|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Тъпичък въпрос за туршии
|
|
Автор |
Mitreshopa (nasty) |
Публикувано | 19.04.08 12:29 |
|
Мрем за туршия от карфиол (с резенчета моркови) и потърсих чрез търсачката стари теми за това. Направи ми впечатление че доста често се споменава "трит аспирин" и винен оцет, па и ...захар. ЗАХАР в туршия?!? И бехар на зърна,или беше черен пипер на зърна?.
Имах впечатлението че се ползва само сол, и подправки (някоя и друга скилидка чесън, повечко копър, малко магданоз и туй то. А, и стрита/цяла люта чушка (или подправката "чиле) за по пикантно.
Та ако може някоя/някой от по опитните, тези с личен опит де, да ме посъветва по въпросите - предварително благодаря.
Честити празници и приятен уикенд на всички
PANEM ET CIRCENSES
| |
Тема
|
Re: Тъпичък въпрос за туршии
[re: Mitreshopa]
|
|
Автор | Жaнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.08 13:45 |
|
Какво се правиш че незнаеш. Всичко си описала.
Имах впечатлението че се ползва само сол, и подправки (някоя и друга скилидка чесън, повечко копър, малко магданоз и туй то. А, и стрита/цяла люта чушка (или подправката "чиле) за по пикантно.
Наистина въпроса ти не е тъп, само че с него ни правиш нас на тъпи! Някои биха казали: прави се на "селска тарикатка"
| |
Тема
|
Re: Тъпичък въпрос за туршии
[re: Жaнa]
|
|
Автор |
Mitreshopa (nasty) |
Публикувано | 19.04.08 15:03 |
|
Моля извинение! ЗАбравих въпроса - какво точно правят/подобряват стрития аспирин и захарта. А може ли без тях? И оцета - той ускорява ли процеса, добавя вкусови качества или...?
Жана, аз съм от мъжки род и това по дефолт ме прави доста по тъп от средната българка в областта на домашната кулинарията. Освен това от дълги години живея извън България без връзка с други българи/ки и просто нямам кой да питам освен тук в нета. И последно - може би българския ми (стила на писане) е малко странен но в никакъв случай не се стремя да правя някой тук тъп. Моля модераторките и някои от по старите клубарки да потвърдят това.
Слагам го като недоразумение и по оптимистически очаквам отговори. А, и някоя проверена и по простичка рецепта за такава туршия (карфиол и може би морковчета на рязанки (рязанки?)).
PANEM ET CIRCENSES
| |
|
Потвърждавам!!!
Сега остава само някой да потвърди самата мен...
| |
|
Аз аспирин и прочее консерванти не ползвам.Зависи все пак дали ти се яде от обикновенната тъй наречена "сурова туршия" или искаш от маринованите.
| |
|
Нещо не разбирам разликата между сурова и маринована туршия...Ако"маринованата" е за зимнина, а суровата за веднагистическа консумация - имам предвид туршия за консумиране веднага...Значи след като е готова. Колко време взима да бъде готова"сурова туршия"?
PANEM ET CIRCENSES
| |
|
Суровата туршия се прави само с морска сол и вода в сътношение една супена лъжица на 1 л вода.Този вид туршия се претака и сега като е топло за 10-на е готова. ти маринована туршия.И двата вида могат да се ядат когато ти душа поиска.Дано съм помогнала.Успех!
| |
Тема
|
Re: Тъпичък въпрос за туршии
[re: Mitreshopa]
|
|
Автор |
Фиш (SandsInMyShoes) |
Публикувано | 19.04.08 21:55 |
|
Само не знам от къде ще си намериш..бидонче....
Аз пък, ако говорим за обикновени туршии, много обичам бамя
На чешмата видях едно дете да пие от шепите си ...... захвърлих чашата.
| |
Тема
|
Re: Тъпичък въпрос за туршии
[re: Фиш]
|
|
Автор |
morska valna (морско чедо) |
Публикувано | 19.04.08 22:00 |
|
Уау бамя!Обожавам я всякак
| |
|
Изобщо не е тъпичък въпроса - особенно ако си в странство...
Карфиол, моркоФ и люта чушка (щом искаш) нарязани на произволни парчета се заливат с мариноващ разтвор - сол, оцет, мазниническа (зехтин, олио или друг вид - веднъж слагАх олио от орех - 2-3 лъжици) субстнация и се затваря за 48 часа (пак примерно) ама бахар на карфиол, май не връзва.
Същата "туршия" може да се приготви за веднагическа конусмация, ако се залее с горепосочените продукти, които са загряти до степен кипене и след това се затвори в буркан със " щраймер" (кука, метален обръч и гумен/силиконов уплътнител)...
Така след изстиването - карфиола е попил и омекнал до степен "отлежала турия".
А аспирин се слага, когато се цели дълготрайно съхранение, и правенето на туршиите съвпада с лош винарски сезон, т.е. оцета на пазара е "патрав"- т.е. аспирина е заместител, а не подобрител
Китайците правят няква подобна "салата" /"туршия", ама за разкош й ръгат и захар...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|