Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:24 07.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Индийски рецепти...нови  
Автор abel (любопитна)
Публикувано25.09.06 16:55

Здравейте,
напоследък много ми допада индийската кухня - всичко се готви някак по мой вкус - с много подправки, мариновано месце, сосчета...

Взех си и една книжка, но на английски.
Всичко е чудесно, но за някои от по-засуканите подправки не мога да намеря превод - нищо не ми говорят.
Та въпроса ми е - ако някой приготвя ястия по индийски - да ме ориентира в общи линии от наличните на пазара подправки - кои за какво ползва... Кои са по-традиционни за индийските ястия - кои за месо, кои за ориз - пък дано се оправя с превода. То не е лесно 3/4 от рецептата - подравки...

Много ще съм благодарна.

А рецепта за сос Чатни ако ви се намира...

Поздрави

Тема Re: Индийски рецепти...нови [re: abel]  
Автор jeni4ka (otnesena)
Публикувано25.09.06 19:31

А защо не напишеш подправките и да ти ги кажа как са на бг?

Авторmysty (Нерегистриран)
Публикувано25.09.06 20:55

imam kolejka indiika i moga da q popitam za tozi sos
ot neq znam, 4e po-golqma 4ast ot indijcite sa vegetarianci

Авторmil (Нерегистриран)
Публикувано25.09.06 22:20

chatney ima mnogo vidove koe tochno ti triabva? ima cocos, mango, sladak i lut i mngo, mnogo drugi.....

Автор abel (любопитна)
Публикувано26.09.06 10:38

Привет,

в крайна сметка ги намерих тези подправки

А това Чатни/Чътни - е зелено, доста лютичко... Има познат за мен вкус на някои от подправките, но явно са доста и не мога да ги изолирам
Сервирали са ми го чисто или леко разредено с кисело мляко, много върви намазано на индийско хлебче...

В общи линии в софийските ресторанти го водят просто Чатни/Чътни, но е с леки разлики във вкуса. В ресторант Тадж Махал най-много ми допада - там е най-люто и неразредено.
Подходящо е и за месните и за оризовите ястия... поне според мен.
Приемам идеи - четох доста в нета, но все ми се струва, че рецептите не са съвсем каквото търся...

Поздрави

Редактирано от abel на 26.09.06 10:39.

АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано26.09.06 11:46

Атова как ти звучи?
ДОМАТЕНО ЧАТНИ
8 домата,1 ябълка,1 скил. чесън,сол, 1/4 ч.л. черен пипер,1/4 ч.л. чили,1 с.л. лим.сок,1 ч.л. захар,1/4 ч.л. къри,1ч.ч. вода
В съд се слагат нарязаните домати и и водат.Прибавя се настърганата ябълка,счуканият чесън,солта пипера, чилито, кърито, лим. сок и захарта.Ври около 30 мин.до гъста каша.Поднася се охладено.

Тема Re: Индийски рецепти...нови [re: Taня]  
Автор abel (любопитна)
Публикувано26.09.06 11:56

Добре ми звучи, ще го тествам.

Но това за което питам определено няма домат в него - не сладни изобщо.
Едно такова зеленичко, леко накиселява, лютичко с мнооого подправки.

Публикувано26.09.06 12:05

Искам да пробваш, ама рискуваш да си изядеш пръстите.Консумира се само с прибори!
ПТИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
1 пиле/кокошка,патица/,1 малка зелка,6-7 скил. чесън,2 зелени, 2 червени чушки,1 ч.л. сух джинджифил,1 ч.л. захар,1 ч.л. оцет, сол ,щипка натриев глутамат,300мл. бяло вино,1 ч.л. къри, 2-3 с.л. олио,1 глава кромид.
Птицата, изчистена ,измита, се нарязва на малки парчета.Осолява се леко,залива се с вода и се пхече във фурната.Когато месото омекне,се прибавят зеленчуците, предварително обработени:в мазнината се запържват ситно нарязания лук,скълцаният чесън, зелето и чушките- на ленти.Залива се с вода и се задушава под капак докато омекне.Прибавят се джинджифила, оцета,захарта,нат. глутамат, виното и кърито.Смесва се с месотои се задушава още 10 мин.Сосът трябва да е сгъстен.

Публикувано26.09.06 12:07

Ами ако е със зелени домати?Питай ги,б човек!Аз винаги питам.

Автор acquired_taste (Dr...)
Публикувано26.09.06 13:27

Ето рецепта за т.нар. Зелено чътни. Много е свежо, стига да си почитател на пресния кориандър.

100гр. пресен кориандър
50гр. прясна мента
12-15 пресни, зелени (люти) чушки, ситно нарязани
8-10 сликидки чесън, обелен, ситно нарязан
5 см пресен джинджифил – обелен, ситно нарязан
100 гр. прясно настърган кокос
сока на 1 (може и 2) лайм

Всичко се слага в кухненския робот. Добавят се 7-8 с.л. вода и се смила.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.