|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Сусамов тахан
[re: Bиkи]
|
|
Автор | Pocи (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.06.06 15:53 |
|
Ако към хумуса прибавите червен опечен и обелен пипер и разбиете всичко заедно става още по-вкусно.
| |
Тема
|
Re: Сусамов тахан
[re: Bиkи]
|
|
Автор | Bили (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.06.06 22:58 |
|
За първи път я чувам последната рецепта ,но утре ще поразпитам и ще ви пиша.
| |
Тема
|
Re: От сусамовия тахан та пак до хумуса
[re: Bиkи]
|
|
Автор | Питaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.06.06 13:53 |
|
Зърната от които се прави хумуса в твоята рецепта ти ги наричаш нахут, а той си е чисто български продукт, нали? И май го наричат още леблебия като се опече, или греша? Тогава този нахут/леблебия би трябвало да го има почти във всеки магазин където продават боб, леща, сух грах и т.н., не само в арабските магазини, нали?
Да добавя нещо към твоята рецепта за подготвянето му. Вечер трябва да се поизплакне от праха и разните му клечки и после да се накисне с доста вода. И трябва да се вари поне 2 часа за да се смели по бързо с ножовете на кухненския робот. Ти пишеш че му белиш кожичките - колко време ти взима това на 1/2 кг?
| |
Тема
|
Re: От сусамовия тахан та пак до хумуса
[re: Питaщ]
|
|
Автор | Bиkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.06.06 16:11 |
|
Питащ, разбира се, че нахута е български продукт, никъде не съм споменавала, че се купува от арабски магазин. И разбира се, че чисти от клечки, но само ако си го купиш с клечки (аз не купувам такъв...)
Моите слаби познания по зърнени култури ми подсказват, че леблебия се нарича соята, а не нахута. (Доста са разнични, не само по размер...)
А за чистенето на кожичките на нахута - ами просто е, включваш в действие не само ръчичките, но и мозъчето Ето съвет от мен - вземаш една шепа сварен нахут и го претриваш между китките си - така кожичките сами падат. 1/2 кг не би трябвало да ти отнеме повече от 5 минути...
| |
Тема
|
Re: Сусамов тахан
[re: Bиkи]
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.06.06 01:14 |
|
Това не може да са наистина 20 скилидки. То става...чесън с нахут. Сигурно има грешка 1,5-2 скилидки може.
И аз пробвах няколко пъти по разни еврейски рецепти, но изобщо не ми хареса. Решавам, че нещо в рецептата куца и пробвам друга- пак не струва...Купувах на два пъти готов- това беше вече върха на гадостта. Реших, че хумуса принципно си е гадост. Но...случайно попаднах на хумус в ресторант и беше много добър. Решила съм да му дам още шанс, така че... копирах рецептичките ти.
| |
Тема
|
Re: От сусамовия тахан та пак до хумуса
[re: Bиkи]
|
|
Автор | Пoли (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.06.06 01:20 |
|
Не, леблебия е ИМЕННО ПЕЧЕН (или сушен?) НАХУТ и не соя.
| |
Тема
|
Re: Сусамов тахан
[re: Пoли]
|
|
Автор |
lPA (*) |
Публикувано | 20.06.06 11:28 |
|
И аз имам такива наблюдения - харесва ми хумусът само в етнически ресторанти.
| |
Тема
|
Re: Сусамов тахан
[re: lPA]
|
|
Автор | Питaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.06.06 19:08 |
|
Имам проблем с имената, ама не с приготвянето на хумуса и мога да ти кажа с отговорност - и в къщи можеш да го докара точно както в ресторант.
Гъстотата му зависи колко е омекнал преди меленето му (аз го накисвам една вечер и го варя поне 2 часа). Ако искаш да е по зърнест, по груб а не кашичка, просто го мелиш по малко и го опитваш от време на време. А, и по малко техина и течности да му добавяш. Инаше можеш да го направиш толкова фин че през сито да мине - просто опитвай по време на меленето. Останалото е въпрос на подправките - колкото повече лимон и чесън му слагаш толкоз е по...агресивен?И колкото повече зехтин, вода и тхина му добавяш толкова по рядък излиза.
Лично аз го обичам доста гъст и грубичък защото може и да се маже на филия хляб и да не се разлива от нея дори и като се обърне филията наопъки. А същия хумус мога да сложа и на дълбока чиния, да го разбъркам с малко повече тхина и да топя вътре я хляб, я моркови или краставици нарязани на дълго, и дори (с малко повече зехтин) да го ползвам като сос за салата. Просто трябва да експериментираш с времето на меленето и с добавките. Ааа, и не му сваляй кожичките от зърната преди меленето - в етническите ресторанти не правят това.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|