ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:30 20.08.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Меню за вечеря...  
Автор acquired_taste (Dr...)
Публикувано31.08.06 14:44



Предстои ми да организирам сравнително официална вечеря, а съм много назад с менюто... Ще се радвам на всякакви предложения - салата, предястие, основно, десерт... Още повече - на цяло меню

И колкото по-"засукано", толкова по-добре.

Благодаря предварително на всички



Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: acquired_taste]  
Авторбaнaлeн (Нерегистриран)
Публикувано31.08.06 15:07



www.bonapeti.bg от всички предаванията от 2001г.до 2004г. можеш да си избереш всичко. Рецептите и начина на приготовление са подробно описани. Все ще се избереш нещо интересно. Ако спазваш всичко точно по рецептата просто не можеш да сбъркаш. Успех!



Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: бaнaлeн]  
Автор Djasta-Prasta (непознат )
Публикувано31.08.06 15:37



Приятелю един въпрос, справяш ли се с готвенето? Ако не, наеми си майстор или ползвай фирма за кетиринг. Без някои знания и тънкости при приготвянето едвали ще се оправиш, Ванчо Звездов между другото допуска грешки но са му простени или не казва някои неща.





Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: Djasta-Prasta]  
Автор acquired_taste (Dr...)
Публикувано31.08.06 16:45



Скромно казано, справям се доста добре, затова и се наемам с подобни неща


Проблем са ми идеите. (под секрет - иска ми се да впечатля хората )

А на Звездев не вярвам, за съжаление...



Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: acquired_taste]  
Автор11 (Нерегистриран)
Публикувано31.08.06 17:14



http://www.marthastewart.com/

http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/recipes.main/filter/dianas/Recipes.cfm

http://www.kuking.ru/my/viewtopic.php?p=684226#684226



Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: 11]  
Автор vyprosche ()
Публикувано02.09.06 01:05





може би така е по-удобно



Тема Десерт - желирана тортанови [re: acquired_taste]  
Автор Teди (в почивка)
Публикувано02.09.06 10:10



Аз ще ти предложа десерт.

... и едно от нея

7 желатина
3 кофички кисело мляко
2 чч захар
3 сл лимонов сок
3 ванилии
4 банана
1 буркан компот от кайсии
1 готов блат

5 желатина се слагат в 300 мл студена вода и се изчаква да набъбнат.

Разбъркват се 3 кофички кисело мляко с 2 чч захар, 3 сл лимонов сок и 3 ванилии. 4 средно големи банана се нарязват на кръгчета и се прибавят към млякото.

Съдчето с набъбналия желатин се слага в друг съд с вряла вода (не на котлона) и се бърка до пълното разтваряне на желатина (става като мед). Оставя се да поизстине, а после се добавя към млечно-банановата смес и хубаво се разбърква.

На дъното на тортена форма се слагат два готови блата (ползвам блатове на Роял кейк, те са общо три в пликче). Отгоре се изсипва млечната смес и се слага в хладилника да стяга. Млечната смес е доста течна в началото, затова тортената форма я слагам предварително в тортена чиния (изтича съвсем малко от формата в чинията).

Млечната смес трябва да стегне хубаво, след което се прави желето за отгоре. Два желатина се слагат в сока от 1 компот. След набъбване желатинът се слага в съд с гореща вода и се бърка до разтваряне. Оставя се да поизстине. Плодовете от компота се нареждат върху тортата и с лъжица се изсипва желатиновият сок. Пак се слага в хладилника да стяга.


Могат да се правят всякакви импровизации - в млякото да се сложи какао, друг плод вместо банани, компотът отгоре да е от други плодове... имаш широко поле за изява
Тортата е лесна за изпълнение и е много лека на вкус



Тема Re: печена пуйка с бадеминови [re: acquired_taste]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано04.09.06 15:38



Не е засукано, но освен че вкусно - а инак пуешкото не ми е любимо, е и ефектно. Лично на мен ми се намираше пуешко бутче, което... хм, към половин кило докарва, та:

ръсиш щедро сол & червен пипер (аз сложих и малко индийска тика), оставяш подправеното месо да 'отлежи' на стайна температура час, два;
след което режеш глажа лук - ни на ситно, ни на едро, счукваш колкото си искаш белени бадеми;
на мен лично ми се намира една овална керемидена съдинка, която точно побра мръвката, та намазваш каквато съдинка ти се намира с мазнина (аз ползвах зехтиш, щото пуешкото и без друго е мазно), капваш малко от мазнината върху самото месо, поръсваш отгоре му, и най вече отстрани с лук & бадеми (където и без друго ще се отцежда щедро пуешка мас, но смеси ли се с лучения сок & бадемите... ммм!); пуешкото изисква повече време за печене, че е малко жилаво... на мен ми отне около 3 часа (при 200 градуса), но под керемиден капак, при което на всеки половин час я да обърна, я да омажа бутчето със собствената му мазнина, която се е отцедила от долу... То се знае, след като бъде готово - аз го познавам по това, че месото почти се е отделило от кокала, сервираш в средата на чиния някаква и наоколо редиш карамелизираните лук & бадеми, заливаш със соса. (Ако ще ти идват цяла дружина гости, напълни си цяла пуйка.)

За гарнитура... моя милост задуши картофки с копър & чесън, но само защото ми се бяха дояли; а инак, като за пред гости, бял ориз... ако ти се намира, запържи го в кокосово мляко - става лек & ароматен.

Салата - зелена някаква... миналата седмица, когато ми попадна бутчето, забърках салата от авокадо (постилаш легло от зелена маруля & лук, подправени с лимонов сок, чер пипер, сол, зехтин, нарешдаш по периферията доматени кръгчета, в средата украсяваш с кръгче мандарина, напречно отрязано... и там както дойде, доукрасяваш с резените авокадо... поръсваш с магданоз и заливаш с 1:3 горчица:зехтин.)



Тема Re: Меню за вечеря...нови [re: acquired_taste]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано05.09.06 13:24



Добре е да се съобразят някои неща - към аперитив с твърд алкохол е добре да се сервира нещо с майонеза, която да "поеме" алкохола. Да се сервират леки печени (задушени) меса, да се избягват рецепти с пържене и паниране. Същото важи и за десертите - да се избягват тежки тестени и сиропирани десерти. И най-важното ако не се познават вкусовете на гостите - за всяка стъпка от менюто да има алтернатива и с друг продукт - има хора-вегетерианци, или не консумиращи специфични меса(рибни, птичи, агнешко, заешко)

1. Антре (ордьовър) :
- Салата "Морски дарове", сервирана в мидени раковини;
- хапки (черен хляб на квадратчета) с масло и хайвер - черен и червен, сервирани шахматно върху листа от салата и резенчета лимон;
- картофена салата с майонеза (в случай, че някой не яде рибни)

Друг вариант:
- коктейл от сварена мерлуза (в бульон с подправки) с майонеза, сервирана във винени чаши със заскрежени ръбчета и лимон;
- зелена салата с ролца от раци (или риба тон), царевица и лимон.
Аперитив - водка... или друг по вкус
2. Варианти за основно:
Телешко - Бьоф Строганов
Агнешко или заешко задушено
Гарнитура - задушени зеленчуци (картофи, моркови, грах) или пюре
Сухо леко червено вино ( Каберне, Мерло или Пелин )

3. Завършващо (преход към десерта) - пилешко
Едно готово пиле на грил, накъсано артистично върху листа от салата и украсено с резени цитрусови плодове (мандарина или ананас) върши идеална работа.
Зеленчукова салата (домати, краставици, пресни чушки) за двете месни блюда допълва гарнитурата.
Сухо леко бяло вино (Мускат или Пелин)

4. Десерт - лека торта тип Парфе (аз бих взела готова), или кремове - брюле, Дипломат, Карамел....

5. Плодове и сирена : плато със 3-4 вида сиренца и плодова салата, или пъпеш пълнен със сладолед, или просто красиво подредени плодове във фруктиера.
Десертно бяло вино от типа на Керацуда

6. Кафе и лонг дринк(уиски, коктейлчета) с ядки за довършване на приказката и подканяне гостите да си ходят.

7. Аспирин (срещу напиване) и лимон (срещу преяждане)



П.С. - последната точка е на майтап

Бях, което сте...ще бъдете, което съм

Редактирано от fortuna_ на 05.09.06 13:37.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.