|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Абе...
[re: Дoбчe]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 28.05.09 14:17 |
|
дигна се темата та и аз да поплача че няколко пъти се опитах да направя туршия от зелени доматчета ама...не стана. На киселото зеле и на гамбите съм факир, за седмица (лятото) стават чудесни, със зелените доматчета - нъцки...
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: Абе...
[re: Mitre]
|
|
Автор |
boltik (нашенец) |
Публикувано | 28.05.09 21:15 |
|
Раздуй моля те за камбитата
КЪДЕТО И ДА СИ СВИРКАЙ СИ
| |
Тема
|
Re: Ами...
[re: boltik]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 29.05.09 11:10 |
|
Първо да си призная че не знам кое точно се нарича чушка, пиперка, камба и...върхарка - все имена в твойта тема за пиперките дет' се чудеше к'во да правиш с многото от тях.
С тези мойте камби/гамби/чушки си правя т.н. "проста туршия" - нарязвам ги на подходящи ивици/парчета за да успея да сложа максималното количество в буркан (от 750 мл до 3 л, по голям не съм опитвал), и ги заливам с вода в която съм разтопил предварително сол (обикновенна готварска). 1 супена лъжица (с врухче) на всеки 750 мл обем на буркан. Ако имам под ръка, добавям и изсушени и стрити "чили пеперс) малко (към 1/4 от дължината на кафена лъжица на 750 мл)...е....на очо де, ама понякога стават доста люти. И ако не ме мързи и го имам под ръка - и няколко скилидки чесън посмачкани и после разрязани на полвина. Слагам бурканите на слънце, и в първите 2-3, след като ги разклата яко добавям липсващата вода, после само ги разклащам.
Лятом след седмица до 10 дена туршията е готова (след седмица почвам да опитвам по малко) и после слагам бурканите в хладилника. Иначе извън него след седмица се появява мухъл.
А, и нещо важно за жените, които (предполагам) са по слаби физически от мъжете: Слагам топлите буркани в хладилника без капачките, затварям след охлаждането. В противен случай топлия въздих при охлаждане създава вакуум и това прави отварянето на капачката по трудно.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
|
Знае ли някой рецептата за летните(кисели)краставички?Дето се заливат със саламура и се оставят на слънце-тези с асперините?
Благодарности на отзовалите се!
КЪДЕТО И ДА СИ СВИРКАЙ СИ
| |
Тема
|
Re: Ами...
[re: boltik]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 01.06.09 19:58 |
|
Тя е най простата (и без аспирини):
Измиваш краставичките, боцваш всяка от тях 2-3 пъти с вилица и ги нареждаш най плътно в някакъв буркан. в малки буркани можеш и да ги режеш на дълги или на пол'вина, тези "стават" първи.
Заливаш ги с хладка вода в която предварително е разтворена сол (1 супена лъжица с връхче на 750 мл' обем на буркана), и ги слагаш на слънце. Ако искаш по интересни вкусови качества добавяш скилидки чесън (разрязани на пол'вин и поомачкани), кервиз, копър и/или стрит чили пепер, или к'вт ти се прииска, по вкус. Първите ден два добавяш липсващата вода, разклащаш ги и...чЕкаш. После само ги разклащаш. След около 3-4-5 дена/седмица (зависи от слънцето и топлината) цвета им се изменя от естествено краставично-зелен до "отровно-зелен" или леко жълтеникав - значи туршията е готова. Опитваш и ако ги искаш още по кисели ги оставяш още ден два на слънце, ама тогава почват да омекват. После трябва да ги сложиш или в хладилника или на студено място, иначе процеса продължава и стават прекалено меки.
Общо взето много "скучна" туршия само за мезе за поркане. Иначе кой не го мързи ползва киселите краставички за най различни ордьоври и т.п.
П.С. Тази туршия е за веднагистическо кльопане, демек до седмица две, не за зимнина. Обаче тъй като става бързо (зимно време, на стайна температура подходяща за нормални хора, взима до 2 седмици) няма смисъл да се подготвя зимнина за цялата зима. Според мен де.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!Редактирано от Mitre на 01.06.09 20:02.
| |
|
Аз ще ти кажа моята, която е знам от майка ми, а тя от нейната баба. Та става въпрос пак за кисели краставички, които стават за 2-3 дни:
нормален буркан за компот ако ползваш слагаш краставички да запълнят буркана, но не до гърлото за да има място, че се препенва. Та на такъв буркан се слага 1 пълна лъжица готварска сол, на трилитров 3 пълни лъжици сол. Добавяш копър, чесън по желание и 2-3 пръчки хрян, остявяш на слънце и препенваш...след 2-3 дена проверяваш резултата, а може и след 4, чудесно вървят на мастика и ракийка...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|