Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:13 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Едно растение........нови  
Автор morska~valna (морско чедо)
Публикувано27.03.07 21:51

.........което много обичам.Купих си го от пазара.Аз го знам под името Самардала.Исках да сложа снимка,но не му знам другото име.Търсих нещо сходно в гугъла,но не намирам.Не е левурда...........

Тема Re: Едно растение........нови [re: morska~valna]  
Публикувано27.03.07 22:38

Мисля,че открих снимка на въпросното растение:

АвторЛakoмниk (Нерегистриран)
Публикувано27.03.07 23:40

Една позната от Твърдица ме "открехна" за тази подправка!Всъщност тя е много разпространена в този край на БГ.Задължителна е за приготвянето на гергьовското агне.Самата подправка я изсушават и смилат на ситно и към нея прибавят пуканки(печени и смляни също на ситно),градинска чубрица,сол и още някои подправки,които не съм запомнил.Варени яйца поръсени с тази подправка също стават много вкусни.

Тема Re: Едно растение........нови [re: Лakoмниk]  
Публикувано28.03.07 00:32

Ами аз я знам от баща ми,който си я бере от един горски район.Пътя за Варна след Сл.бряг.Има я и в Раковско.Даже си е посадил луковици на вилата и тя е станала един вид питомна,защото като се полива градината се полива и тя,та сега е с едни широки,дълги листа-прилича на листата на цветето нарцис.Той си я суши и си я добавя стрита към шарената сол.Ама аз не очаквах да я видя на пазара.

Авторниkи (Нерегистриран)
Публикувано28.03.07 08:37

Аз си я купувам от пазара в Раднево. Мисля че я има и в този регион.
Ползвам я за принцеси ,сварени яйца.
Харесва ми.
За същото растение става въпрос.

Тема Re: Едно растение........нови [re: ниkи]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано28.03.07 16:26

Пък ние в София можем да си я купим само от пазара, изсушена , с много сол и в съмнителни опаковки.Знам, че със сол се съхранявал вкусът и.Аз я слагам и на картофена яхния и става божествена.

Тема Не е ли див чесън?нови [re: morska~valna]  
Авторnovak (Нерегистриран)
Публикувано28.03.07 16:51

Самардалата не е ли това на което му викат див чесън, само че изсушен и смлян, със сол?

Тема Re: Не е ли див чесън?нови [re: novak]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано28.03.07 16:52

Ц-ц!!

Тема Re: Едно растение........нови [re: Taня]  
Публикувано28.03.07 18:01

Оф,оф.Аз пък много я обичам в суров вид,като заместител на чесъна.Особенно сега,когато е сезона на копривата,спанака,лапада.

Тема Re: Не е ли див чесън?нови [re: novak]  
Публикувано28.03.07 18:42

Не.Листата и имат характерна триъгълна форма и не могат да бъдат объркани с никое друго растение.Миризмата и е специфична.Докато тази на чесъна на другия ден я няма,миризмата на самардалата се усеща и на другия ден.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.