|
Тема
|
Китайска кухня
|
|
Автор |
milka73 (непознат) |
Публикувано | 21.04.07 16:19 |
|
Случайно ми дойде идеята да приготвя вкъщи нещо китайско. Някой готвил ли е такива ястия? Бихте ли дали съвети за нещо лесно за приготвяне или да ме насочите къде да прочета?
| |
Тема
|
Re: Китайска кухня
[re: milka73]
|
|
Автор | Amelia (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.04.07 09:41 |
|
Аз правя едно много лесно, за което трябва соев сос (но то май винаги за китайското е необходим).
Нарязвам на тънки ивички пилешко месо. Ако се сетя го мариновам за една нощ и го оставям в хладилника. В загрято олио запържвам месото. Прибавям нарязан на дълго и тънко (като кибритени клечки) праз, моркови, чушка, една малка люта чушка, тиквичка (прибавям ги и в тази последователност- т. е докато едното се пържи, нарязвам другия зеленчук). Прибавям соев сос (не слагам сол, защото соса е солен), портокалов сок (може и ананасов), 1-2 лъжици балсамов оцет, разанче лимон, или портокалова коричка (после го изваждам) и щипка захар. Накрая (зеленчуците да са останали хрупкави), нарязвам на тънки ивички китайско зеле). Да се вари още 2-3- минути, за да остане и зелето хрупкаво.
Поднасям с варени, по начина на приготвяне от пакетчето нудели.
| |
|
сваряваш ориз 2 към 2 отношение.Прецеждаш го.В олио зопържваш 2 яйца като ги бъркаш ,да са хубаво упържени.Слагаш нарязан колбас на кубчета ,бъркаш за кратко.накрая слагаш ориза ,прибавяш соев сос ,овкусяваш го и готово.Аз при варенето на ориза поставям вегета.
ориз с яйца това е рецептата.
Кажи имаш ли възможност да пазаруваш от китайски магазин ,ако е така ще ти напиша рецепти,но продуктите са важни.
По същия начин приготвям и ориз със зеленчуци,каквито имам ,нарязани на жулиени.Не слагам там обаче яйце и колбас,но кълновете са задължителни.
използвам често ,бамбукови връхчета или пролетен бамбук,черна дървесна гъба,цвят от лотос,соеви ленти,оризови спагети за салата и др.
| |
|
Това последното има толкова общо с китайската кухня, колкото шопската салата с кухнята на ескимосите.
Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.
| |
|
Виж тук:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=288685&page=0&view=collapsed&sb=6&part=all&vc=1
В Кауфланд продават специална подправка за китайска кухня. Ползвах я и съм доволна. Само че трябва да се слага по малко, тъй като е доста силна. Правих печено пиле с доматен сос и стана почти по китайски.
Успех !
| |
|
Ето ти още малко линкове:
Привет !
| |
|
Отваряш това : http://bulgarian.cri.cn/1/more/884/ZTmore884.htm и си избираш
| |
Тема
|
Re: Китайска кухня
[re: rahhan]
|
|
Автор | Maя (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.05.07 22:15 |
|
благодаря, чудесен сайт!
веднага си го сложих във Favorites
ще си избера нещо да приготвя
| |
Тема
|
Re: Китайска кухня
[re: rahhan]
|
|
Автор | Maя (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.05.07 22:29 |
|
особено това си харесах:
Пържени ябълки със сусам
и
Панирани банани
за който не му се отваря сайта, ето ги рецептите:
Пържени ябълки със сусам
Продукти: 2 едри зелени ябълки, 1/4 чаена чаша царевично брашно, 1 чаена лъжичка захар, 1 супена лъжица сусам, 1 белтък, 1 супена лъжица студена вода, растително олио за пържене, сусам за поръсване. За сиропа: 2/3 чаена чаша захар, 2 супени лъжици вода, 1 чаена лъжичка лимонов сок.
Белтъкът се разбива леко. Прибавят се водата, захарта, царевичното брашно и сусамът. Всичко се разбърква на гладка смес.
Ябълките се обелват и се нарязват на 8 резенчета или на тънки кръгчета, като се почиства семенната част. Потапят се в белтъчната смес и се овалват отвсякъде. Пускат се в обилно количество сгорещена мазнина и се изпържват до зачервяване. Изваждат се и се отцеждат.
Приготвя се сиропът. Захарта, водата и лимоновият сок се смесват и се бъркат на слаб огън, докато захарта се разтопи. След като заври, сместа се оставя да къкри леко на съвсем слаб огън. Когато сиропът започне да потъмнява, се сваля от огъня и се оставя да престои няколко минути.
Ябълките се нареждат в чиния за сервиране, поливат се със сиропа и се поръсват с малко запечен сусам.
---------------- -------- ---------------- ----------- -------------
Панирани банани
Продукти: 4 банана, 2 яйца, 4 супени лъжици бращно, 2 супени лъжици нишесте, щипка бакпулвер, нишесте за овалване, растително олио за пържене.
Яйцата се разбиват с брашното, нишестето, бакпулвера и малко вода. Полученото гладко тесто се оставя да престои 20 минути.
Бананите се обелват и се нарязват на парченца с дължина 3 см, които се овалват най-напред в малко нишесте, а след това – в тестото за паниране. Пържат се в обилно количество силно сгорещена мазнина.
По желание може да се поръсят с пудра захар.
.........
когато стана специалист в тези рецепти, ще ви се обадя
| |
Тема
|
Re: Китайска кухня
[re: milka73]
|
|
Автор |
rahhan (непознат
) |
Публикувано | 06.05.07 10:36 |
|
И тук може да се намери нещо интересно : http://kitaiskahrana.start.bg/
| |
|
|
|
|