Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:24 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Провокирана Великденска тема-възмутена съмнови  
Автор morska~valna (морско чедо)
Публикувано30.03.07 23:15

От две седмици яйцата в Бургас са 0,20 ст,при положение,че бяха 15/16.Остава една седмица до Великдена и търговците тръпнат в очакване да вдигнат цените и на другите стоки свързани с великденската трапеза.До кога се питам аз,а може би и вие ще ни рекитират по този начин?За всеки е ясно,че една уважаща себе си домакиня,ще гледа да посрещне гостите си с богата трапеза.В другите така наречени "бели" държави по празниниците цените се намалят....

Тема Re: Провокирана Великденска тема-възмутена съмнови [re: morska~valna]  
Автор Pycokocka (непознат)
Публикувано31.03.07 09:46

Наистина си е истински рекет. И в нашия град е така. Вече покачиха цените и на яйца, и на зеленчуци /за месото не знам, не съм купувала скоро/, щото идвала и Цветница, та да не изпуснат печалбата. Всичко за сметка на клиента! За съжаление ние явно не сме "Бяла" държава. По скоро гледаме в друга посока.

Тема Re: Провокирана Великденска тема-възмутена съмнови [re: Pycokocka]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано31.03.07 11:29

Е как така не сме "бяла" държава?! Ти нали си "Русокоска"

Навсякъде е нормално да се увеличават цените на продуктите, които се използват много по време на един празник. След празника пък цените чувствително падат, много често под нормалното си ниво. В по-яките икономики, които не страдат от дефицит, ако не вдигнат цените, точно тогава се появява дефицит. Пробвайте да си намерите подходящи яйца на Страстната събота където и да е. В България ще са скъпи, ако се намират, а в "белите страни" ще трябва доста да потърсите и наистина да си ги купите от някой специализиран магазин на съответна цена.

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.

Редактирано от Eдин.Kиxoт на 31.03.07 11:34.

Тема Re: Провокирана Великденска тема-възмутена съмнови [re: Eдин.Kиxoт]  
АвторЛakoмниk (Нерегистриран)
Публикувано02.04.07 06:51

За празника са дефицит,пък след него не са-така ли да го разбирам???Щото ако е така на мене ми понамирисва на спекула!
А и държавата си позатваря очите за тези работи!Мисля,че не е толкова голям проблем да се внесат отвън тези дефицитни стоки преди празника,ама тогава нашите производители пак ще започнат с оплакванията...
Не съм специалист в тези работи-признавам,ама от мойта гледна точка на потребител така ги виждам

.

Тема Re: Навсякъде е ...нови [re: Eдин.Kиxoт]  
Автор CVETETO31O1 (=1 jena)
Публикувано02.04.07 19:48

... нормално да се увеличават цените на продуктите, които се използват много по време на един празник....????????????????????
Ама въобще не съм съгласна, че е навсякъде.
Уважаващите се нации постъпват точно обратното. По време на празници правят невероятни селове, за да могат и хората с по-ограничен бюджет да си позволят да прекарат празника нормално и по традиция.
Много правилно тук се каза, че това у нас си е чиста спекула.
Не може за няколко дни да се получи такъв дефицит, още повече че запасяването на търговците започва месец-два напред, и това да повлияе върху цената по клишето "търсене-предлагане".
Ако беше видял в София как за определени дни - св.Валентин или 8-ми март цената на 1 лале става 5 лева само за определеното денонощие - щеше да ти е ясно, че е въпрос на спекула. И без това там нормата на печалбата е свръхвисока.
За мен с тия яйца - дефицита е само в цвета им. Откакто смениха породата на носачките - белите яйца са почти като антикварна рядкост и само се носят слухове, че видели някъде си, в някой магазин, че има....

Е, макар и с инфлационни яйца - пак ще се чукнем на Великден !

Автор BlueMorningBlueDay (Дивомер)
Публикувано04.04.07 07:22

Аз вчера взех 150 яйца от една борса на 0,177 L размер. А в големият супер до нас са по 0,23...
Ебах тая пазарна икономия

Тема Re: Навсякъде е ... [re: CVETETO31O1]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано04.04.07 14:38

Какво знаете Вие за "уважаващите се нации"?!

Разпродажби (няма такава дума в българския език като "селове") има преди празниците — на боклуци и след празниците — на изостанали необходими за празника предмети. Между другото, бели яйца тук, където съм, все още има, но в четвъртък вече ще се намират трудно.

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.

Редактирано от Eдин.Kиxoт на 04.04.07 14:39.

Автор Jennifer:) (приветлива)
Публикувано04.04.07 16:28

Абе хора, за икономически закони чували ли сте нещо?
В пазарните икономики действа законът за търсенето и предлагането.
Хайде, излезте на пазара и опитайте да продадете на висока цена стока, за която няма търсене, напр. пробвайте да продадете едно коледно дръвче по Великден. И един лев не можете да му вземете, да не говорим за повече. Няма търсене. Сега се търсят яйца, бои и козунаци т.н. В един момент пазарът се наводнява от тези "топ търсения" и цените спадат.

Спекулативно високи цени могат да се поддържат в условията на дефицит, какъвто в момента няма за яйцата. Просто законите действат стихийно и обективно.

Хайде, не се ядосвайте толкова, а гледайте да станат хубави яйцата утре и да няма много счупени. Само като се сетя колко напукани имаше миналата година!

Весели празници!

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Jennifer:) на 04.04.07 16:30.</EM></FONT></P>

Редактирано от Jennifer:) на 04.04.07 16:31.

Тема Re: Навсякъде е ...нови [re: Eдин.Kиxoт]  
Автор Jennifer:) (приветлива)
Публикувано04.04.07 16:33

Ех, не мога да повярвам на очите си! За първи път от толкова години да сме на едно мнение с тебе, Кихоте!

Дай лапа!

Тема Re: Провокирана Великденска тема-възмутена съмнови [re: Jennifer:)]  
АвторЛakoмниk (Нерегистриран)
Публикувано05.04.07 18:59

Абе при цена 4 лв за 1 кг краставици...!?!...откъде да знам дали става въпрос само за закони и икономика или и за малко спекулка!

Все пак по-рано когато внасяха краставици от Турция 1лв за кг. си беше висока цена.
Пък и нещо нереално ми се струва 1 кг краставици да струва колкото 1 кг пилешко!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.