровно...".
Изказвания от този тип причислявам към "градски легенди", поддържани с десетки години от нискоинтелигентни хора.
Пример - "свръхвисокото" съдържание на желязо в спанака. И досега има хора, които съвсем убедено го твърдят.
Защо?
Много просто, защото баба им го е прочела погрешно преди 80 години, майка й го е чула от нея, а тя/той от майка си.
Така тъпата 100-годишна грешка се пренася и поддържа във времето.
И не само тя...
Сметаната беше готварска, растителна, полутечна, неподсладена, естествено.
Разбира се, може и без сметана. Но по-скоро можеш да премахнеш млякото, отколкото сметаната. Сметаната придава по-мазничък привкус на рибата, която е суха. Млякото се слага заради по-големия си обем, заедно с водата.
Все пак, рибата трябва да ври в някаква течност.
Изваждаш рибата след 10 мин. като внимаваш да не я разтрошиш.
Пък като я разтрошиш, ще я сервираш разтрошена, много важно...
По принцип, на рибата и стигат и 5 мин да ври, но все пак трябва и да поеме вкус от млякото и сметаната.
В тигана остава сравнително рядката смес, която без капак изпаряваш, докато се посгъсти до консистенцията на по-плътен сос. Така ще се концентрира вкуса. Накрая може да ръснеш малко смлян бял пипер (не черен, защото ще стои на белия фон като мръсни точици).
Рязането "на жулиен" всъщност означава рязане на тънки пръчици, с най-различна дължина при различните продукти. И с най-различна дебелина, също.
В оригиналната рецепта готвача наряза обелени картофи на такива пръчици, сложи ги да се варят и след 7-8 мин. добави и тиквичките, с изрязана вътрешност и нарязани пак на такива пръчици и вари всичко общо 15 мин. под капак. В подкиселена вода, за да не се разтрошат картофите и да не омекнат прекалено тиквичките. Можеш периодически да пробваш и ако установиш, че тиквичките започват много да омекват, сваляш от огъна и веднага промиваш със студена вода.
На дъното на чинията поставяш от картофите и тиквичките, върху тях слагаш две филета риба, отгоре поливаш рибата със сгъстения сос, няколко резенчета лимон, няколко листенца магданоз - и имаш сервирано ястие, за което в ресторант ще ти вземат минимум 22-3 лв.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
По принцип не вярвам на "бабини деветини", от типа на "Не яжте риба с кисело мляко, защото е отровно...".
Изказвания от този тип причислявам към "градски легенди", поддържани с десетки години от нискоинтелигентни хора.
Ако рибата или другия продукт са престояли повечко или са вече пред разваляне рискът от натряване е налице.Лично аз съм виждала много хора натровени по този начин.Ако и двата продукта са пресни няма такъв риск.
| |
|
От който и да е развален продукт човек може да се натрови.
Тук не ставаше въпрос за това, а за някаква фамозна "несъвместимост на белтъчините", което си е чиста проба "бабини деветини". Поне според мене.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Тук не ставаше въпрос за това, а за някаква фамозна "несъвместимост на белтъчините"
Извинявам се,че ще се провторя.При консумацията на други престояли продукти може да се получи някакъв дискомфорт,но комбинацията престояла риба или престоял млечен продукт са 100% гаранция за натравяне.Особенно ако това е рибата.
| |
|
Благодаря, няма да ям никога повече развалено кисело или прясно мляко, особено в комбинация с развалена риба.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Зависи каква риба приготвяш.
Аз например треската я слагам във фолио, отгоре нареждам кръгчета домати и лимон, посолявам, завивам и пека във ферната.
Хека го панирам със смес от бира, брашно и горчица.
Пъстървата я пека директно върху намаслена скара, за да не залепва.
Сьомгата я намазвам със смес от горчица и мед и я пека в тавичка.
Рекламират сега МАГИ за риба, но не съм опитвала. Ти може да пробваш
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: tani4ka]
|
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
Публикувано | 03.06.08 21:48 |
|
Чудесно си се ориентирала, браво!
Опитай да намажеш пъстървата с леко разбит белтък с малко сол, преди да я сложиш на скарата. Твърде нежна кожа има.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: Kosmetiks]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 06.06.08 11:07 |
|
Ама защо тормозиш рибите , повечето са си вкусни, проготвени по най-прост начин - пържена или печена - на тиган, на скара или на фурна .
Любима ми е пържената пъстърва - колкото по-малък рибока, толкова по-добре. Пържа я като я овалвам само веднъж в царевично брашно - става много хрупкава.
Ако все пак решиш да я направиш "по-засукана" накрая можеш да я залееш със сос приготвен от масло, бяло вино и филетирани бадеми. Става невероятно ароматна. Само не ме питай за пропорции, но сосът не трябва да е много, в никакъв случай не бива рибата да плувне в него...или поне по мой вкус е така.
Много уважавам сьомгата под всякаква форма, ама пък много е скъпа пустата! Иначе обичам филенца, залети със сметанов сос.
Ципурата я пека в една тавичка във фурната. Само я разрязвам на две по дължина, намазвам месцето със сол, лимонов сок и черен пипер и пека във фурната. Има си риби, които са "самодостатъчни", както казваше един стар клубар.
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
|
Доколкото един диетолог ми обясни преди много години митът за рибата и кисело мляко които водели до отравяне, се базирал на живите бактерии. Преразказано образно - идеята му беше, че ако рибата е стара и по нея има някакви наченки на гниене, то живите бактерии в млякото катализирали процеса и това можело да доведе до алергичен шок или старомодно отравяне. Доколко има истина незнам. Знам, че в киселото мляко в момента няма и единица жива бактерия. И че имам един сос базиран на км и го ползвам точно с панирана или печена на скара риба. Нищо не ми е ставало.
| |
|
А след като рибата бъде сварена в млякото няма ли живите бактерии и в рибата, и в млякото да измрат?
Отделно аз като купувам замразена риба там бактериите не измират ли поради измръзване?
| |
|
Успях да си направя риба с извара ;-)
Още докато слагах горчицата и солта в млякото си помислих абе това няма ли да пресече млякото... ама то сигурно така и трябва ;-) Ама си стана извара като извара плуваща във вода заедно с рибата ;-) Не е толкова зле ама едва ли това е била рецептата, я кажи сега къде сбърках :-D
Освен че не сложих сметана - може би тя трябваше да направи свръзката между водата и изварата?
| |
|
Всъщност, сметаната е мазнината, която би трябвало да сложиш, за да добие после сосът по-голяма плътност.
В рецептата нещата са разделени на две части - едната е самото варене на рибата. Рибата просто се вари в тази среда и се изважда. А втората част е въпросната смес от сметана, прясно мляко и вода да се "редуцира", както се казва по готварски, т.е., да се изпари, за да се сгъсти до сос, с който да залееш рибата. Разбира се, тук го има и елемента "зян да не става материала".
Важното е рибата да бъде сварена, а само във вода няма да стане вкусна, а сметаната и млякото са млечни и маслени материали, от които и без това става прекрасен сос.
Ако искаш, спокойно можеш да свариш рибата на пара, а след това да я залееш с някакъв сос, примерно сос Бешамел или по-лек - на базата на млечни продукти и/или сметана, и/или масло.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
| |
|
Ама чакай - предполагам че не е трябвало да се пресече млякото!
| |
|
Да бе, наистина млякото не е трябвало да се пресече. Но това може да стане и със сметаната.
На мен ми се е случвало със свински пържоли, сметана и пушено сирене във фурната - в йенска тенджера.
Вероятно това е от супер качеството на сиренето, сметаната /ако е заквасена/ и прясното мляко. Това е манджа, която и най-начинаещия готвач да си , става без проблем. А ма на, случи ми се! Мога да кажа /без да се хваля/, че съм доста добър кулинар и с много стаж вече.
Така, че не се шокирай!
А колкото до рибите - най-голям избор има в Хит.
Много добри риби и на доста добра цена.
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
ptj (новак) |
Публикувано | 09.06.08 21:05 |
|
За готвенето на риба едва ли има по-добри майстори от руснаците. Те имат поне 6-7 различни салати с риба. Най-извесната е "Селедка под шуба". Тяхната Уха е призната в целия свят и затова ще ви преведа една от многото рецепти за нея. Избрах именно тази със сьомга (осетрина), защото много пъти съм и се наслаждавал, а и лесно се намира по магазините (Метро).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецепта за уха от сьомга.
Продукти:
вода 2.5 л.
картофи 5 бр средни
лавров лист
лук 1 глава.
морков (по- едър)
черен пипер 4 зърна
сьомга 1 кг.
Изчистете от вътрешностите, махнете хрилете и хубаво измийте. После я пуснете за 2-3 мин в кипяща вода за да можете след това по-лесно да махнете плочките й (люспите). Едрата риба е по-добре да се нареже на парчета.В кипяща подсолена вода пуснете лука, моркова,черния пипер и нарянаните на едро картофи. След 5-10 минути сложете рибата и варете още 15-20 минут на слаб огън. След това свалете тенджерата от огъня, сложете в нея 2 дафинови листа и я оставете да постои поне половин час с закрит капак. Подправете с копър и смлян черен пипер.
Да ви е сладко!
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ptj]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 09.06.08 21:16 |
|
А дали след 20 минути варене и след това 30 мин под похлупак рибата става за консумация?
Или ще консумираме трици от сьомга с картофено пюре?
Я по-добре да си вземем риба тон консерва от лев и 50!?
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ket1234]
|
|
Автор |
ptj (новак) |
Публикувано | 09.06.08 21:22 |
|
Става.
Работил съм две лета в ресторант в Ялта и многократно съм и се наслаждавал.
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ptj]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 09.06.08 22:06 |
|
Кое става - за ядене или трици?
Още повече, че Уха е рибена чорба, а не салата.
Риба под шуба е салата от риба, майонеза, сметана, картофи, червено цвекло и моркови, които се редят на пластове. В сместта от майонеза и сметана може да се сложи и горчица.
Именно за това се нарича риба под шуба.
А ето ти и рецепта за Уха по Ростовски.
От костите, главата и кожата на рибата се прави бульон със сол, черен пипер и един дафинов лист.
Прецежда се и се излива върху нарязани на кубчета 600 гр. картофи, 1 глава кромид, китка магданоз и една шепа листа от целина.
10 минути преди да е готова супата се слагат рибните филета - около 600-800 гр. и 2-3 домата нарязани на кубчета /без семките/.
Когато супата е готова се изваждат магданозът и целината и се слага 2-3 с.л. масло и нарязан копър.
Сервира се с рибна кулебяка или пирожки.
Та Ялта, риба да яде, дето Уха-та е салата!
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ket1234]
|
|
Автор |
ptj (новак) |
Публикувано | 09.06.08 22:37 |
|
Може ли да си такава овца, ма Кето??? Къде съм писал, че ухата е салата? ...
Наместо да ме апострофираш и да се правиш на отворена по-добре си намери някой здрав пич да те опъне по хайдушки - барем се поуспокоят малко страстите ти.
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ptj]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 09.06.08 22:52 |
|
Ако е за опъването, имам си Супермен у дома. Ще го направим след малко, за разлика от теб и то по хадйушки /добре, че ми даде идея как точно да го направим тази вечер/.
Колкото до страстите, май твоите малко повечко се нажежиха. НасъпАха те!
А, че съм овца, да овца съм. Създали сме с овена едно прекрасно девойче - агънце от всякъде.
Що се нервиш, бе пич?
Като те настъпят професионално, ти отиваш към груб секс!
Ма той сексът е хубаво нещо, физиология! Имаш нужда и от такива изживявания. Можеш да стигнеш до оргазъм и като консумираш и приготвяш разни вкусотии.
Ехооооо! Модераторът!
Много моля това да не бъде изтрито! Pleeeease!
Благодаря предварително!
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ket1234]
|
|
Автор |
ptj (новак) |
Публикувано | 09.06.08 23:02 |
|
Настъпването не е професионално, защото не съм жена да готвя. Знам само няколко рецепти освен всичко за скарата. Подразни ме стила ти - "На всяко гърне похлупак". За секса малко ти завиждам, защото гаджето ме заряза преди 2 седмици.
| |
Тема
|
Re: Как готвите риба
[re: ptj]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 09.06.08 23:16 |
|
Нееееее!
Не съм на всяко гърне похлупак. Това най-много го мразя.
Съжалявам, ако се е получило така!
Да, лиших те от рецептата за Плоф по узбекски, но ти можеш да пуснеш твоята.
А колкото, до това, че съм жена за готвене, моля!
Аз съм ценител на кулинарията и страшно много чета /не само в нета/ и експериментирам с домашните. Е, те не всякога са доволни, но....стискат зъби и ядат!
Леле особено индийска кухня??????
А колкото до секса - давай напред! Нищо, че гаджето те е оставило. Това не е единствената жена на света.
Знаеш ли колко много има още!
| |
|
"Ама си стана извара като извара плуваща във вода заедно с рибата ;-) Не е толкова зле ама едва ли това е била рецептата, я кажи сега къде сбърках :-D "
Млякото и производните му продукти не търпят подобна обработка. Коагулират.
С тях може да се застройва (легира) ястието, но без да се допуска вране.
На варене "издържа" един вид специална сметана, която не променя структурата си и се ползва тъкмо в случаи на продължителна топлинна обработка.
Нарича се (при мен) "крем фреш", но не знам дали в БГ тя би носила същото име. Можеш да запиташ/потърсиш в големите магазини.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|