|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Едно растение........
|
|
Автор |
morska~valna (морско чедо) |
Публикувано | 27.03.07 21:51 |
|
.........което много обичам.Купих си го от пазара.Аз го знам под името Самардала.Исках да сложа снимка,но не му знам другото име.Търсих нещо сходно в гугъла,но не намирам.Не е левурда...........
| |
|
Мисля,че открих снимка на въпросното растение:
| |
Тема
|
Re: Едно растение........
[re: morska~valna]
|
|
Автор | Лakoмниk (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.07 23:40 |
|
Една позната от Твърдица ме "открехна" за тази подправка!Всъщност тя е много разпространена в този край на БГ.Задължителна е за приготвянето на гергьовското агне.Самата подправка я изсушават и смилат на ситно и към нея прибавят пуканки(печени и смляни също на ситно),градинска чубрица,сол и още някои подправки,които не съм запомнил.Варени яйца поръсени с тази подправка също стават много вкусни.
| |
|
Ами аз я знам от баща ми,който си я бере от един горски район.Пътя за Варна след Сл.бряг.Има я и в Раковско.Даже си е посадил луковици на вилата и тя е станала един вид питомна,защото като се полива градината се полива и тя,та сега е с едни широки,дълги листа-прилича на листата на цветето нарцис.Той си я суши и си я добавя стрита към шарената сол.Ама аз не очаквах да я видя на пазара.
| |
Тема
|
|
|
Автор | ниkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 08:37 |
|
Аз си я купувам от пазара в Раднево. Мисля че я има и в този регион.
Ползвам я за принцеси ,сварени яйца.
Харесва ми.
За същото растение става въпрос.
| |
Тема
|
[re: ниkи]
|
|
Автор | Taня (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 16:26 |
|
Пък ние в София можем да си я купим само от пазара, изсушена , с много сол и в съмнителни опаковки.Знам, че със сол се съхранявал вкусът и.Аз я слагам и на картофена яхния и става божествена.
| |
Тема
|
Не е ли див чесън?
|
|
Автор | novak (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 16:51 |
|
Самардалата не е ли това на което му викат див чесън, само че изсушен и смлян, със сол?
| |
Тема
|
Re: Не е ли див чесън?
[re: novak]
|
|
Автор | Taня (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.07 16:52 |
|
Ц-ц!!
| |
Тема
|
[re: Taня]
|
|
Автор |
morska~valna (морско чедо) |
Публикувано | 28.03.07 18:01 |
|
Оф,оф.Аз пък много я обичам в суров вид,като заместител на чесъна.Особенно сега,когато е сезона на копривата,спанака,лапада.
| |
|
Не.Листата и имат характерна триъгълна форма и не могат да бъдат объркани с никое друго растение.Миризмата и е специфична.Докато тази на чесъна на другия ден я няма,миризмата на самардалата се усеща и на другия ден.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|