|
Тема
|
Продължение: телешка/говежда пържола
|
|
Автор |
Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия) |
Публикувано | 11.04.07 13:10 |
|
Поради заключването на другата тема по някакви много важни нестандартни съображения, продължавам я тук, в нова тема. Последното съобщение в онази беше, че телешкото е розово, а говеждото — червено. Разликата се получава поради разликата в храненето. Телетата я карат още предимно на мляко, докато възрастните говеда ядат твърди храни като сено, зърнени храни, тревисти растения и др. Така че има и телешко, което червенее, ако телето е започнало вече смесеното хранене. По принцип телетата за телешко се държат на затворено и се хранят само с мляко. Така поради липсата на движение месото им (мускулните влакна) не става жилаво, не почервенява заради млечната диета и дори избледнява.
Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.Редактирано от Eдин.Kиxoт на 11.04.07 13:10.
| |
|
Добра идея Кихоте, ето и от мен.
За човека, който пусна темата:
Ако си в България, нямаш достъп до домашно производство или повече пари, проблема с месото ти е много голям. Нацията ни няма гриловани традиции в тази насока и ако не разбираш какви изрезки да търсиш, по добре не експериментирай. Отделно, само някой месари у нас са в час как точно и откъде се режат специалните парчета. И накрая, често трупното месо взлиза в месарницата "обрязано" и е абурд да ти отделят това което ти трябва. Да не забравяме, че повечето "телешко", което се продава в магазините и месарниците е чисто говеждо. И то от стари млекодайни животни. От такова месо за грил става само бонфилето и ако уцелиш част от котлетите (стига да са нашарени).
От истинско телешко общо взето става всичко и най-вече горната част на бута, котлета, филето и част от врата. На тънко и за по минута две на скарата (филето цяло). Както ти казаха, ако го изпуснеш става жилаво.
От говеждото в БГ, филето нарязано по ширина, и котлетите печеш до средно (2-3 минути на страна за 1 см). Марините не ги обичам много, защото самото месо е много инертно и почти нищо не му се лепи. А и натуралния вкус е това, което лично аз търся. Но според мен, ако купиш кофти месо, какво и да го мариноваш все жилаво ще стане.
Сега, преди нова година имаше в Метро бразилско и аржентинско говеждо, купувал съм порцирани филета, 3 вида котлети (вкл. т-боун), бутни пържоли (ръмпстейк) и къси ребра. Това месо е от специални породи, расли сред природа, и e на вкус и структура много по-различнo. Но, в Метро не винаги ги е имало или не всичко наведнъж. Попадал ми е и Ангус, но много рядко. Всички тези парчета стават за грил перфектно. Не се чукат, малко пипересто-горчичени смеси и малко алкохол за марина, или мед с чесън+оцет става супер отгоре и натурално отвътре. Но цените бяха от 15 до 43 лева за кг. Сега след ЕС, не съм ходил, но знам че има ограничения за импорта и цените може да са по-високи.
Но ако се запалиш по говеждото и ако имаш ходене до ЗЕ или УСА, можеш да видиш на място как режат месото и откъде го взимат, както и от какви породи добитък е. Има ако не се лъжа 10 или 12 вида говежди изрезки дето са специално за грил и тиган.
We're all living in Amerika
Amerika ist wunderbar
Coca-Cola, Wonderbra
| |
Тема
|
Re: Продължение: телешка/говежда пържола
[re: Eдин.Kиxoт]
|
|
Автор |
Taня16O2 (хей ръчички, хе) |
Публикувано | 12.04.07 18:26 |
|
Мислиш ли ,че Б-я сепродава наистина телешко.В магазин става въпрос, не да отидеш на село ида видиш, че телето е теле ,а не на старата крава баба и.
| |
Тема
|
Re: Продължение: телешка/говежда пържола
[re: Taня16O2]
|
|
Автор |
Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия) |
Публикувано | 13.04.07 14:53 |
|
Мисля, разбира се. Аз мога да разпознавам говеждо от телешко.
Пък и помисли си малко колко е изгодно да се изхранва телето до старо говедо, а чак тогава да се продава. Телетата се раждат от млечни крави, за да продължат майките им да дават мляко. Самите телета са страничен продукт на млекодайното животновъдство. Никому не е изгодно да отхранва всичките телета, които ражда една млечна крава.
Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.
| |
Тема
|
Re: Продължение: телешка/говежда пържола
[re: Mишo Шaмapa]
|
|
Автор |
Roxana (Ivory) |
Публикувано | 14.04.07 00:05 |
|
Много ми е смешно как ще върнат вярата на хората в качественото производство на хранителни продукти, след всички скандали със Сапард и разрухата на селското стопанство у нас (кому ли беше изгодно точно това, се питам аз.....)
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
| |
|
|
|
|