Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:15 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Срам не срам ама ще питамнови  
Автор *Mими* (Рак)
Публикувано30.04.08 22:34

Станала съм на 30 и косур години,а незнам как се пържи ориз до прозрачност.Търсих във форума,но нямам повече нерви за това и нищо не намерих.Питам ви какво значи "пържи се до прозрачност"?Предварително благодаря!

Тема Re: Срам не срам ама ще питам [re: *Mими*]  
Автор zver4o ((недоук))
Публикувано30.04.08 22:37

като го пържиш, ще забележиш как става като прозрачен - стъклен, това е

На български разбира само "черпиш"

Тема Re: Срам не срам ама ще питамнови [re: *Mими*]  
Автор Sapiens (master Merlin)
Публикувано01.05.08 00:28

Абсолютни глупости! Аз се опитвам вече 30 год. да го направя "прозрачен" и досега не съм видял такова чудо... Колкото и да го пържиш, става прозрачно-бял, но не и прозрачен. Това е в стила на "градски легенди" - глупост, която минава от поколение в поколение.
А защо ти е да пържиш ориз? Аз много отдавна се отказах от тази манипулация.
Ето ти моята технология за готвене на ориз, може да ти хареса и да решиш повече да не пържиш...

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРАВИЛНО ГОТВЕНЕ НА ОРИЗ
========================================

Едно от трудните неща в готвенето е правенето на хубав ориз. Твърде много сортове и разновидности има, технологии, също.
Един от майсторските изпити за майстори-готвачи във Франция задължително е приготвянето на ориз.
Всъщност, хванеш ли му веднъж цаката, вече става суперлесно.
Първо - оризът ( всички видове паста, както и всички видове бобови растения ) обича ниска температура, за да поеме водата около себе си.
Второ - в присъствие на повече мазнина става по-вкусен.
Трето - обикновено поема около 2 1/2 пъти повече течност от обема си. Т.е., нормалната пропорция за нормален сорт ориз е почти винаги 1:2,5 или на една обемна част ориз се пада две и половина обемни части течност.
По-популярна пропорция е 1:3, може би заради кръглата цифра. Все пак, всичко зависи и от качеството на отделния сорт ориз. Различните видове (а те са много) ориз изискват различно количество вода - от указаните стандартно две и половина - три обемни части, та чак до пет обемни части. Това се отнася и за времето за варене - също е много различно - от 14 до 25 мин.

Четвърто - доказано най-добрата технология за готвене на ориз е готвенето на пара.

Когато готвиш ориз в гювеч под капак, просто спазвай всички тези правила - течността да е между 1:2 до 1:3,5, оризът се поставя във вряща течност с повечко мазнина, ври 5 мин. на силен огън (това правило важи и за пастата, но в никакъв случай за бобовите, при тях още отначало се започва с много ниска температура), след това 15 мин. на много слаб огън, под капак, след това при изключено нагряване, на температурата на загрятата фурна се оставя 15 мин. бавно и спокойно да поеме течността около себе си.

Нашенският начин да се прави ориз с пържене "до стъклено" никога не ми е харесвал, но съм го правил няколко пъти. Най-добър ориз съм правил по гореописания начин, без никакво пържене.

Успех!

"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."

Тема Е да си признаянови [re: *Mими*]  
Автор *Mими* (Рак)
Публикувано01.05.08 14:34

Аз също го пържа до прозрачно бял(когато имам време),но един ден си викам"може би малко го пържа,я още малко....още малко"и накрая той започна да покафенява.Хвърлих го

Ще пробвам новата технология на Sapiens,както и други които намерих докато търся отговор на въпроса си.Благодаря!

Тема Ако го обработваш топлинно преди готвене:нови [re: *Mими*]  
Автор martyr (мчк)
Публикувано02.05.08 08:51

имай предвид няколко неща:

Повечко мазнина. Щипка сол. Никаква течност.

Пържене "до прозрачност" се прави на по-слаб огън, защото ако достигнеш температурата на "екструдиране" (оризова пуканка - ХАХАХА, ще повярваш, като го видиш) или на загаряне - ще трябва да го изхвърлиш после.

Аз лично престанах да го пържа предварително. Ако искам по-мазен ориз за гарнитура го запържвам след сваряване със зеленчуците в собственият им бульон. 4-тинка пакетче масло обикновено стига, за да му подобри вкуса и аромата.

Иначе по принцип - вкуса и аромата на Пилаф, който остава в ориза след варене не ми харесва. Винаги се "оливам" с подправките поради тази причина.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.