|
Тема
|
обикновена туршия
|
|
Автор | Oливия (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.10.06 13:44 |
|
Търся рецепта за най-обикновена туршия която се прави в бидон и издържа цяла зима без стерилизация и без аспирин.
Миналата година правих царска и една друга със захар и аспирин - и двете се изядоха бързичко, но са страшно калорични. А аз нали съм на диета...
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: Oливия]
|
|
Автор | D.G. (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.06 10:22 |
|
Ето ти рецепта от баба ми !Правиш си саламура от вода и сол така ,че като сложиш яце в нея да изплува . В качето/бидона / си редиш - зелени доматчета ,моркови ,карфиол ,ратун / добре да е от старите сортове не хибридните ,защото те се разлигавят/,като ги надупчваш на няколко места в чепките с гвоздей /вилица/ . На всеки ред от подредения зарзават наливаш 1 част от солената саламура + 2 части чиста студена вода.Отгоре си правиш венче от лозови пръчки ,тънки клонки с листа от дюля и вишна, затискаш с камък. Преточваш 3-4 пъти. Ако искаш в късен етап да я съхраниш за по дълго -слагаш и натриев бензоят. Успех! Да ти е сладко !
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: Oливия]
|
|
Автор |
tani4ka (mama na Boris) |
Публикувано | 01.11.06 10:23 |
|
Тази година правих краставички. Купувам корнишони, нареждам ги в големи буркани, слагам отгоре нарязан морков, стар лук, копър и няколко зрънца чер пипер.
Заливам със солен разтвор - на 1 литър вода слагам 2 с.л сол. Напълвам бурканите, затварям ги и ги слагам на пода, че кипят. След няколко дена водата помътнява и тогава трябва всеки ден да се претакат. Ако е необходимо - долива се от разтвора. Моите станаха готови за десетина дена. Станаха наистина много вкусни и вече са наполовина .
Мислех да опитам със зелени доматчета, но нямах време. Ако все още продават ще си купя и ще опитам.
Борис - 03.06.2004
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: D.G.]
|
|
Автор | Oливия (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.06 15:41 |
|
Много благодаря. Какво е това "ратун"?
Ако не мога да намеря тези пръчки и клонки с какво мога да ги заменя?
Все пак съм в чужбина и зелени доматчета няма как да сложа.
| |
|
Страхотно , това са най-хубавите туршии , само със сол.
Обаче къде я държиш, докато стане готова - в къщи или вън на хладно ?
свободна птица
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: Лъчeзapa_]
|
|
Автор | ДГ (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.06 15:28 |
|
Стои в гаража ми . Там не държим кола . Мисля че не е твърде студено ,но не е и топло. Не ми се налага да я пресичам, тя просто свършва първа.
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: Oливия]
|
|
Автор | D.G. (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.06 15:31 |
|
Съжалявам , но май без тези неща няма да се получи същото. "Ратун" е сорт пипер с ръбове .
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: ДГ]
|
|
Автор |
Лъчeзapa_ () |
Публикувано | 02.11.06 17:17 |
|
Ясно, значи при мен на остъклената тераса.
свободна птица
| |
Тема
|
Re: обикновена туршия
[re: D.G.]
|
|
Автор | Oливия (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.06 22:17 |
|
Ех, имах огромното желание да опитам да направя тази чудесна туршийка, но май няма да стане... Тук където съм нито ратун, нито клонки от вишна нито лозови пръчки.
Май пак ще си направя царската и ще си дебелея.
Всъщност първо ще видя как е тази мексиканска салата...
| |
|
Не се отказвай лесно заради глупости. Ролята на тези клончета е преди всичко да затиснат туршията, за да не изплува и да стои в маринатата. Така че я затисни отгоре, с каквото искаш. И изобщо не е нужно да имаш ратун. Майка ми я прави всяка година, а аз не съм и виждала ратун. Майка ми слага карфиол, моркови, зелеви листа, зелени домати, (май и парчета червени чушки понякога), листа от целина, малко люти чушки и не знам още каква подправка, може би босилек и нещо като бахар ... , да не те заблудя за последните. Сама може да потърсиш какви подправки вървят на туршия. И става страхотно !!! Така че не се вързвай за подробности, важен е вида ферментация - само със сол. Оттам нататък всичко може да се направи.
свободна птица
| |
|
|
|
|