|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Колко време се варят скариди
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 27.04.08 20:02 |
|
Темата си е и въпроса ...
колко време се варят скариди преди .. да можеш да ги .. употребиш така да се каже.
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
Mitreshopa (nasty) |
Публикувано | 27.04.08 20:31 |
|
Зависи за какво ги употребяваш. Навремето рибарите ги употребяваха за стръв, сурови.
После напреднахме, те намаляха и станаха деликатес. Варят се (предварително размразени, и желателно очистени) 4-5 мин във вряща вода. По голямите (по голями от пръст) малкоповече, опитвай чат пат. Малко оцет (за суперконосьорите - балзамико) във водата неутрализирва "морския им дъх/вкус".
Може да се добавя всякакви подправки по вкус. Опитвал съм дори и шримпс с къри, но не съм повтарял. Черен пипер, маржоран, орегано, червен пипер...абе всеки по вкуса си. Лично аз ги предпочитам с лимон и чесън (на прах)...И много добре изстудено бяло вино.
PANEM ET CIRCENSESРедактирано от Mitreshopa на 27.04.08 20:37.
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
morska valna (морско чедо) |
Публикувано | 27.04.08 23:26 |
|
Пущат се във вряща подсолена вода,количество колкото да ги покрие.Варят се докато станат червени на цвят.По желание може да се варят и в бира.
| |
|
Хиляди благодарности. Моя любим син ме кара да му правя пица с тях. Домочадието твърдеше , че е страхотна , ама аз избягах от кухнята докато ядеха. Ето и рецептата . Ако някой мисли , че става за ядене да я пробва . В тавичка си запекох тесто за пица . После отгоре намазах с лютеница, и обилно покрих със сварени миди, върху тях скариди, отгоре поръсих босилек и най - отгоре наредих накъсано печено агнешко. Покрих цялата пица със сирене ементал / дето са по осем лисчета в пакетче / и пуснах пицата само да омекне сиренето . Ако някой я пробва да си каже мнението .
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
morska valna (морско чедо) |
Публикувано | 28.04.08 17:23 |
|
Моите хора ще ме "убият",ако ги сложа на пица или нещо от сорта.У нас скаридите се ядат още топли,докато ни се изприщят езиците.Добре,че е бирата,че иначе спиране няма.Мидите ги ядем с ориз на яхния,на салата или ако сме някъде на плаж лятото печени на тенекията,а понякога от лакомия сме хапвали и сурови само с лимон
| |
|
да вкарам и аз два лафа...
- не знам откъде вземате скариди - аз предимно замразени купувам. Просто не съм близо до море или океан, а по езерата наоколо явно скаридите са кът. Та, след като се размразят, скаридите се измиват хубаво - даже накисват във вода. Идеята е да се измие точно морския/тинения вкус;
- слагаш вода на огъня и след като заври добавяш скаридите + резенче лимон. Варят се докато почервенеят. Не искам да противорече на писанията по-горе, но идеята май е това време да е около 3 минути. Не трябва да се преваряват, защото малко се втвърдяват и дори започват да се свиват.
май това засега...:)
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: MилkaЧoko]
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 01.05.08 18:52 |
|
Замразени от метро магазина .
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: MилkaЧoko]
|
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
Публикувано | 01.05.08 19:55 |
|
Извинявам се, че се намесвам в темата, макар че обичам всички морски продукти. Включително и скаридите.
Но се намесвам заради размразяването.
От поне 20 години практикувам нареченото от мене "шоково" размразяване.
Всякакви дълбокозамразени продукти се старая да размразявам във вряща вода, а когато това не е възможно, слагам ги в загрята фурна, примерно, когато това е голямо парче риба.
Когато слагам месо във фризера, винаги се съобразявам с това и предварително го разфасовам на подходящи парчета и запечатвам в плик порция като за едно готвене. Ако ми се наложи да слагам повече, просто слагам два плика, или повече.
Отначало правех това "шоково" размразяване само при зеленчуци. Защото така най-добре се запазва вкус, вид, консистенция.
По-късно установих, че това правило важи и при месото, и още повече при рибата.
При постепенното размразяване кристалите лед разкъсват клетката и основната част от сокът на продукта просто изтича и се изхвърля, а при "шоковото" размразяване всичко остава в самия продукт.
Единственото, което оставям да се размрази постепенно, това са тестени продукти - всичко друго - директно във врящия бульон, вряла вода или, ако е необходимо запържване с цел "запечатване" - в предварително запържената мазнина, но веднага под капак, за да не пръска.
Затова съм против размразяването на скаридите в съвета на МилкаЧоко, както и против измиването или изкисването им.
Защото обичам аромата на море, а освен това този аромат така или иначе не може да се измие. Измива се само евентуална мръсотия.
А за аромат на тиня - силно се съмнявам, че в морски продукт може да има аромат точно на тиня.
Иначе, за варенето съм напълно съгласен - добавката на резенче лимон е напълно уместна, дори и само като начин да се балансира морския аромат.
Въобще, моето мнение е, че рибата и морските продукти най-много обичат лимона като подправка.
"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."Редактирано от Sapiens на 01.05.08 20:33.
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: 3aeka]
|
|
Автор |
HL (Hanibal Lecktor) |
Публикувано | 23.05.08 21:25 |
|
Защо говорите само за замразени като вече има и пресни на що годе поносими цени?
Look in thy glass, and tell the face thou viewest
Now is the time that face should form another
| |
Тема
|
Re: Колко време се варят скариди
[re: HL]
|
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
Публикувано | 23.05.08 23:11 |
|
В кой точно край на родната ни страна?
И какво да разбираме под "поносими"?
"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|