|
|
|
Тема
|
Тракийска баница, т.нар. "мазница"
|
|
| Автор | милицa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 31.07.07 08:11 |
|
|
Понеже в другата тема беше споменато нещо за Южна България, ето ви една рецепта, която знам от леля си. Тракийска баница се казва или мазница, правя я често, за това знам, че става вкусно. Висококалорична бомба, бих казала. Приготвя се по принцип в студените месеци. Меси се тесто като за пита - брашно, сол, мая /повечко/, яйца, кисело или прясно мляко. Меси се продължително, като се намазняват ръцете. След това тестото се разделя на 8-10 топки. Всяка една се разточва на тънко, полива се с разтопена свинска мас и се ръси сирене. Нареждат се една върху друга, като върху всяка се полива св.мас и се ръси сирене. След това се навива на руло, полученото руло се усуква и се навива в тава. Трябва да се избере такава тава, която тестото да не запълва. Оставя се да втаса на топло, втасването е по-продължително, защото тестото е тежко от маста. Пече се, докато хубаво се зачерви. Много е вкусно.
| |
|
Тема
|
Re: Тракийска баница, т.нар. "мазница"
[re: милицa]
|
|
| Автор |
3aeka (пухкав) |
| Публикувано | 31.07.07 15:15 |
|
|
Наистина е много вкусно. Ние му казваме кисела баница. Разликата при мен, е че слагам при сиренето и яйца.
| |
|
Тема
|
Re: Тракийска баница, т.нар. "мазница"
[re: 3aeka]
|
|
| Автор |
vyprosche () |
| Публикувано | 31.07.07 18:51 |
|
|
Незнам дали се казва "тракийска", но това е любимата "Мазна пита" на три поколения от моя род, който е от източния край на родината ни.
| |
|
Тема
|
Re: Тракийска баница с много имена
[re: vyprosche]
|
|
| Автор |
zver4o ((недоук)) |
| Публикувано | 02.08.07 19:54 |
|
|
В Чирпанско е известна като масленица, в Сакар-а - като намЯстник, още усуканица, тутманик, месеница - за друго ма й не се сещам, но с тези имена съм срещала тази вкусна *баница* както и да я наречеш
На български разбира само "черпиш"
| |
|
Тема
|
Re: Тракийска баница с много имена
[re: zver4o]
|
|
| Автор | nalle (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.08.07 22:00 |
|
|
В нашето семейство е известна като "маслена пита" (произход от Харманлийско), но върху корите се ръси не просто свинска мас, а разтопена ситна свинска кавърма - правеше се в едни бурканчета, специално с тази цел. Ммммм, представяте ли си така колко убийствено вкусна е!!!
| |
|
Тема
|
Баш си е масленица това...
[re: zver4o]
|
|
| Автор | bravogogo (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.08.07 21:58 |
|
|
Зверчо нали сме почти селски ;-)...и с мас е хубава и с масло също....с маста някакси мирише по хубаво обаче...поне на мен...е, напоследък я правим с масло :-) и с кисело млекце мдааа-а-а-а....
| |
|
|
|
Сетих се още едно - което ме "омъжи" - "блага баница". С мъжа ми се запознахме покрай една точилка - трябваше ми - той обеща да ми направи и каза, че трябва да му се отплатя с "блага баница с често мляко" (гъсто е млякото, да поясня )
А с мас отдавна не я правя и аз - ползвам масло/олио - 50/50 - пак си е вкусна
На български разбира само "черпиш"
| |
|
|
|
|