Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:18 05.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Вкусна салатанови  
Автор Sapiens (master Merlin)
Публикувано07.05.08 00:16

ВКУСНА САЛАТА

ПРОДУКТИ:

1 кг. картофи
1 оп. майонеза
5 яйца
200 г. кашкавал
сокът от един лимон
сол самардала, черен пипер на вкус

Сваряваме измитите и необелени картофи. Оставяме ги да поизстинат и ги обелваме.
Същото правим и с яйцата, сваряваме ги 10 мин от завирането, охлаждаме ги под течаща вода и ги обелваме.
На дъното на широк съд, например тавичка настъргваме на едро ренде напълно изстиналите картофи или ги намачкваме с преса за картофи, но така, че да са на по-едро, да не станат на пюре.
Овкусяваме картофите със самардала, черен пипер и половината от лимоновия сок.
Върху картофите разстиламе майонезата.
Върху майонезата настъргваме или нарязваме на произволни парчета яйцата. Овкусяваме и тях с малко сол самардала и черен пипер.
Отгоре настъргваме на ситно ренде кашкавала.
Оставяме да престои поне 1 час в хладилника.

*Желателно е майонезата да бъде по-качествена.

"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."

Тема Re: Вкусна салатанови [re: Sapiens]  
Автор 3вeнeвия (наивник)
Публикувано07.05.08 00:19

*Желателно е майонезата да бъде по-качествена.

Дай жокер.

пп Докато четях и ми се яви уханието на стъргани сварени яйца.

Тема Re: Вкусна салатанови [re: 3вeнeвия]  
Публикувано07.05.08 01:29

Веднага, при това без да се замисля...
Да не е българска.
Да е от известна марка, която произвежда реномирани подобни продукти.
И още по-лесно - отиваш, примерно, в МЕТРО и оглеждаш щанда за майонези и си избираш тази, която е с най-висока цена...
Не, че е особено голяма гаранция, че ще е най-качествената, но има повече шансове от която и да е българска (да не споменавам марки, че ще ме бият за реклама - положителна или отрицателна).

Дотук става въпрос за купена майонеза.
Върхът, при това без каквато и да било конкуренция, е домашната майонеза.
Абе, винаги съм се чудил, защо, след като толкова лесно се прави домашна майонеза, хората масово купуват боклуците на некадърни производители и некоректни търговци.
За тези, които не знаят или не се сещат как:
Почти във всеки дом има пасатор. Жълтъците (цитирам великия горски мъдрец Мечо Пух : "Колкото повече - толкова повече") - бух, в съдчето на пасатора. Олио или зехтин, примерно на 4 жълтъка - 200 мл., също - бух, в съдчето.
Пасаторът, невключен, на дъното на съдчето.
Включваме, и много бавно изтегляме нагоре. Става много бързо и лесно.
Ако счетете, че може да поеме още мазнина, добавяте, но вече по малко.
И още - пълна чаена лъжичка маркова (!) дижонска горчица, сокът от един лимон.
И, ако искате майонезата да е по-лека - 2-3 с.л. кисело мляко.

Ми, това е!
Ей, да не ми се обидиш, не давам тези обяснения за тебе, а за хората, които най-баламски си дават парите за фалшификати и боклуци, като просто сами могат да си приготвят абсолютно качествен продукт, при това с много малко труд и пари.

Автор Stefanie (непозната)
Публикувано07.05.08 09:44

Досега май не съм купувала готова майонеза, като се позамислих. А пасатора го взех специално за тази цел

.
Правя майонезата по същия начин, само че слагам цели яйца, а не само жълтъци. Провалът може да дойде само ако яйцата са стари, но у нас това рядко се случва
А на готовите майонези нямам никакво доверие, независимо дали са вносни или не.

Автор 3вeнeвия (наивник)
Публикувано07.05.08 09:53

ЪЪЪ - тетава ми беше мислАта ( за буханата майонеза)
На купешките - скъпите им се плаща само за марката и консервантО...
... ама, имам да добавя и една "щипка" лимонена киселина (кристали)
Тая салатка у дома се кръщава "картофен пастет" и освен споменатите продукти съдържа и кълцани кискраставички и маааалко натрошено сирене.

Ей-така между другото - после ще изтичам до пощата.

Редактирано от 3вeнeвия на 07.05.08 09:55.

Тема Re: за майонезата [re: Sapiens]  
Автор vyprosche ()
Публикувано07.05.08 11:10

използвам следната пропорция: за всеки жълтък по 1 кафена чашка олио(зехтин). Накрая изцеждам лимон.

Публикувано07.05.08 20:54

Много отдавна има спор дали да се слага разредена лимонена киселина или лимон. Големите майстори съветват вместо лимон да се слага разредено лимонтузу по идея.
Аз, обаче, си обичам лимончето като натурален продукт, и това си е...

Автор 3вeнeвия (наивник)
Публикувано08.05.08 09:25

Тук, пък и където и да било другаде не става въпрос за сравнение на натюр-продукт и негов заместител...
Лично аз дълги години не успявах да "пресека" майонезата с течен лимон.(все се налагаше да я превръщамО в някъф соус)
Та благодарение на кристалната форма и пълната липса на хашдвео, с лимонена киселина винаги след ваденето на пасатора в купата има твърда и пуФкава майонеза. А ... След като се направи, кеф ти горчица, кеф ти лимонче, лаймче, чесън... Абе на сичко носи и... Абе убаво нещо си е майонезата, ама около ханша излиза един такъв мазол...

Автор vyprosche ()
Публикувано08.05.08 15:15

Също така, много е важно да пишем грамотно. Знам, че е възможно.

Тема Re: Вкусна салата, ама МАЗОЛЕСТА!нови [re: 3вeнeвия]  
Автор Mitreshopa (nasty)
Публикувано08.05.08 16:01

"...Абе убаво нещо си е майонезата, ама около ханша излиза един такъв мазол... " Това и аз си го помислих веднага след като прочетох рецептата ама си затраях...Току виж някоя булка го взела лично...Аве не си търся шамари тук а акъл и съвети.

PANEM ET CIRCENSES

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.