|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Има ли смисъл от домашната храна?
|
|
Автор |
MaмaMъpмopaнa (Котарана) |
Публикувано | 13.07.07 15:23 |
|
Здравейте готвачи!
Вчера имах интересен разговор в който разисквахме готвенето у дома. Както на "манджи" така и на сладкиши.
Та какво мислите, готовата храна, полуфабрикатите и яденето по ресторанти ще измести ли приготвянето на домашна храна, сладкиши, сладка, изобщо всичко което правим у дома. Според вас, изчезват ли тези умения в днешно време? Аз май не помня откога не съм била някъде, където за почерпка да има домашен сладкиш, например.
На какво се дължи промяната в готварските навици, липса на време, достъпност и качество на предлагането или друго?
Споделете, ако ви се пише по темата!
Поздрави!
Мърморана
| |
Тема
|
Re: Има ли смисъл от домашната храна?
[re: MaмaMъpмopaнa]
|
|
Автор | Kaлинa (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.07.07 15:40 |
|
Ми те готовата храна и ресторантите са изместили домашната отдавна. Да, липса на време за приготвяне и достъпност на предлагането са основни фактори (за качество силно се съмнявам, но то е трудно доказуемо). А специално за сладкишите и най-вече за тортите, предлагат се такива, които вкъщи не можеш да приготвиш по никакъв начин и най-вече да докараш атрактивния им вид, което за рожден ден си е важно. Иначе си признавам, че ме гони носталгия по домашните храни и нещо се разготвих напоследък. И нищо не може да ми замени домашната лютеница, колкото и видове да се рочт на пазара :) Сещам се, че и финансово е по-изгодно да готвиш вкъщи, което за някои семейства е сериозна, но може би единствената останала причина да не се хранят навън.
| |
|
Моето скромно мнение е, че готвенето върви няколко крачки след шиенето.
Вече почти никой не си шие вкъщи, защото излиза по-евтино, удобно, бързо и печели време да си купиш дрехата готова.
Същото е и с готвенето.
Има толкова готови неща, които могат да се използват директно или с някакви леки промени.
Хората са ги приготвили, от нас се иска само да изберем.
Да не казвам, че има неща, които в домашни условия просто не могат да станат.
Знам, че тук ще вляза в спор със заклетите готвачи, но трябва да има и от едните, и от другите.
Признавам, че в последните години рязко съм изгубила форма за готвене именно заради готовите неща, ресторантите и полуфабрикатите и никак не съжалявам, защото ми се отваря време за мои удоволствия.
Правенето на компоти, лютеници, туршии и т.н. пък остана далеееече в спомените ми. Е, ако някоя моя леля ми предложи някаква вкусотия, с удоволствие хапвам, но аз не се разправям.
Изобщо не съжалявам, че домашните манджи отмират.
Радвам се!
| |
Тема
|
Re: Има ли смисъл от домашната храна?
[re: Jennifer:)]
|
|
Автор | митю (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.07.07 15:43 |
|
Страхотно словосъчетание.Не разбрах само защо се радваш,че домашните манджи отмират.Предполагам.че си или с две леви ръце,или доста калпавичка,за да хвалиш така усърдно полуфабрикатите натъпкани с консерванти и цял куп елементи от Менделеевата таблица.
Когато някоя леля ти изпрати компот отиди в магазина и си купи един готов и направи сравнение.Когато говориш за лютеницата купена от магазина рекламирайкия,че е направена по ДОМАШНА РЕЦЕПТА,ти просто ядеш обикновенно доматено пюре натъпкано с химикали.
Иди на село,купи си домашно прясно мляко опитай го и направи сравнение с магазинерското,ако можеш направи си и кисело мляко и го сравни с оня буламоч направен от нишесте и сухо мляко,което забележи никога не вкисва даже ида го държиш на слънце и ни го пробутват за кисело мляко.Просто списъка е дълъг.
За мене готвенето е изкуство и не всеки го умее.За едни е хоби,за други задължение,за трети оцеляване,а за теб нещо отвратително,доколкото разбрах.Но така е разни хора разни идеали.
Между другото не съм готвач,а консуматор на хубавите ястия,независимо къде са приготвяни в къщи или ресторант.За полуфабрикатите съм резервиран.
Написах
| |
|
Е как бе!Аз каквото съм злоядо същество,не слагам полуфабрикат в устата си,а на ресторант си поръчвам само питие и салата.Не им понасям буламачите.Когато пък ще имам гости,винаги предлагам домашно приготвена храна.Ако нямам време за сладкиш,ще предложа плодове.За мен предлагането на полуфабрикати е най-малкото обидно
| |
|
дори само за да знаеш, че с всяка хапка пържолка не си вкарваш и всичките консерванти, измислени от тридесет години насам. Да не говорим, че едно е да си извадиш курабийките от печката и да ги хапнеш още преди да са изстинали, а друго е да ги вземеш вечерта "пресни" от магазина, направени на сутринта или току що сготвеното ястие от ресторанта, престояло обаче преди това един месец в полуготов вид във фризера им.
А иначе, да, липсата на време и предлагането си имат своята роля. Предпочитам да отида на танци след работа, отколкото да се прибера да готвя, но ако имах време и за двете, нямаше да си купувам магазински боклуци.
Животът естествено е неудачен, но всичко останало е нормално.
| |
|
La nuit. La pluie. Un ciel blafard que déchiquette...
| |
|
На гостите си предлагам изключително домашно приготвени ястия.
За семейството си правя компромиси, щото не мога да готвя всеки ден.
Ресторантите, които посещаваме са изключително малко на брой.
| |
Тема
|
много си прав
[re: митю]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 15.07.07 17:15 |
|
Отварях мненията последователно, имайки намерение да напиша почти същото, както ти по-горе. Напълно съм съгласна с теб.
НЕ бих позволила децата ми да ядат и за обяд и вечеря тъпкани с консерванти неща и полуфабрикати - достатъчно такива купват от павилионите за храни край училище. Дюнер не съм яла, откак видях "готвача" който изтърва питката на земята и я върна обратно горе на печката. Всичко, което мога да приготвя - дори и да ми излезе по-скъпо с продукти, време и приготвяне го правя, лишавайки се от почивката си, досаттъчно отрови дишаме и ядем и без това.
Ценя добрата храна навсякъде, но от пастите в едно заведение в Пловдив по време на Панаира приятелката ми получи разстройство.
На български разбира само "черпиш"
| |
|
Верно, че през летния сезон готвенето в къщи остава много на заден план. С огромно нетърпение след като съм била някъде за няколко дена чакам да се прибера в къщи и да си направя дори само салана, но по собствен вкус и с продукти, които аз съм си избрала. И се присъединявам към пишещите по-горе за наличието на прекалено много консерванти и изкуствени храни в това, което ядем навън.
В пъти по-добре е, ако няма време да се готви всеки ден да се готви 1-2 пъти и да се прибира на порции във фризера. Хем се облекчава човек, хем сам си е направил "полуфабриката". Марак, че такава храна обикновено не се яде в нас ....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|