|
Тема
|
дайте идея за супа или манджа от грах
|
|
Автор | пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.04.07 16:03 |
|
дайте идея за супа или манджа от грах, че имам един буркан , а и ми се е дояла супичка
| |
Тема
|
Re: дайте идея за супа или манджа от грах
[re: пoли]
|
|
Автор | Amelia (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.04.07 16:40 |
|
Изпържва се една глава лук. Прибавя се нарязана на дребно пушена шунка (може и пушени гърди, но ги запържи малко). Грахът се минава през преса, за да се отделят люспите, прибавя се към шунката и се разрежда с течността от буркана. Подправя се със сол, черен пипер и малко горчица.
| |
Тема
|
[re: Amelia]
|
|
Автор |
Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия) |
Публикувано | 23.04.07 17:47 |
|
Хм, интересно. Това напомня на холандска грахова супа. Но в нея има още съставки
Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.
| |
Тема
|
[re: Eдин.Kиxoт]
|
|
Автор | Amelia (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.04.07 19:17 |
|
Тази супа ми е спомен от детството-тате ме научи. Но той я правеше без месото, а само крем-супа с прясно мляко, масло и крутончета. Едно време ми беше любимата супа, но като кажех на някои-всички ми се смееха как може да се яде такова нещо. Този вариант с пушената шунка е заради мъжа ми-той винаги си иска месцето.
| |
Тема
|
[re: Eдин.Kиxoт]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 23.04.07 20:38 |
|
Дай по-подробно за холандската рецепта, моля.
| |
Тема
|
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия) |
Публикувано | 24.04.07 14:49 |
|
Давал съм я май. Чакай да потърся. Не е кой знае колко вкусна, но си има някакъв чар.
Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.Редактирано от Eдин.Kиxoт на 24.04.07 14:52.
| |
|
лук, морков, картоф, сол, олио - всичко това се вари и като е почти сварено изсипвам и консервата грах за около 10 мин. После пасирам и добавям накълцан на ситно копър. Като сипя в чиниите добавям по малко масълце за аромат и задължително крутони или бейк ролс.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Пoдпpaвчицa (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.04.07 15:55 |
|
Отдавна не бях посещавала клуба, но се сетих, че преди две-три години пуснах една много любима моя рецепта:
Във вода слагаш да се вари картофено пюре на прах, после слагаш грах от консерва, гъби - стерилизирани, накрая нарязани на колелца кренвирши. Подправяш с черен пипер и сервираш с кротони.
Надявам се да ви хареса :)).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dexter_sum (Bladerunner) |
Публикувано | 26.04.07 12:09 |
|
Нещо бързо и просто: 1 буркан доматено пюре, но не концентрирано, кутия грах и едно пакетче бейби кренвирши.
Аз запържвам малко лук в мазнина, добавям доматеното пюре и граха, колкото да бъкнат и накрая слагам и кренвиршите и някаква мерудия.
Не е кой знае какво, но за бърза манджа става.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Roxana (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.04.07 22:30 |
|
Аз следя тази тема с огромен интерес.
Спомних си как майка ми правеше грах с месо. Купуваше прясно месо (навремето не се замразяваше....) и го сваряваше с дафинов лист, сол, черен пипер, бахар и лук, нарязан на големи резени и моркови.
Като омекне месото и се отдели от костите (месото може да е свинско, телешко, пилешко...каквото ви харесва...), тя сваляше тенджерата от котлона и изваждаше месото, обезкостяваше го и го слагаше в друга тенджера, заедно с прецедения бульон.
После добавяше граха, оставяше да заври само за около 5 минути и добавяше запръжка и нарязан магданоз.
Запръжката най-обикновена, глава лук се запържва в мазнина, и като омекне, се добавя лъжица две брашно, и малко домати, пресни или от консерва, но тя не оставяше да се запържва много, само колкото да се намокрят продуктите в топлата мазнина (много внимаваше да не заври силно мазнината и да не замирише на загоряло, само леко затоплена, колкото да поеме и намокри продуктите).
| |
|
|
|
|