Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:32 24.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Сусамов тахан  
Автор Marina (стегната)
Публикувано07.06.06 09:05



Как мога да употребя сусамов тахан?
На етикета пише, че може да се използва за сосове за салати. Но как?



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Marina]  
АвторLi (Нерегистриран)
Публикувано07.06.06 09:50



smesvash s med 1:1 i majesh na filia



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Li]  
Автор Marina (стегната)
Публикувано07.06.06 11:05



Това го знам.
За сосове за салати питам.



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Marina]  
Авторxиoни (Нерегистриран)
Публикувано07.06.06 11:47



към млечен сос от кисело мляко п о една чаена лъжичка тахан или към зехтин и оцет по същия начин



Тема Re: Сусамов таханнови [re: xиoни]  
АвторBиkи (Нерегистриран)
Публикувано07.06.06 12:35



Ето традиционната ливанска рецепта за сусамов сос. Малко е скучна, но пък любителите на силни вкусове определено я харесват.

250 мл тахан
150 мл лимонов сок
2 скилидки чесън - счукан
1 щипка чили
сол

Разбъркваш всичко добре и соса е готов за заливане на зеленчуци и меса. Може да се ползва студен или топъл, издържа в хладилник до две седмици.

Става доста интересно ястие, ако с този сос залееш риба и след това я изпечеш във фурната.


А иначе първото нещо, с което свързвам тахана е хумус, но това е може би твърде изтъркана идея...



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Marina]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано07.06.06 12:59



това е много полезно за гастрит и язва - по една лъжичка сутрин на гладно
поне на мен ми действа много добре, като ме хване гастритена криза



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Bиkи]  
Автор Marina (стегната)
Публикувано08.06.06 08:26



Ама аз изобщо не търся оригинални идеи. Нямам нищо против да са изтъркани стига аз да не ги знам:-))
Как се прави хумус? А той много ли е калоричен?



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Marina]  
АвторЛopa (Нерегистриран)
Публикувано08.06.06 08:50



Здравей Marina,
Сусамовият тахан можеш да си приготвиш по много начини и все е вкусен. Който не хапва кисело мляко , с тахан и лимон си приготвя таратор, може и сух, така наречената снежанка. Може просто да се разбие с малко вода и червен пипер и да се топи с хляб (аз обичам да си топя краставица,сурова тиквичка или морков вътре). Хумусът(или хомосът,както някои го наричат) може да счита и за калоричен, но вкусът му е такъв, че не можеш да изядеш голямо количество, пък е и изцяло полезен продукт, може би знаеш , че се слагат лимони и сварен нахут. Много е хубав, пък и ако го хапнеш с една хубава салатка, мисля, че няма да има проблем. Аз поливам зелево морковената салатка със сос от тахан и лимон + подправки, каквито желаем в момента. Имай предвид само , че като се добавя вода и лимон(изобщо всякакви воднисти неща) към тахана, се сгъстява доста.



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Лopa]  
АвторBиkи (Нерегистриран)
Публикувано08.06.06 11:54



Аз повдигнах темата за хумуса, може би е моя задача сега да пусна и рецептата


Трябва да си призная, че много дълго време издирвах и пробвах всякакви рецепти, докато оцеля тази, която се харесва вкъщи. И понеже все още сме в темата за сусамовия тахан ще сложа първо тази, в която той присъства, но още сега ще кажа, че ние предпочитаме хумуса без тахан... Този втория вариант се оказа типичен за ливанската кухня (за разлика от гръцкия, турския и всички останали арабски), но това както споменах го открих след дълго, дълго проучване

Ето и двете рецепти:


Хумус с тахан

425 гр сварен и обелен от кожичката нахут
1 скилидка чесън - счукан
45 мл (3 с.л.) тахан
1 ч.л. кимион - смлян
30 мл (2 с.л.) зехтин
45 мл (3 с.л.) лимонов сок
сол, черен пипер, червен пипер за поръсване

Всичко се слага в кухненския робот и се мели докато се получи много нежно, фино пюре. За да стане по-пухкав слагам и 1-2 с.л. студена вода.
Традиционно се сервира в тясна, разлата купичка, като се оформя нещо като плитко кладенче, в което по желание се сипва допълнително зехтин. Поръсва се с червения пипер или сумак (арабска подправка, някакви млени костилки, с червен цвят и леко кисел вкус). Към него се сервират маслини, туршии и разбира се - арабски хляб.



Хумус без тахан

425 гр сварен и обелен от кожичката нахут
2 скилидки чесън - счукани
30 мл (2 с.л.) зехтин
15 мл (1 с.л.) слънчогледово олио
45 мл (3 с.л.) лимонов сок
сол, черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер

Процедира се по същия начин - кухненския робот и т.н... Но, ако нямаш тази страхотна домашна машинка май не си струва да се пробваш... хумуса трябва да е наистина много хомогенен, което се постига доста трудно...




С риск да ви досадя, ще пусна и още една рецепта, която беше истинска изненада за мен. Намерих я в една от книгите ми за традиционна българска кухня. Според нея, разядка, подобна на хумус си имаме и в България. Ето това правели в Харманли. (Преписвам буквално)


Нахутено ястие

2 и 1/2 ч.ч. нахут
1 ч.л. сода бикарбонат
2-3 с.л. тахан
15-20 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1/4 китка магданоз
лимонова киселина и сол на вкус

Накисваме от вечерта нахута в подсолена вода с прибавената в нея сода бикарбонат. Сутринта го измиваме, заливаме с чиста вода и варим до омекване. Отцеждаме и отделяме 1/3 от зърната. Останалата част пресоваме. Към полученото пюре прибавяме тахана и счукания чесън. Подправяме с лимоновата киселина, посоляваме. Сипваме пюрето в подходяща чиния и го поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Тук там поставяме на купчинки отделените зърна нахут.


Ако някой пробва последната рецепта да пише бързо Любопитна съм как се отразява това количество чесън на цялостния вкус. (Но не смея да пробвам, че ще ме изгонят от къщата )



Тема Re: Как ...нови [re: Bиkи]  
АвторГaля (Нерегистриран)
Публикувано08.06.06 12:01



Как се прави този сос? Когато добавих лимонов сок, от сос стана на гъста влакнеста каша , подобна на халва, която можеш да гребеш с лъжица, но не да сипеш на салата.



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Bиkи]  
АвторPocи (Нерегистриран)
Публикувано08.06.06 15:53



Ако към хумуса прибавите червен опечен и обелен пипер и разбиете всичко заедно става още по-вкусно.



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Bиkи]  
АвторBили (Нерегистриран)
Публикувано16.06.06 22:58



За първи път я чувам последната рецепта ,но утре ще поразпитам и ще ви пиша.



Тема Re: От сусамовия тахан та пак до хумусанови [re: Bиkи]  
АвторПитaщ (Нерегистриран)
Публикувано18.06.06 13:53



Зърната от които се прави хумуса в твоята рецепта ти ги наричаш нахут, а той си е чисто български продукт, нали? И май го наричат още леблебия като се опече, или греша? Тогава този нахут/леблебия би трябвало да го има почти във всеки магазин където продават боб, леща, сух грах и т.н., не само в арабските магазини, нали?

Да добавя нещо към твоята рецепта за подготвянето му. Вечер трябва да се поизплакне от праха и разните му клечки и после да се накисне с доста вода. И трябва да се вари поне 2 часа за да се смели по бързо с ножовете на кухненския робот. Ти пишеш че му белиш кожичките - колко време ти взима това на 1/2 кг

?



Тема Re: От сусамовия тахан та пак до хумусанови [re: Питaщ]  
АвторBиkи (Нерегистриран)
Публикувано18.06.06 16:11



Питащ, разбира се, че нахута е български продукт, никъде не съм споменавала, че се купува от арабски магазин. И разбира се, че чисти от клечки, но само ако си го купиш с клечки (аз не купувам такъв...)
Моите слаби познания по зърнени култури ми подсказват, че леблебия се нарича соята, а не нахута. (Доста са разнични, не само по размер...)

А за чистенето на кожичките на нахута - ами просто е, включваш в действие не само ръчичките, но и мозъчето

Ето съвет от мен - вземаш една шепа сварен нахут и го претриваш между китките си - така кожичките сами падат. 1/2 кг не би трябвало да ти отнеме повече от 5 минути...



Тема Re: Сусамов таханнови [re: Bиkи]  
АвторПoли (Нерегистриран)
Публикувано20.06.06 01:14



Това не може да са наистина 20 скилидки.

То става...чесън с нахут. Сигурно има грешка 1,5-2 скилидки може.

И аз пробвах няколко пъти по разни еврейски рецепти, но изобщо не ми хареса. Решавам, че нещо в рецептата куца и пробвам друга- пак не струва...Купувах на два пъти готов- това беше вече върха на гадостта. Реших, че хумуса принципно си е гадост. Но...случайно попаднах на хумус в ресторант и беше много добър. Решила съм да му дам още шанс, така че... копирах рецептичките ти.



Тема Re: От сусамовия тахан та пак до хумусанови [re: Bиkи]  
АвторПoли (Нерегистриран)
Публикувано20.06.06 01:20



Не, леблебия е ИМЕННО ПЕЧЕН (или сушен?) НАХУТ и не соя.







Тема Re: Сусамов таханнови [re: Пoли]  
Автор lPA (*)
Публикувано20.06.06 11:28



И аз имам такива наблюдения - харесва ми хумусът само в етнически ресторанти.





Тема Re: Сусамов таханнови [re: lPA]  
АвторПитaщ (Нерегистриран)
Публикувано20.06.06 19:08



Имам проблем с имената, ама не с приготвянето на хумуса и мога да ти кажа с отговорност - и в къщи можеш да го докара точно както в ресторант.

Гъстотата му зависи колко е омекнал преди меленето му (аз го накисвам една вечер и го варя поне 2 часа). Ако искаш да е по зърнест, по груб а не кашичка, просто го мелиш по малко и го опитваш от време на време. А, и по малко техина и течности да му добавяш. Инаше можеш да го направиш толкова фин че през сито да мине - просто опитвай по време на меленето. Останалото е въпрос на подправките - колкото повече лимон и чесън му слагаш толкоз е по...агресивен?

И колкото повече зехтин, вода и тхина му добавяш толкова по рядък излиза.

Лично аз го обичам доста гъст и грубичък защото може и да се маже на филия хляб и да не се разлива от нея дори и като се обърне филията наопъки. А същия хумус мога да сложа и на дълбока чиния, да го разбъркам с малко повече тхина и да топя вътре я хляб, я моркови или краставици нарязани на дълго, и дори (с малко повече зехтин) да го ползвам като сос за салата. Просто трябва да експериментираш с времето на меленето и с добавките. Ааа, и не му сваляй кожичките от зърната преди меленето - в етническите ресторанти не правят това.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.