Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:32 21.12.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема дайте идея за супа или манджа от грахнови  
Авторпoли (Нерегистриран)
Публикувано23.04.07 16:03



дайте идея за супа или манджа от грах, че имам един буркан , а и ми се е дояла супичка





Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: пoли]  
АвторAmelia (Нерегистриран)
Публикувано23.04.07 16:40



Изпържва се една глава лук. Прибавя се нарязана на дребно пушена шунка (може и пушени гърди, но ги запържи малко). Грахът се минава през преса, за да се отделят люспите, прибавя се към шунката и се разрежда с течността от буркана. Подправя се със сол, черен пипер и малко горчица.



Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: Amelia]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано23.04.07 17:47



Хм, интересно. Това напомня на холандска грахова супа. Но в нея има още съставки

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.


Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: Eдин.Kиxoт]  
АвторAmelia (Нерегистриран)
Публикувано23.04.07 19:17



Тази супа ми е спомен от детството-тате ме научи. Но той я правеше без месото, а само крем-супа с прясно мляко, масло и крутончета. Едно време ми беше любимата супа, но като кажех на някои-всички ми се смееха как може да се яде такова нещо. Този вариант с пушената шунка е заради мъжа ми-той винаги си иска месцето.



Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: Eдин.Kиxoт]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано23.04.07 20:38



Дай по-подробно за холандската рецепта, моля.





Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грах [re: Гинec]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано24.04.07 14:49



Давал съм я май. Чакай да потърся. Не е кой знае колко вкусна, но си има някакъв чар.



Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.

Редактирано от Eдин.Kиxoт на 24.04.07 14:52.



Тема крем-супанови [re: пoли]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано24.04.07 18:58



лук, морков, картоф, сол, олио - всичко това се вари и като е почти сварено изсипвам и консервата грах за около 10 мин. После пасирам и добавям накълцан на ситно копър. Като сипя в чиниите добавям по малко масълце за аромат и задължително крутони или бейк ролс.



Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: пoли]  
АвторПoдпpaвчицa (Нерегистриран)
Публикувано25.04.07 15:55



Отдавна не бях посещавала клуба, но се сетих, че преди две-три години пуснах една много любима моя рецепта:
Във вода слагаш да се вари картофено пюре на прах, после слагаш грах от консерва, гъби - стерилизирани, накрая нарязани на колелца кренвирши. Подправяш с черен пипер и сервираш с кротони.
Надявам се да ви хареса :)).



Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: пoли]  
Автор dexter_sum (Bladerunner)
Публикувано26.04.07 12:09



Нещо бързо и просто: 1 буркан доматено пюре, но не концентрирано, кутия грах и едно пакетче бейби кренвирши.
Аз запържвам малко лук в мазнина, добавям доматеното пюре и граха, колкото да бъкнат и накрая слагам и кренвиршите и някаква мерудия.
Не е кой знае какво, но за бърза манджа става.



Тема Re: дайте идея за супа или манджа от грахнови [re: пoли]  
АвторRoxana (Нерегистриран)
Публикувано26.04.07 22:30



Аз следя тази тема с огромен интерес.

Спомних си как майка ми правеше грах с месо. Купуваше прясно месо (навремето не се замразяваше....) и го сваряваше с дафинов лист, сол, черен пипер, бахар и лук, нарязан на големи резени и моркови.

Като омекне месото и се отдели от костите (месото може да е свинско, телешко, пилешко...каквото ви харесва...), тя сваляше тенджерата от котлона и изваждаше месото, обезкостяваше го и го слагаше в друга тенджера, заедно с прецедения бульон.

После добавяше граха, оставяше да заври само за около 5 минути и добавяше запръжка и нарязан магданоз.

Запръжката най-обикновена, глава лук се запържва в мазнина, и като омекне, се добавя лъжица две брашно, и малко домати, пресни или от консерва, но тя не оставяше да се запържва много, само колкото да се намокрят продуктите в топлата мазнина (много внимаваше да не заври силно мазнината и да не замирише на загоряло, само леко затоплена, колкото да поеме и намокри продуктите).




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.